Europris – För lågt pris

”Billigt är hippt” löd rubriken när vi senast skrev om den norska lågpriskedjan i november förra året (Newsletter 1740).

Europris Fr lgt pris

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1833 (9 december 2020)

EPR | Norge | 49,1 nok | KÖP

Vi imponerades då av bolagets höga tillväxttakt vilket i kombination med en attraktiv värdering gjorde att vi köpstämplade aktien med riktkurs 36 nok. Den överträffades redan i februari, men Covid-19 pandemin har sedan dess lyft både verksamheten och aktien till oanade höjder.

Annons

Europris har de senaste månaderna först gynnats av den norska befolkningens coronabunkring, och sedan av de strikta reserestriktionerna under sommaren samt en avstannad gränshandel mellan Norge och Sverige. Det var förvisso positivt för hela den norska detaljhandeln som växte med 12,2% under Q3 jämfört med samma period i fjol, men Europris toppade det hela signifikant och ökade den egna försäljningen med hela 27,2% under kvartalet till 1 897 Mnok.

Ovanstående innebär att bolaget fortsätter att ta marknadsandelar i rask takt och inom lågprissegmentet finns det i stort sett ingen konkurrens. Kunderna lockas med ett brett utbud inom många olika produktkategorier såsom livsmedel, hem & kök och hus & trädgård. Alla kategorier har utvecklats starkt i år, även om livsmedel stack ut något åt det positiva hållet under det senaste kvartalet. En anledning till det var att försäljningen av klassiska sommarprodukter inom hus & trädgård och sport & fritid bromsades något av inköpsbegränsningar, då efterfrågan var så stor att vissa produkter sålde slut tidigt i säsongen. Bolaget lyckades emellertid väl med att anpassa sina kampanjer till andra kategorier.

Just kampanjerna är en viktig del av strategin, då de driver trafik till butikerna och ger konsumenten känslan av en positiv shopping-upplevelse. Det ser ut att ha ökat lojaliteten över tid vilket fått till följd att folk faktiskt spenderar mer pengar i butikerna. Bolagets tillväxt kommer därför inte enbart från en ökning av antalet kunder, men även av en värdeökning av den genomsnittliga kundkorgen.

Mycket positiv är därtill trenden inom online-försäljningen, där man har investerat betydande resurser under de senaste åren. Så sent om i april lanserades en ny plattform, vilket givetvis var en lycklig tajming med tanke på pandemins påverkan på konsumenternas shoppingbeteende. Under Q3 uppgick tillväxten inom online-försäljningen till 106%, men trots detta utgör e-handel hittills endast 0,9% av koncernens totala intäkter. Redan före coronakrisen siktade ledningen på att öka denna andel till 5-10% år 2025.

Stora framsteg gör man avseende lönsamheten och den justerade rörelsemarginalen före av- och nedskrivningar (EBITDA) ökade under årets första nio månader med 3,7 procentenheter till 19,5%. Här märks effekterna av de olika effektivitetsåtgärder som VD Pål Wibe har dragit igång, framförallt inom logistiken. Redan under första halvåret 2019 flyttade bolaget till ett nytt, högteknologiskt centrallager, som en första del av ett omfattande logistikprojekt. Under Q1 i år tog man sedan ett helt automatiserat lager i drift och som tredje satsning vill man nu automatisera sorteringsprocessen i centrallagret. När allt är på sin plats förväntar sig ledningen besparingar på mellan 0,75 – 1,25% av omsättningen.

Positivt på kostnadssidan är även skalfördelarna inom inköp som man har lyckats skaffa sig genom förvärvet av den 20 procentiga andelen i svenska lågprisaktören ÖoB i fjol. Betalningen skedde i form av Europris-aktier och bolaget har en option att förvärva de resterande 80% av ÖoB.

Tack vare den starka operationella trenden klarar balansräkningen av alla investeringar utan problem och vid slutet av september uppgick nettoskuldsättningsgraden till hanterbara 135%. Därmed finns det inga hinder att fortsätta vara en generös utdelare, i linje med målsättningen att föra över 50-60% av vinsten till ägarna. För 2019 blev det 1,95 nok per aktie, vilket motsvarade en direktavkastning på 5,2% vid utdelningsdagen i maj.

Q4 brukar säsongsmässigt vara det starkaste för Europris. Faktumet att en andra våg av smittspridning härjar i Europa ökar dessutom sannolikheten att många av coronatrenderna vi har sett tidigare i år kommer upprepas nu igen. Bland annat har Norges regering återigen stängt gränserna till Sverige och ett julresande utomlands lär knappast bli aktuellt.

Baksidan av den extraordinärt starka utvecklingen i år är att jämförelsebasen blir extremt tufft för 2021. Förutsatt att vi så småningom får bukt på SARS-CoV-2 lär därför både omsättning och vinst sjunka nästa år för Europris del. Samtidigt är bolagets underliggande trend stark och effektiviseringsåtgärderna bådar gott för en högre lönsamhet framöver. År 2022 bör tillväxten därför vara tillbaka igen, varvid man kan ta det med ro att värderingen ökar från P/E 11 räknad på årets vinstestimat, till 14 räknat på nästa års dito. Aktien är fortsatt billig och en direktavkastning omkring 5% gör den ännu mer attraktiv. Vi ser en kurs omkring 65 nok som realistiskt på 12-månaders sikt och upprepar därför vår köprekommendation igen.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2020-12-12 07:00:00
Ändrad 2024-11-13 08:13:57