Framtiden är värd att vänta på…
Ny vecka, nya vaccinnyheter. Den här gången därtill än mer positiva än förra veckan.
Detta eftersom Modernas vaccinkandidat uppvisade likartad effektivitet som Pfizers men uppges klara betydligt lägre temperatur (Pfizers kräver -70 grader vilket gör distributionen till en utmaning) samt bibehålla sin hållbarhet i upp till 30 dagar efter leverans. Goda besked allt annat lika och då skall vi komma ihåg att fler studier med ytterligare kandidater pågår. Fler positiva nyheter av det här slaget bör förhoppningsvis vara att vänta.
Beskedet mottogs positivt av marknaderna och både Stockholmsbörsen och amerikanska Dow Jones & S&P500 sökte upp nya rekordnivåer. Reaktionen den här gången var dock inte alls av samma dignitet som förra veckan vilket nog indikerar att marknaden har tecknat in merparten av vaccinframgångar. För helt oväntade är de trots allt inte.
Det vi skall komma ihåg är att kommande vaccinutrullning inte lär påverka hälsotalen förrän tidigast nästa höst. Fram till dess får marknaderna dessvärre klara sig utan och detta kan ses som en tydlig marknadsrisk i det korta perspektivet. Känslan som smyger sig på är nämligen att när vaccinutrullningen hägrar kan nyligen införda restriktionerna permanentas ända fram till dess. Detta är nog inte något som ligger i nuvarande marknadsprognoser, inte minst efter senaste veckornas vaccinrallyn.
Är ovanstående för spekulativt? Låt oss vänta och se. Nog skapar det dock en del osäkerhet. För trots besked att vaccineringen kan inledas i januari har inga vaccin godkänts, inga större mängder av dem är producerade och en uppbyggnad av en effektiv distributionsapparat lär kräva tid. Dessutom behöver vaccinet vanligtvis appliceras i två olika doser med viss tidsmässigt mellanrum vilket givetvis fördröjer effekten. Sist men inte minst tycks det som att ingen av dem är effektiv mot viruset i sig utan främst mot sjukdomen. Det innebär att vaccinerade personer inte insjuknar men kan likväl sprida viruset vidare vilket alltså gör massvaccineringen mer eller mindre till ett krav om man vill få ned sjukdomstalen och graden av hospitalisering.
Nya omfattande nedstängningar är också vad som har gjort att min synnerligen positiva börssyn (en del minns säkert att jag nämnde en eventuell upprepning av 1999 som fullt möjlig) har dämpats något. Nog för att jag även fortsättningsvis inte ser någon uppenbar risk för en ny krasch á la den i mars men med det sagt har min optimism avseende en möjlig ihållande hausse tyglats en smula. Det kan nog bli en guppig resa ett tag framöver och då gör man kanske bäst att inte ge full gas trots mitt ständiga tjat om att aktier är en vintersport.
Även den andra smittspridningsvågen borde rimligen göra avtryck på världens börser då den ofrånkomligen påverkar ekonomierna under Q4. Problemet här är att det inte är vilket kvartal som helst utan tvärtom en period som väldigt många företag (inte bara inom handeln) livnär sig på. November och december är som vi alla vet de allra viktigaste månaderna för västerländska konsumtionssamhällen. Påverkas dessa negativt borde det allt annat lika synas även i aktiekurserna. Inte minst som det är först nu som den andra vågen når det allra största konsumtionssamhället av alla. USA ser nämligen ut att ligga ett par veckor efter Europa.
Men precis som den andra vaccinnyheten inte fick samma genomslag som den första gjorde, så räknar jag även med att den andra smittvågen inte får samma påverkan på världens marknader (i händelse av att den får någon över huvud taget så att säga). Marknaden har troligtvis i det här skedet insett att pandemin blir ett övergående fenomen trots allt. I en del europeiska länder börjar viss ljusning redan kunna skymtas då antalet nya sjukdomsfall minskar. Risken finns givetvis att ännu en våg ligger framför oss/dem någon gång under vintern/våren som en följd av åter tilltagande smittspridning i mitten på januari då aktiviteten i samhällen ökar på nytt efter jul- och nyårsledigheterna. Den borde dock inte vara lika kraftfull som den nuvarande om nu merparten av restriktionerna bibehålls i väntan på vaccinet.
Många har säkerligen redan skrivit av hela 2020 som ett förlorat år. Får de då lägga till även nästa års Q1 gör det kanske inte så värst mycket om utsikten ändå är att i första hand andra halvan av 2021 kan präglas av försiktig återgång till någon form av normalitet. 2022 kan i sådana fall bli ett riktigt bra år som de flesta av oss lär uppskatta med tanke på det uppdämda behovet av att åter leva fritt. Det är väl värt att vänta på. Så ha tålamod och håll ut. Just nu är det mörkt men nog ljusnar det långt bort på horisonten.