FOREIGN AFFAIRS Activision Blizzard – höst fylld med tunga släpp
Aktieplacerare som har fastnat för att investera i den ständigt växande och fortsatt heta spelsektorn har sannolikt hört talas om den amerikanska speljätten Activision Blizzard. För den som inte är familjär med bolaget är Activision Blizzard, mätt i intäkter, den största börsnoterade spelutvecklaren med säte i USA. På andraplats kommer Electronic Arts och tredjeplatsen kniper Take-Two Entertainment.
ATVI | USA | 69,4 usd
Dagens Activision Blizzard består primärt av tre delar. Två företag (Activision och Vivendi Games) som slogs samman 2007, formade Activision Blizzard och som under 2015 även la den svenskgrundande mobilspelsutvecklaren King under sina vingar för ungefär 50 miljarder kronor.
Activision är främst känt för sin spelserie vid namn Call of Duty som funnits sedan 2003. Men även för Guitar Hero, Destiny och Skylanders. Blizzard är mest känt för sin Warcraft-serie, StarCraft-serie och Diablo-serie vars spel släpptes redan under 90-talet. King är i sin tur känt för sitt Candy Crush Saga, ett mobilspel som nog ingen med en smartphone har undgått.
Som framgår av stycket ovan är Activision Blizzard experter på att både ta fram starka varumärken samt underhålla dessa under en lång tid genom att både återaktivera gamla spelare och locka till sig nya genom expansioner (nytt innehåll) och/eller uppföljare. Ett av de bästa exemplen på denna förmåga är Blizzards storsäljande titel World of Warcraft som släpptes 2004.
De som spelar World of Warcraft har betalt både för själva spelet och dess expansioner/uppdateringar, men de betalar även en månatlig prenumerationsavgift om 100 kronor för att kunna fortsätta spela. En intäktsmodell som för ett helt nytt IP skulle vara omöjligt att replikera år 2018 eftersom alla snarare vant sig vid free-to-play-modellen.
Trots att World of Warcraft har 14 år på nacken och i princip ser likadant ut nu som då, så lyckades Activision Blizzard sälja 3,4 miljoner exemplar av den senaste expansionen, Battle for Azeroth, under dess första dygn ute på marknaden i augusti månad. För Blizzards del är det enbart spelsläppet av Diablo III, med sina 3,5 miljoner sålda exemplar första dagen, som sålt bättre.
Antalet registrerade spelkaraktärer som spelats i den nya expansionen uppgår idag till ungefär 6 miljoner i USA och Europa. Hur många unika spelare som döljer sig bakom dessa karaktärer är dock svårt att estimera, men genom att anta 1,5 karaktär per unik spelare uppgår antalet prenumeranter till kring 4 miljoner idag. Det motsvarar högmarginalintäkter från prenumerationer om 45 Musd per månad. Då är inte intäkterna från själva expansionen medräknade och inte heller köp av olika typer av digitalt innehåll i spelet.
Så varför har aktien fallit relativt kraftigt på senaste tiden? Delvis beror det på det skakiga börsklimatet, men även på att de förmedlade försäljningssiffrorna för Activisions senaste Call of Duty-uppföljare, Black Ops 4, gjorde marknaden missnöjd.
Detta trots att spelet drog in 500 Musd de tre första dagarna efter lanseringen i oktober och slog rekord rörande samtida spelare samt antal speltimmar. Vi anser den negativa reaktionen vara överdriven och att siffrorna istället bör anses vara starka. De är ett tidigt bevis på ökat engagemang och därmed en ökad möjlighet att kapitalisera på denna genom att framöver släppa och sälja nytt innehåll till spelet. Intäkter som typiskt sett medför hög marginal.
Trots att Black Ops 4 släpptes i oktober väntar vi oss kommentarer om spelets utsikter i kommande Q3-rapport. Vi förväntar oss även att BO4 kommer påverka den finansiella guidningen positivt, tillsammans med Battle for Azeroth och Hearthstone-expansionen The Boomsday Project som i termer av pre-orders visade god jämförbar utveckling redan i Q2.
För helåret 2018 räknar vi med att Activision Blizzard når intäkter om 7,6 mdr usd, vilket motsvarar en tillväxt om 6% jämfört med 2017. Under 2019 räknar vi med att bolagets intäkter växter ytterligare 5% och når 8,0 mdr usd. Rörelsemarginalen prognostiserar vi till 35% i år och 37% nästa år på grund av ökad andel högmarginalsintäkter.
Dessa antaganden medför ett rörelseresultat om 2,7 respektive 3,0 mdr usd. EV/EBIT-multipeln uppgår därmed till 18,3 på årets väntade rörelseresultat och 15,4 på nästa års. Vinsten per aktie non-GAAP beräknas landa på 2,18 usd under 2018 och 2,40 usd 2019. Värderingsmässigt betyder det att aktien idag handlas till ett P/E-tal om drygt 32 respektive 29. Multipelvärderingen är därmed långt ifrån låg. Den är däremot betydligt lägre i dag jämfört med för enbart en månad sedan utan att några, i vår mening, negativa nyheter har publicerats.
Givet bolagets starka varumärkesportfölj och historik är Activision Blizzard en aktie vi anser bör ha en permanent plats i den långsiktiga portföljen. Värderingen på spel- och mjukvaruutvecklare kommer enligt oss vara fortsatt hög i relation till mycket annat under en lång period framöver. Riktkursen på ett års sikt sätter vi till 84 usd, vilket motsvarar en kurspotential om 20% och triggar en köprekommendation.