Favoritaktie i högform
Konsult- och mjukvaruföretaget Formpipe var under lång tid lite av en favoritaktie hos oss på Stockpicker.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1900 (3 oktober 2021)
FPIP | Small Cap | 30,6 kr | NEUTRAL
De senaste åren har dock vårt intresse varit mer ljummet för bolaget som har ECM-produkter gjorda för att strukturera information i större företag, myndigheter och organisationer, som exempelvis dokumenthantering och ärendehantering. Den främsta anledningen till att så är fallet är att vi har tyckt att aktien är för dyr i förhållande till hur bolaget presterar.
Marknadens inställning till aktien tycks dock vara betydligt ljusare, inte minst som aktien idag handlas cirka 50% högre än den gjorde när vi senast tittade på bolaget i slutet av 2019, vilket är omkring 15% bättre än OMX och ett par procent bättre än det bredare OMXSPI (+47 %) lyckats avkasta under samma period.
Det ska dock sägas att bolagets andra kvartalsrapport för året initialt såg mycket stark ut när siffrorna presenterades. Nettoomsättningen i kvartalet steg nämligen med 43% till 143,0 Mkr (100,3), vilket var avsevärt bättre än den annars ganska mediokra tillväxt som bolaget har uppvisat de senaste åren (2,4% under 2020 och -3,1% under 2019). En stor del av ökningen berodde dock på att bolaget under kvartalet har gjort en licensaffär av engångskaraktär med danska Landbrugstyrelsen där myndigheten har köpt rätten att upphandla vidare utveckling av produkten TAP från en annan part än Formpipe. Landbrugsstyrelsen har då betalat 41 Mkr för denna rätt och detta ger en engångsintäkt på samma summa. Justerat för engångsintäkten hade tillväxten annars varit 1,6% och omsättningen landat på 102 Mkr (100,3).
Positivt i kvartalet var ändå att periodens totala repetitiva intäkter ökade med 9,6% till 68,2 Mkr och att årliga återkommande intäkter (ARR) steg till 280 Mkr (238). Tillväxten i ARR är främst driven av produkten Lasernet som SaaS (Software as a service) där årligt kontraktsvärde (ACV) ökade med drygt 7 Mkr. Total ACV var 9 Mkr (3).
Av bolagets tre segment är det Private (kunder utanför offentlig sektor) som utvecklas bäst med en intäktsökning på 20% i kvartalet medan Offentlig sektor i både Danmark och Sverige minskade med 6% respektive 7%. Inom Offentlig sektor rekryteras nu ny personal för att skala upp verksamheten för tillväxt, vilket kortsiktigt påverkar främst lönsamheten.
Även resultatet påverkades kraftigt positivt av affären med danska Landbrugstyrelsen som bidrog med en engångssumma på 25,8 Mkr till rörelseresultatet. Justerat för detta skulle rörelseresultatet ha blivit 3,9 Mkr (11,8), motsvarande en marginal på 2,7% (11,7).
Formpipe la i samband med bokslutsrapporten tidigare i år om sina finansiella mål och räknar under 2021–2025 med en genomsnittlig årlig omsättningstillväxt på 10% samtidigt som rörelsemarginalen gradvis skall stärkas och överstiga 20%. Sätter vi detta i relation till årets Q1 och Q2 kan vi konstatera att bolaget har mycket lång väg att vandra innan man ens kommer i närheten. Samtidigt tycks marknaden i hög grad redan inteckna att mycket av detta ska gå i lås, åtminstone om man ser till bolagets mycket generösa värdering.
Bolaget värderas åtminstone på våra prognoser till P/e-tal kring 40 respektive 30 de kommande två åren (2022 och 2023), och då har vi ändå räknat med att lönsamheten kommer att öka rejält från dagens. Tillväxtmöjligheterna finns främst inom affärssegment Public där vi nog kan få se bra fart framöver men samtidigt är konkurrensen hård inom Offentlig sektor. Dagens värdering är därtill klart högre än det historiska genomsnittet med ett P/e-tal kring 25.
Med tanke på att Formpipe under åren stundtals har utvecklats rejält svajigt tar vi inte ut några segrar i förskott. Därmed anser vi också att aktien allra minst är fullvärderad i dagsläget. För att ändra ståndpunkt behöver vi kunna se betydande förbättringar i kommande kvartal avseende både tillväxt och lönsamhet. Rekommendationen blir neutral på gränsen till sälj.