Fagerhult – Utdragen återhämtning

Belysningsspecialistens Q3-rapport blev något sämre än vad vi hade räknat med.

Fagerhult Utdragen aterhamtning

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2137 (17 november 2024)

KÖP | FAG | Mid Cap | 60,0 kr

Trots att vd Bodil Sonesson upprepade sitt budskap om tidiga tecken på förbättrade marknadsförhållanden, flaggade hon dessutom för att en återgång till tillväxt inom nybyggnationssegmentet kan dröja 12 – 18 månader. För att parera fördröjningen har hon valt att vidta ytterligare omstruktureringsåtgärder, som ska försvara bolagets lönsamhet och bana väg för att nå målsättningen om minst 10% i EBIT-marginal när marknaden väl vänder.

Det är viktigt att påpeka att Fagerhult klarar sig fortsatt relativt bra givet det utmanande konjunkturella läget. Kunderna är förvisso försiktiga med sina investeringsbeslut, men för bolagets del har inga projekt blivit inställda eller förlorade. En viktig förklaring är starkt fokus på renoveringsmarknaden, där megatrenderna är gynnsamma både på kort och lång sikt.

Som vi noterade i vår senaste analys (Newsletter 2130) finns det bland annat ett tydligt politiskt stöd från EU:s ”Green Deal”, som siktar på en fördubbling av renoveringstakten under de kommande tio åren, med fokus på bättre energieffektivitet. Enligt vd Sonesson syns det till exempel en uppgång för projekt där förbudet mot lysrör driver på renoveringar.

Icke desto mindre minskade orderingången i Q3 med 5,1%, jämfört med samma period ifjol, till 1 873 Mkr. Det var bolagets största segment Collection (46% av koncernens nettoomsättning) som visade svaghet, medan Premium och Infrastructure hade en positiv ordertillväxt och Professional en oförändrad sådan.

Inom Collection finns ett flertal varumärken med global marknadsnärvaro, inriktade mot ljusdesigners och arkitekter. Produkterbjudandet fokuserar på inom- och utomhusmiljöer med höga krav på arkitektonisk utformning. Eftersom projekten ofta är ganska stora kan orderingången variera från kvartal till kvartal. Nettoomsättningen inom segmentet ökade faktiskt i kvartalet med 0,5% organiskt, men drabbades negativt av valutaeffekter. Dessa var också huvudanledningen till att koncernens nettoomsättning minskade med 7,7% till 1 919 Mkr. Positivt är att det syns tydliga effekter från ledningens besparingsåtgärder och försäljnings- och administrationskostnaderna minskade med 2,3% jämfört med samma kvartal föregående år.

Annons

För att minska kostnadsbasen ytterligare har man sjösatt nya besparingsprogram inom tre dotterbolag, vilket under Q3 har orsakat omstruktureringskostnader om totalt 64,7 Mkr. De första gynnsamma effekter från dessa åtgärder förväntas redan under slutet av 2024 och vidare in i 2025. Den totala återbetalningstiden uppges vara 1,6 år. Justerat för omstruktureringskostnaderna landade EBIT-marginalen på 9,4%, vilket motsvarade en försämring om 2,1 procentenheter jämfört med Q3 2023. Det är dock fortfarande en godkänd nivå sett ur ett historiskt perspektiv och inte minst givet omständigheterna. Under senaste fem åren har EBIT-marginalen varit som lägst 4,9% (2020) och som högst 10,5% (2023).

Även kassaflödet från den löpande verksamheten är fortsatt robust och balansräkningen följdriktigt likaså. Vid slutet av september uppgick nettoskulden till 2 460 Mkr, vilket motsvarade 2,62x rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (net debt / EBITDA, 12-månader rullande). Vd Sonesson är dock alltjämt sugen på att fortsätta bolagets expansion och nämnde bl.a. i samband med rapportpresentationen att man har gjort framsteg med den nya förvärvsagendan. Den långsiktiga ambitionen är att öka omsättningen med 10% per år, vilket utöver organisk tillväxt inkluderar även bidrag från förvärv. 

För att säkra konkurrenskraften och förbättra förutsättningarna för organisk tillväxt, investerar bolaget regelbundet i FoU och under det senaste kvartalet testades bland annat en ny tjänstemodell för smart inomhusbelysning. I modellen erbjuds kunden i upp till fem år en lösning med datadriven teknik för att maximera energibesparingen och andra fördelar som förväntas ge mervärde.

Med ett starkt produkterbjudande som ligger helt rätt i tiden, ser vi Fagerhult fortsatt som en bra bet på EU:s strävan att bli mer energieffektiv på fastighetssidan. Det tål att upprepas att belysning står för upp till 15% av den globala elförbrukningen, samtidigt som man kan minska energiförbrukningen med upp till 90% genom att använda innovativa smarta belysningslösningarna. Återhämtningen inom nybyggnation må vara försenad, men den senaste tidens räntesänkningar bör rimligtvis ge positiva effekt framöver även på den fronten.  

Vi gör några mindre estimatrevideringar efter rapportmissen, vilket gör att aktien handlas till nästan samma multiplar som när det senast begav sig. Ett P/E-tal kring 18 baserat på estimaten för 2025 ser vi fortfarande som attraktivt, eftersom bolaget bör ha flera år av god vinsttillväxt framför sig. Rekommendationen Köp upprepas medan ritkursen sänks en aning till 75 kr (80).

Innehavsredovisning: Jacek Bielecki

NASDAQ Stockholm
FAG
Sektor
Belysning
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
​Fagerhult Group är en av Europas ledande belysningskoncerner, med cirka 4 100 anställda i 27 länder och en omsättning på 8 305 MSEK under 2024. Koncernen består av 12 varumärken indelade i fyra affärsområden: Collection, Premium, Professional och Infrastructure. Fagerhult Group är noterat på Nasdaq Stockholm under tickern FAG. För räkenskapsåret 2024 föreslog styrelsen en utdelning på 1,40 kronor per aktie, vilket motsvarar en utdelningsandel på 60,6%.
Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2024-11-22 06:00:00
Ändrad 2024-11-29 08:51:10