Fractal Gaming – Negativ stämning smittar av sig
Gaming-equipment-bolagets bokslutskommuniké skickade aktien ned i källaren (-18% på rapportdagen).
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2098 (18 februari 2024)
KÖP | FRACTL | First North | 29,5 kr
Var siffrorna verkligen så illa? Redan i Q3-rapporten flaggade ledningen för en sekventiell minskning av nettoomsättningen, som en konsekvens av normaliserade lagernivåer i återförsäljarledet.
Det slutliga utfallet i Q4 blev 143 Mkr, vilket var 25% lägre än i kvartalet innan. Det var dock fortfarande 1% mer än under motsvarande kvartal 2022. För helåret 2023 blev facit en ökning om 59% till 773 Mkr, varav 52% var organisk tillväxt. Det är också intressant att notera att den totala försäljningen från återförsäljare till slutkonsument ökade i Q4 med 11% organiskt, med en ökning inom kategorin chassin (Fractals viktigaste kategori) om 18%.
Ovanstående tyder på ett fortsatt starkt underliggande intresse från kundsidan. Samtidigt har bolaget arbetat med att säkerställa att lagernivåerna är på en balanserad nivå, som matchar den förväntade försäljningstillväxten till slutkonsument under de kommande kvartalen. Många av samarbetspartners har dessutom varit mer avvaktande gällande inköp till följd av oroligheterna i Röda Havet som har påverkat fraktpriserna globalt.
Med allt det i åtanke har vi därför svårt att tolka utfallet i Q4 som svaghet i verksamheten. Tvärtom har bolaget vunnit marknadsandelar under året, bland annat drivet av framgångsrika produktlanseringar. Nyckeln till framgången är fokusering på den designmedvetne gamern, där man har etablerat en unik position som särskiljer sig genom en skandinavisk designprofil som passar in i ett modernt hem. Den starka tillväxten under året har också gynnats av breddade försäljningsinsatser, med en ökad försäljning på Amazon i spetsen, och marknadsföringsinitiativet ”Fractal Creator Program” som har exponerat varumärket mot nya kundsegment.
Handlingsutrymme för strategiska initiativ har man gott om, tack vare den starka finansiella utvecklingen under fjolåret. EBITDA-resultatet ökade 2023 med över 300% till 137 Mkr, vilket var den högsta nivån någonsin. Vid slutet av december hade nettoskulden på 116 Mkr (2022) omvandlats till en nettokassa på 8 Mkr. Förutom högre volymer har lönsamheten även gynnats av lägre fraktkostnader och lägre inköpspriser, men även till viss del av ökade försäljningspriser. Produktmarginalen för helåret förbättrades med 3,9 procentenheter till 40,8%, medan EBIT-marginalen ökade med 11,9 procentenheter till 15,0%.
Den nya vd:n Jonas Holst, på plats sedan 1:a januari, visade sig i samband med rapportpresentationen optimistisk inför framtiden. På produktsidan ser han, likt sin företrädare, goda möjligheter att skapa särskiljande produkter i nya kategorier inom high-performance-gaming. Även i befintliga kategorier är flera nya lanseringar planerade för 2024 och framåt. Dessutom kommer man utöka sitt samarbete med Amazon i USA, för att öka tillgängligheten till produkterna för amerikanska kunder och för att bredda nätverket av försäljningskanaler. De första containrarna med PC-chassin skickades i januari och kommer att vara tillgängliga i hela USA senare under Q1.
Anmärkningsvärt i övrigt är att den allmänna efterfrågan på PC- gaming-hårdvara verkar hålla i sig, det svagare konjunkturläget till trots. Intresset för e-sport och high-performance-gaming ligger därmed på fortsatt höga nivåer, vilket följer det historiska mönstret med att branschen är mindre konjunkturkänslig än många andra. Bolagets bedömning är dessutom att det fortfarande finns ett uppdämt behov (efter leveranssvårigheter under pandemin) bland gamers att uppgradera sin utrustning och att uppgraderingscykeln för 2024 och 2025 bör vara starkare än 2023.
På den negativa sidan finns osäkerheten i Röda Havet som sannolikt kommer ha viss påverkan på både försäljning och fraktpriser under åtminstone Q1 och eventuellt längre. För helåret 2024 ser vd Holst dock goda möjligheter till fortsatt tillväxt med ett förväntat svagare första halvår och ett starkare andra dito. Vi noterar även att den amerikanska konkurrenten Corsair guidar för signifikant tillväxt under 2024. Även här är det främst mot slutet av 2024 som både omsättningen och den justerade EBITDA-marginalen väntas öka.
Gaming-aktier har haft en tuff inledning på börsåret och det negativa sentimentet har även påverkat Fractal-aktien negativt, som har backat med omkring 15% sedan början av januari. Problemen hos spelutvecklare som Embracer, Stillfront eller Thunderful har dock ingenting med Fractal att göra och vi ser den senaste tidens negativitet som överdriven.
På estimaten för 2024 handlas aktien numera till ett P/E-tal om ca 10, där vi konservativt räknar med en mer eller mindre oförändrad vinst. Detta för att ta höjd till motvindarna i början av året. Senast 2025 bör bolaget dock vara tillbaka på tillväxtspåret varvid P/E-talet lär sjunka till ensiffriga nivåer. Vi upprepar vår positiva syn och ser fortfarande kurser kring 44 kr som realistiska.