FOREIGN AFFAIRS FedEx – Efter regn kommer sol
I maj 2016 verkade allt som om den amerikanska logistikjätten FedEx skulle inleda nästa fas i sitt globala segertåg. Bolaget hade då just förvärvat den holländska konkurrenten TNT för 4,8 miljarder usd, och därmed mer än fördubblat sin marknadsandel i Europa till över 20%. Fedex hade hittills främst fokuserat på Nordamerika, där man är klar etta på marknaden.
FDX | NYSE | 178 usd
Ledningen hoppades skapa stora synergier mellan världens största expressnätverk (FedEx) och det ledande europeiska vägnätverket (TNT), för att kunna utnyttja den tvåsiffriga tillväxttakten av den globala e-handeln på bästa möjliga sätt. I takt med en bred global ekonomisk expansion, och ett gynnsamt börsklimat, klättrade aktien med nästan 60% från förvärvstidpunkten till peaken i januari 2018.
Sedan dess har det mesta, emellertid, gått utför för bolaget och för några dagar sedan var man tvungna att revidera prognosen för sitt brutna räkenskapsår 2019 för andra gången på tre månader. Som en följd av det närmar sig aktien nu nivåerna från före förvärvet igen.
FedEx är idag en av tre världstäckande logistikföretag, tillsammans med UPS och DHL, med en flotta på runt 680 flygplan och fler än 180 000 fordon. Varje dag hanterar man över 15 miljoner försändelser över hela världen. Två tredjedelar av omsättningen på cirka 70 miljarder usd genereras i USA, medan majoriteten av den internationella verksamheten är relaterad till Europa. Frakten mellan USA och Kina står bara för cirka 2% av omsättningen.
Ändå är det den tilltagande svagheten i den kinesiska ekonomin som ställer till det. Den senaste kvartalsrapporten visade förvisso en omsättningstillväxt om 3%, jämfört med samma period ett år tidigare, till 17 miljarder usd. Det största segmentet, FedEx Express, uppvisade emellertid en nedgång om 1% till 9 miljarder. Anledningen är en minskning inom den internationella verksamheten om 4,5%, vilket vägde tyngre än uppgången om 4% i USA.
Kanske ännu värre än utvecklingen under perioden december – februari, var bolagets kommentarer beträffande utsikterna. Med bara ett kvartal kvar, sänkte man helårsprognosen för andra gången på kort tid, med hänvisning till fortsatt inbromsande makroekonomiska förhållanden och svagare global handelstillväxt. Vidare kommenterade vd Fred Smith att han inte förväntar sig någon anmärkningsvärd global tillväxt under bolagets räkenskapsår 2020, om inte en lösning i Brexit-frågan och handelskonflikten mellan Kina och USA kommer presenteras.
Till skillnad från vinstvarningen i december, är överraskningsaspekten i det senaste beskedet inte lika stor enligt oss. I höstas var FedEx ett av de första bolagen som de facto upplevde en vikande efterfråga, vilket inte är konstigt givet den direkta kopplingen till handelsflödet. De senaste månadernas statistik från både USA, Europa, och Kina har nu bekräftat avmattningen, och i samband med den senaste rapportsäsongen har vi även fått första signaler åt detta håll från vissa verkstadsbolag.
En faktor som förklarar åtminstone en del av den ytterligare försvagningen i början av 2019 för FedExs del, är att fraktvolymerna mellan Kina och USA ökade markant under hösten, inför de nya tullarna som var aviserade för den 1:a januari. Det har lett till höga lagernivåer, och lägre aktivitet sedan årsskiftet som följd.
Den uppdaterade prognosen för räkenskapsåret 2019 är nu en vinst per aktie på 11,95 – 13,10 usd, vilket i mittpunkten av intervallet skulle innebära en minskning om drygt 25% jämfört med året innan. Förutom den svagare efterfrågan, kämpar bolaget även med lönsamheten. Rörelsemarginalen har sjunkit från 8,4% år 2017, till 7,4% år 2018, och till 6,1% under de första nio månaderna av räkenskapsåret 2019.
Delvis är tappet fortfarande relaterat till TNT-förvärvet, men även till den egentligen positiva trenden mot ökade fraktvolymer i spåren av eskalerande e-handel. Problemet här är att bolaget inte kan ta lika mycket betalt för de mindre paketen, som dessutom transporteras på allt kortare avstånd. Detta eftersom e-handelsjättarna som Amazon öppnar allt fler lokala distributionslager, för att komma närmare sina kunder och förkorta leveranstiderna.
Som svar på tilltagande konkurrens har man lanserat ett antal besparingsinitiativ och investerar bland annat i nya, mer bränslesnåla flygplan. Dessutom aviserade man prishöjningar om genomsnittligt 5% inom FedEx Express och FedEx Ground, och till och med 6% inom FedEx Freight från och med januari. Det återstår att se om man lyckas implementera prishöjningar i den magnituden. På sikt ser vi lönsamhetspressen i alla fall som ett större problem för bolaget än en cyklisk konjunkturnedgång.
Lyckas bolaget leverera på sin nya prognos, handlas aktien till p/e 14. Denna värdering tar hänsyn till en ganska tråkig utveckling även under kalenderåret 2019 och 2020. Rimligtvis borde tillväxten inom den amerikanska verksamheten komma ner något på kort sikt, men å andra sidan finns det hopp om bättring i den kinesiska ekonomin, efter ett flertal stimulansåtgärder från regeringen. Det skulle vara positivt även för Europa. Blir det en någorlunda rimlig lösning i tulltvisten, finns det goda förutsättningar att FedEx-aktien kommer att stå högre om ett år än vad den gör nu. Vi landar därför i ett spekulativt köpråd.