Exsitec – Ett annorlunda alternativ i IT-sektorn

När IPO-hysterin var som störst för ett par år sedan var vi försiktiga med att ge förslag om att teckna.

Exsitec Ett annorlunda alternativ i IT sektorn

NEUTRAL | EXS | First North | 170 kr

Ett av få företag som uppfyllde våra kriterier, var IT-företaget Exsitec från Linköping som genomförde en nyemission samt noterade bolagets aktier på Nasdaq First North Growth Market hösten 2020. Priset i erbjudandet låg då på 35 kr, medan aktien idag handlas kring 170 kr.

Exsitec grundades år 2000 och har genom åren vuxit till att bli en nordisk koncern med över 20 kontor i Sverige, Norge och Danmark. Under 2023 sysselsatte företaget en bra bit över 500 personer och omsatte drygt 750 Mkr. Bolagets specialkompetens är att kombinera ett antal utvalda system och tjänster för att kunna erbjuda välfungerande helheter till sina kunder, främst då medelstora företag i Norden med en omsättning norr om 5 Mkr. Affärsmodellen kräver dock i vårt tycke en lite närmare introduktion, då det varken handlar om renodlad IT-konsultering eller försäljning av mjukvara.

Bolaget har nämligen ett nära samarbete med ett tjugotal programvarupartners (Visma, Sugarcrm, Qlik, Hubspot m.fl.) och bygger väldigt sällan egen mjukvara. I stället säljer bolaget helheter, som löser diverse affärsproblem för företagen, och ser till att bygga fungerande integrationer mellan systemen. Kunden får då en leverantör som tar ansvar över en större helhet samtidigt som Exsitec genererar intäkter från bl.a. sina programvarupartners, egenutvecklade integrationskomponenter samt konsultering.

Den verkställande direktören sedan över 10 år tillbaka, Johan Kallblad, nämnde nyligen i samband med en investerarpresentation att bolagets affärsmodell påminner mer om Addnode än en traditionell IT-konsult (som t.ex. KnowIT). Exsitec är förvisso beroende av sina programvarupartners, men i takt med att man växt till sig gäller även det samma vice versa. I samma investerarpresentation framgick det nämligen att över hälften av Vismas programvaruförsäljning i Sverige sker via Exsitec, vilket gör Linköpingsbolaget till en mycket viktig försäljningskanal.

En betydande andel av Exsitecs arbetsstyrka arbetar med försäljning- och marknadsföring. Största delen av kunderna anlitar därmed Exsitec direkt, medan en mindre del hittar till företaget på rekommendation av deras mjukvarupartners. Idag har bolaget över fyra tusen kunder, där ingen enskild kund står för mer än en dryg procent av den totala omsättningen. Exsitec har dessutom förmånen att, åtminstone till viss grad, kunna rida på den underliggande tillväxten bland sina mjukvarupartners så länge som man förblir en viktig försäljningskanal.

"Om affärsmodellen visar sig fungera bra även utomlands, torde förutsättningarna att etablera sig i andra länder vara goda då deras mjukvarupartners är internationella"

Linköpingbolaget har redan under lång tid uppvisat fin tillväxt under lönsamhet (10 år+). Till skillnad från många andra IT-leverantörer, levererade bolaget även ett mycket starkt fjolår där tillväxten uppgick till 14% (organiskt 9%) samtidigt som det justerade EBITA-resultatet ökade med 46% till 133 Mkr. Nästan en femtedel av den totala omsättningen var återkommande intäkter från mjukvara.

Avslutningen på året var även stark resultatmässigt och marknaden handlade initialt upp aktien med över 5% på Q4-rapporten, på en i övrigt svag börsdag. Detta trots att Kallblad inte var sen med att nämna de utmanande marknadsförhållandena i sitt vd-ord. Exsitec noterade bland annat att storleken på genomsnittsordern föll med närmare 15% i kvartalet, jämfört med motsvarande period ifjol, samt att den genomsnittliga tiden för en beställning var 80% längre än det historiska snittet. Genom att vinna allt fler affärer, kompenserade dock Exsitec för detta på ett mycket fint sätt.

Förvärv är en viktig del av bolagets strategi och sedan noteringen hösten 2020 har Exsitec genomfört en handfull förvärv, där det senaste i raden var Integrasjonspartner Bits i december. Under 2023 väntas omsättningen och det justerade rörelseresultatet (EBITA) i det norska bolaget ha uppgått till 50 respektive 6,4 Mnok. För Bits betalar Exsitec en köpeskilling om max 75 Mnok, där 60 erläggs vid tillträde och återstående 15 betalas i slutet av 2025 om lönsamhetsmålen för 2024 uppfylls.

I Q4-presentationen konstaterade ledningen att en svalare marknad bland annat innebär stigande försäljningskostnader, på grund av att det tar längre tid att ro i hamn en affär, men även en lägre personalomsättning vilket gynnar organisationen. Exsitec strävar efter att omsätta 1 mdr kr samt att uppnå en EBITA-marginal på 20% inom några år. Dit är det fortfarande en bit kvar att vandra, men så länge verksamheterna i Norge och Danmark utvecklas i rätt riktning kommande år är bolaget på god väg. Om affärsmodellen visar sig fungera bra även utomlands, torde förutsättningarna att etablera sig i andra länder vara goda då deras mjukvarupartners är internationella. Det kunde bana väg för Exsitec att växa under lång tid framöver, men för närvarande är det förstås Sverige, Danmark och Norge som är i fokus.

På våra prognoser för 2024 och 2025, landar EV/EBITDA på cirka 13x respektive 11x. Då räknar vi med en tillväxt på dryga 17% i år, där omkring hälften är organiskt, 10% år 2025 samt att rörelsemarginalen stiger något. Det går kanske inte att prata om något fyndpris (speciellt inte om man bedömer mer traditionella IT-konsulter som peers) och efter en uppgång på närmare 20% de senaste 3 månaderna väljer vi även att förhålla oss neutrala till aktien. Med det sagt kommer vi definitivt att hålla ett öga på Exsitec framöver - goda tillväxtutsikter, hög cash conversion och en stabil balansräkning samt ägarbild (bl.a. Grenspecialisten, Alcur Fonder och insynspersoner) är förstås alltid tilltalande.

exsitec analysgraf

Källa: Infront

Skriven av
Axel Stenman
Analytiker
Publicerad 2024-02-08 15:00:00
Ändrad 2024-11-13 11:27:55