Eufori
Presidentval och vaccinbesked skapare eufori på marknaden. En lättnadens suck eller överdrift?
Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge sägs det. Och nog stämmer det väldigt ofta. För goda nyheter är tveklöst värda att vänta på. I synnerhet om de (likt olyckor ofta gör) kommer i flock. I helgen utbröt nämligen eufori efter att amerikansk media utropade Joe Biden till vinnare i det amerikanska presidentvalet. Om det var Bidens seger eller Trump förlust som världen gladdes åt låter jag er själva avgöra. Hur som helst hade förstås marknaden nyheten ”på känn”. Stockholmsbörsen bjöd ju på sin näst bästa vecka i år (+6,6%) redan inför beskedet.
En del läsare minns säkert att jag för blott en dryg vecka sedan i samband med min sedvanliga genomgång av historiska mönster som jag har en (o)vana att bjuda er på, nämnde att om historien skulle vara någon form av vägledare (för nog har den en benägenhet att upprepa sig) så borde vi kunna se fram emot ett nytt ATH inom loppet av det kommande ”vinterhalvåret” (dvs fram till slutet av april).
Slutsatsen byggde på det enkla faktum att data över de senaste 25 årens utveckling indikerade att Stockholmsbörsen vid utgången av april tenderar att stå åtminstone 11% högre i genomsnitt än vid utgången av oktober. Vän av ordning inflikar förstås att 25 år kanske inte är tillräckligt lång tid för att dra den typen av slutsatser. Visst, jag köper det. Därför studerade jag för säkerhetens skull även läget under dubbla den tiden. Och svaret då blev en genomsnittlig uppgång om 12,6%. Ännu lite bättre med andra ord.
Fast vad skall vi egentligen med historien till när verkligheten är som den är idag. Vaccinbeskedet från Pfizer skickade upp Stockholmsbörsen med ytterligare 4% som mest på måndagen som knappt halvvägs in i november därmed har uppnått ett nytt alla tiders rekord. Detta trots att nyheten i sig knappast kan ses som en direkt skräll. Om inte annat borde ju marknaden ha varit beredd på någon form av besked kring pågående studier. Oerhört många sådana pågår just nu där ca 10 befinner sig i fas III (utöver Pfizers även Astras, Modernas, J&J:s samt Novavaxs för att omnämna de kanske allra mest omtalade).
Ändå kändes det plötsligt som om taket verkligen lyfte. Det var inte bara Stockholmsbörsen som nådde nytt ATH. Det gjorde även både Dow Jones och S&P 500. Och eftersom styrka ofta föder styrka (nya högsta noteringar utgör väldigt sällan en säljsignal), bör det nu finnas goda förutsättningar för aktiemarknaden att fortsätta söka sig uppåt. Det faktum att vi befinner oss i säsongsmässigt stark period gör förstås inte förutsättningarna för det sämre.
För exakt en vecka sedan nämnde jag trots det inom ramen för den här spalten att min börsoptimism som hade varit intakt ända sedan början på sommaren, minskade något. Anledningen var nya nedstängningar på många håll i Europa, en utveckling som jag trodde att vi skulle slippa se. Vaccinnyheterna är förstås välkomna i detta avseende men lär inte påverka nuläget. Bred internationell utrullning lär sannolikt inte påbörjas förrän tidigast under nästa år och vill det sig riktigt illa kan regeringar runt om i Europa besluta sig för att hålla fast vid sina ”lockdowns” fram till dess.
Att marknaden reagerade så starkt som den gjorde ter sig därför som en något överdriven reaktion. Å andra sidan kom beskedet helt rätt i tiden eftersom Donald Trumps förlust i presidentvalet tycks ha skapat en våg av förhoppningar om mer globalt samarbete och ökad handel. Om så sedan verkligen blir fallet återstår förstås att se. Det hör snarare till regel än undantag att marknaden förstorar så väl positiva faktorer som negativa dito.
Det som kan ha bidragit till den starka reaktionen är uppgifter om att Pfizers vaccinkandidat skall ha varit ovanligt effektiv. Det tillsammans med faktum att fler vaccinkandidater bör vara på väg ut ökar förstås förutsättningar för att 2021 skall bli ett betydligt bättre år än vad 2020 har varit. Vill det sig väl kan dess andra hälft till och med kunna bjuda på återgång till normalitet vilket nog är det marknadsrörelserna i veckan vittnar om. Magnituden av dessa kan man förstås likna vid att ta ut segern i förskott men nog är det goda nyheter allt annat lika.
Men som så många gånger är den enes bröd, den andres död. Starkare utsikter för den traditionella industrin har fått marknaden att sälja av de s.k. coronavinnarna. Helt orimligt är det förstås inte i synnerhet som även den långa räntan har vänt upp vilket i sig kan avspeglas i tillväxtbolagens sjunkande multiplar även om det fortfarande känns lite väl tidigt (10-åringen har förvisso dubblats sedan bottenläget men ligger alltjämt strax under 1%). När befolkningar vaccinerats och ekonomierna återstartats blir det kanske något färre videomöten med mera.
Digitaliseringstrenden som sådan lär dock definitivt inte avstanna. Tvärtom lär pandemitiderna ha åskådliggjort både möjligheterna och behoven. Det amerikanska valet kan här tjänstgöra som ett tydligt exempel på det senast nämnda. I tider då vi redan kan underteckna det mesta med hjälp av applikationer som BankID borde det givetvis även fungera att avlägga sin röst i allmänna val så att man slipper sådant som poströster och all den problematik som dessa innebär (sen ankomst, borttappade säckar, påståenden om valfusk m m).