Fractal Gaming – Tystnad är aldrig bra
Det är ganska sällsynt att ett bolag inte släpper ett enda pressmeddelande på tre månader. När detta dessutom sker direkt efter en börsnotering, får det en att undra hur kommunikationsstrategin egentligen ser ut.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1875 (6 juni 2022)
FRACTL | First North | 50,3 kr | KÖP
För visst är det så att man som noterat bolag förväntas att uppdatera sina ägare regelbundet, allt annat skapar osäkerhet och spekulationer. Kvittot kommer nästan alltid i form av en negativ kursutveckling och så har varit fallet även i gaming-equipment bolaget Fractal, vars aktie har sjunkit med omkring 18% sedan första handelsdagen i februari. Uppgången från teckningskursen är förvisso fortfarande drygt 20%, men trenden har varit gradvis nedåtriktad.
Det är faktiskt inte så att ingenting av intresse skulle ha hänt under de senaste månaderna kring bolaget eller marknaden för PC-gaming produkter. Till exempel så slår intresset för hela gaming branschen fortfarande rekord på löpande band. Kollar man på antalet tittartimmar på den populära streamingplattformen Twitch, så kunde man notera en ny all-time-high nivå i april där tittartimmarna ökade med 25% jämfört med samma period i fjol. Detta alltså trots att ökningen under 2020 har varit extrem, till följd av pandemin.
På den negativa sidan märks det en tydlig kostnadsinflation och diverse flaskhalsar på grund av komponentbrist som har lett till en viss inbromsning i hela branschen. Fractals nettoomsättning under det första kvartalet ökade dock fortfarande organiskt med 29%, jämfört med samma period i fjol, till 169 Mkr då inte minst försäljningen av nätaggregat utvecklades starkt. Även försäljningen av chassin låg fortsatt på en hög nivå, men just denna delen påverkas av bristen på avancerade halvledare som används i bland annat grafikkort. Dessa är hjärtat i entusiastdatorer och den viktigaste faktorn för prestandan. Därför väntar en del gamers med att uppgradera sin utrustning när de nu inte få tag på grafikkorten.
Den underliggande efterfrågan är dock oförändrat stark. Bolagets lönsamhet tyngs för tillfället av stigande sjöfraktpriser samt ökade råvarupriser drivet av en generellt hög efterfråga på alla möjliga typer av produkter under pandemin. Dessutom har tariffer införts för importerade produkter från Kina till USA, vilket träffar Fractal hårt då all produktion äger rum i Kina. Man arbetar, emellertid, tillsammans med sina tillverkningspartners för att kunna flytta viss slutmontering av produkter för USA-marknaden till andra länder från och med Q4 i år.
Utöver ovanstående tyngdes resultaträkningen även av kostnader relaterade till noteringen, men även rensat för dessa minskade rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA) till 31,7 Mkr (32,4). Det innebar samtidigt en marginalnedgång om 2,9 procentenheter till 18,7%, vilket trots allt är fortfarande en bra nivå.
Vd Hannes Wallin ser emellertid goda möjligheter att till stor del kompensera för de externa faktorer och upprepade i samband med den senaste kvartalsrapporten ambitionen att nå en justerad EBITDA-marginal om 20%. Han håller även fast vid det långsiktiga tillväxtmålet om minst 10% organiskt per år från och med 2022, då den underliggande trenden inom e-sport och datorspelrelaterad streaming bedöms vara oförändrat stark. Gamers spelar dessutom allt mer jämfört med tidigare och det finns goda anledningar att tro att den genomsnittliga spelaren kommer vara villig att spendera mer på sin utrustning även efter Covid-19-pandemin.
Mycket viktigt i sammanhanget är att Fractal fortsätter att vårda om sitt goda rykte inom branschen, där man anses vara ett högkvalitativt premiumvärumärke. Det har lett till den ledande positionen man har bland gamers som ställer höga krav på design, prestanda och kvalitet. Regelbundna produktuppdateringar är därför oumbärliga och under Q1 lanserades det nya chassit Meshify 2 Compact som har mottagits väl på marknaden. Enligt ledningen har man dessutom fler produktlanseringar inplanerade för andra halvåret.
Den underliggande trenden ser oförändrad lovande ut. Komponentbristen ser vi som en övergående motvind men icke desto mindre måste vi justera våra estimat för i år något neråt. Samtidigt har kostnadsinflationen blivit värre än tidigare befarat så att den justerade vinsten per aktie spås numera landa kring 2,5 kr, jämfört med vårt tidigare estimat på 3 kr. Trots den måttliga kursutvecklingen sedan senaste analysen i februari (Newsletter 1850) har aktien därmed blivit lite dyrare, men p/e-talet kring 20 är icke desto mindre attraktiv, då tillväxten med stor sannolikhet kommer ta fart igen nästa år. Relativt konkurrenterna Logitech och Corsair handlas man dessutom med en kraftig rabatt, och med förhoppning om en förbättrad kommunikation framöver från bolagets sida upprepar vi vår köprekommendation.