Europris – Skördetiden har kommit
Den norska lågpriskedjan fortsätter att imponera med sin operationella utveckling i den rådande Covid-19-pandemin.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1897 (22 september 2021)
EPR | Mid Cap Oslo | 59,3 nok | NEUTRAL
Trots att fjolårets Q2 har varit ett rekordkvartal i bolagets historia, visade man återigen en stigande försäljning (like-for-like) under maj och juni i år. Det var fortfarande den norska regeringens restriktioner och stängda gränser som hade en positiv effekt, även om samhället gradvis återöppnades mot slutet av juni.
Sammanlagt ökade nettoomsättningen under första halvåret med 6,2%, jämfört med samma period i fjol, till 3 814 Mnok. Detta trots att bolaget tvingades att stänga i snitt 9% av sina butiker temporärt till följd av restriktionerna. Särskilt imponerande är att Europris inte enbart har presterat bra på grund av gynnsamma externa omständigheter, utan att man även har lyckats öka sina marknadsandelar successivt under pandemin.
Bland annat har man framgångsrikt uppgraderat ett flertal av sina produktkategorier såsom köksprodukter och heminredning, vilket har lett till stigande försäljning och lönsamhet. Dessutom skördar man framgångar med online-satsningen som svarade för 3,8% av försäljningen under det senaste kvartalet. Mycket populärt är initiativet ”click and collect”, där kunden beställer online men hämtar sina varor i butiken snarare än att få dem levererade till sitt hem.
Föga förvånande vill man expandera ännu mer inom e-handel och efter förvärvet av Lunehjem.no i mars, annonserades nyligen även köpet av 67% av Norges största online-leksaksaktör Lekekassen. Prislappen för andelen om 501 Mnok betalades kontant och optionen finns att köpa resten av bolaget vid ett senare tillfälle. Lekekassen omsatte 545 Mnok i fjol och växer fort, inte bara i Norge men även i Sverige, samtidigt som det finns planer att börja sälja i Danmark under Q4 i år.
För Europris del adderar förvärvet en ny produktkategori som man tror även kommer kunna säljas i de fysiska butikerna. Dessutom ser ledningen stora möjligheter för synergier på inköpssidan. Positivt för koncernens lönsamhet ska även det nya centrallagret bli, med aviserade besparingar på mellan 0,75 – 1,25% av omsättningen. Dessvärre verkar man ha stött på några tekniska problem, samtidigt som reserestriktioner har gjort det svårare att få rätt personal på plats, så att slutförandet av projektet kommer bli något försenat.
Den senaste tidens volymökningar har samtidigt gjort att den nya kapaciteten redan nu bedöms som otillräcklig, vilket innebär att ytterligare satsningar kommer bli nödvändiga. Beslutet om det nya centrallagret togs år 2015 och utvecklingen sedan dess har överträffat ledningens dåvarande tillväxtprognoser, så egentligen är detta ett lyxproblem, men icke desto mindre kommer det kräva nya investeringar.
Det är, emellertid, inte detta som vi tror kan komma tynga bolaget framöver. Frågan är snarare hur den gradvisa normaliseringen av samhället kommer att påverka människornas inköpsbeteende, framför allt gränshandeln med Sverige och nygamla vanor som att äta på restaurang. Dessutom lär många norrmän vilja ge sig ut på resor igen, vilket allt annat lika bör minska den inhemska konsumtionen.
Efter en uppgång om drygt 20% (utdelning inkluderad) har aktien närmat sig vår riktkurs på 65 nok. Vi har svårt att komma fram till en större uppsida än de kvarstående 10% och stänger därför caset för denna gång.