Exsitec – Vi tecknar!

Det var ett tag sedan som vi tittade närmare på ett bolag på väg till börsen. Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge sägs det.

Exsitec Vi tecknar

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1806 (2 september 2020)

IPO | First North | 35 kr | TECKNA

När IT-företaget Exsitec söker notering på First North tror vi oss ha hittat ett företag som är värt att investera i. En bedömning som vi ser ut att dela med Sven Hagströmers investmentbolag Creades samt Cliens Småbolagsfond som båda tecknar aktier i samband med emissionen. 

Exsitec beskriver sig själva som en digitaliseringsspecialist men är i grund och botten en IT-systemintegratör eller någon form av hybrid mellan ett traditionellt konsultbolag och återförsäljare av programvara där tyngdpunkten ligger på det förstnämnda (uppskattningsvis 80% av bolagets anställda är konsulter). Verksamheten bedrivs huvudsakligen i Sverige (man har dock tagit sig in i Danmark via förvärv av iAdvise under 2018) där bolaget har 10 olika kontor etablerade. Huvudkontoret finns i Linköping.

Att vi väljer att betrakta Exsitec som främst ett konsultföretag beror på att man inte utvecklar egna programvaror (bortsett från s.k. anpassningsmoduler) utan agerar som en icke exklusiv återförsäljare av andras. Väl därefter (om kunden så önskar) är man redo att ta hand om hela implementationskedjan där man erbjuder hjälp med allt från konfiguration och anpassning till installation och support. Paradgrenen förefaller vara Vismas produkter men man tillhandahåller även en rad andra sådana. Värt att påpeka är bl.a. att Erik Syrén, till vardags VD för Lime Technologies, vid sidan om de redan omnämnda Creades och Cliens Fonder hör till ankarinvesterarna i samband med emissionen.

Exsitec bildades år 2000 och har vuxit kontinuerligt sedan dess både organiskt och via förvärv. Den årliga tillväxttakten (CAG) de senaste åren har varit drygt 15% och detta är något man ämnar fortsätta med. Bland bolagets finansiella mål återfinns både en tillväxttakt överstigande 15% samt lönsamhet (mätt som EBITA-m) på minst 15%. Att man väljer att använda sig av EBITA-mått beror på redovisningsmodell (K3) där man skriver av goodwill för tidigare genomförda förvärv (knappt 35 Mkr ifjol). Majoriteten av börsbolagen använder sig istället av IFRS där man inte gör avskrivningar utan istället genomför årliga nedskrivningsprövningar. Det troliga är väl att även Exsitec kommer att byta redovisningsmodell längre fram.  

Tittar vi på fjolårets siffror omsatte bolaget totalt 262 Mkr med ett EBITA-resultat om 36,8 Mkr som justerat för goodwillavskrivning gav ett rörelseresultat motsvarande 2,2 Mkr. Under årets första halvår redovisar man 150 Mkr i nettoomsättning samt ett EBITA resultat om 26 Mkr (rörelseresultatet blev 7,2 Mkr). Tillväxttakten anges till 28% men då ingår även förvärv av Ark Systems som slutfördes under fjolåret. Huvuddelen av intäkterna (nära 70%) härstammade från konsulting. Resterande fördelades mellan engångs (4% av omsättningen)- och återkommande intäkter från programvaror (23%) samt support (4%). Enligt bolaget har man idag omkring 750 olika kunder där ingen svarar för mer än 2,5% av intäkterna.

Emissionen består av 2 miljoner aktier där 1,5 miljoner nyemitteras medan 0,5 befintliga säljs av huvudägaren. Pengarna skall användas för dels skuldreglering dels framtida tillväxtsatsningar (bl.a. förvärv). Givet att erbjudandet fulltecknas och befintliga skulder regleras kommer bolaget att ha en mindre nettokassa samt en värdering motsvarande ca 410 Mkr. Antar vi att man infriar målsättningen om 15% tillväxt i år torde det innebära EV/S multipel på ca 1,4 samt 9x EBITA-resultat. Det är inte avskräckande högt givet historiken även om man självklart bör ta viss höjd på att bolaget och inte minst dess ledning är tämligen oprövade i börssammanhang. Här kan Creades som tecknar aktier för ca 25 Mkr bidra med viktig erfarenhet. Värt att påpeka är även att ledningspersonerna är relativt stora aktieägare i bolaget. VD Johan Kallblad äger 1,3 miljoner aktier (ca 11% av bolaget) och har med andra ord gott om incitament att fortsätta göra ett bra jobb (anställd sedan 2010).

Det faktum att det säljs aktier för blott 25 Mkr till allmänheten (resterande lägger garanterna beslag på) borgar för att erbjudandet blir fulltecknat. I synnerhet nu när temperaturen bland IT-bolag generellt har höjts efter förra veckans bud på HiQ. Det i sig innebär samtidigt att man sannolikt inte skall räkna med större tilldelning än minimiantalet 200 aktier (om ens det). Men det skadar givetvis inte att försöka då vi anser att utförsäljningspriset framstår som attraktivt.

Vi blir inte förvånade om aktien efter noteringen söker sig upp mot intervallet 43-47 kr vilket skulle motsvara ett P/E-tal på ca 13-14 räknat på en relativt grov prognos avseende justerad vinst (exkl avskrivningar) för nästkommande år som vi estimerar till ca 3,35 kr. På lite sikt, givet att bolaget levererar i takt med sina målsättningar, kan även högre kurser bli aktuella. Här bör man dock påpeka att den låga s.k. free-floaten (dvs antalet aktier som inte finns på fasta händer och därigenom är låsta för handel) kommer innebära att aktien lär vara synnerligen illikvid.

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2020-09-04 11:35:00
Ändrad 2024-11-13 08:03:23