Fullträff i Raysearch - Aktien fortfarande köpvärd?
Efter ett starkt inledande kvartal satte vi i somras köp på medicinteknikföretaget Raysearch när aktien handlades kring 80 kr.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1819 (18 oktober 2020)
RAY | Mid Cap | 84,6 kr | AVVAKTA
Det tog då inte ens en månad innan aktien både nådde och överträffade riktkursen som vi hade satt till 100 kr, och försvann därför från vår Top Picks-lista. Uppgången för aktien visade sig i efterhand dock bli tämligen kortvarig. Redan ytterligare någon månad fram i tiden i augusti var nämligen hela den tidigare uppgången utraderad.
Främsta anledning till att så blev fallet var Q2-rapporten som presenterades i slutet av månaden och fick aktien att tappa drygt 12% bara på rapportdagen. Frågan att ställa sig nu när aktien återigen handlas kring 80 kr är om det är dags att köpa? Helt omöjligt är det inte, men vi är ändå tveksamma på kort sikt då även Q3 riskerar att bli svagt för företaget med mjukvaruteknologi inom strålterapi för dosplanering inom cancerbehandling.
Som kursreaktionen på Q2-rapporten indikerade var utvecklingen under perioden överraskande svag. Nettoomsättningen i kvartalet minskade med 14% till 163,8 Mkr (189,7) till följd av lägre licensförsäljning. Framförallt var det Covid-19 pandemin som har lett till stora omprioriteringar inom sjukvården jorden runt och har minskat efterfrågan när intensivvård har prioriterats före andra behandlingar. Särskilt utmanande var marknadsförutsättningarna i Nordamerika medan man delvis kunde se en återhämtning i Asien.
Den svaga utvecklingen i främst Nordamerika hade också som effekt att orderingången minskade kraftigt, eller med hela 52,2% till 177,1 Mkr (370,6), varav licensorderingången minskade med 57,8% och orderingången för supportavtal minskade med 47,9%. Viss hänsyn ska dock tas till att jämförelsesiffrorna var svårslagna då orderingången i motsvarande kvartal i fjol var mycket starka. Raysearch återfinns också i en marknad med ojämna orderflöden där enskilda stora affärer kan få betydande effekt på intäkter och orderingång mellan kvartalen, vilket gör att man ska ta nedgången med en viss nypa salt. Om några kvartal kan läget vara närmast det motsatta.
Eftersom de rörliga kostnaderna för licensintäkterna är lägre än 10% så påverkas även resultatet kraftigt av intäktsminskningar, vilket syntes tydligt i Q2. Rörelseresultatet minskade till -10,9 Mkr (28,8), motsvarande en rörelsemarginal på -6,7% (15,2). Hur snabbt det kan svänga mellan kvartalen visas av att samma resultat och marginal i Q1 var 51,6 Mkr och 24,7%.
En förmildrande omständighet i Q2 var dock också att resultatet förutom av lägre licensförsäljning även påverkades kraftigt negativt av valutakursförändringar då den svenska kronan under kvartalet stärktes gentemot både dollarn och euron. Justerat för dessa valutaomräkningseffekter skulle rörelseresultatet ha varit 16,5 Mkr (25,0). Rörelsekostnaderna minskade i kvartalet med 10,6% främst beroende på lägre försäljningskostnader till följd av inställda mässor, affärsresor och andra marknads- och försäljningsaktiviteter på grund av covid-19.
Vi måste erkänna att det faktiskt kliar lite i fingrarna att sätta köp på Raysearch efter att den tidigare uppgången nu är utraderad. Dels tror vi på bolaget långsiktigt, dels har bolaget vid flera tillfällen tidigare bottnat kring nivåer runt drygt 80 kr. Det underliggande behovet av effektiva mjukvarulösningar för cancerbehandlingar är också oförändrat på lite längre sikt och som ett mjukvaruföretag är bolaget också väl anpassade för digitala samarbeten och har inga större problem med bolagets forsknings- och utvecklingsverksamhet eller bolagets leveransförmåga.
Kruxet är snarare utvecklingen på kortare sikt. Dels har vi nu på nytt en ökad spridning av covid-19 i världen, inte minst i Nordamerika och Europa som är bolagets största marknader. Fortsätter spridningen att öka i världen riskerar det att sätta press på efterfrågan ytterligare ett bra tag. Dels räknade bolaget redan i den andra kvartalsrapporten med att covid-19 pandemin skulle få en väsentligt negativ påverkan på bolagets omsättning och resultat ytterligare ett antal månader framöver. Risken finns därmed att både Q3 och även Q4 går i svaghetens tecken innan det möjligen vänder upp igen. Det ger ingen bra grogrund för en uppvärdering av aktien den närmaste tiden, speciellt om Q3-rapporten som presenteras i mitten av november visar sig vara riktigt svag.
Det ska inte uteslutas att P/E-talet för 2021 skulle kunna sjunka så pass mycket som ner mot 25, vilket i så fall skulle vara långt under den historiska värderingen. P/E-talet har den senaste 10-årsperioden snarare i genomsnitt legat kring 50–60, vilket på sikt skulle innebära att det finns gott om potential i aktien. Även priset per försäljningskrona, det så kallade P/S-talet, indikerar en värdering som är ungefär hälften av det historiska snittet.
På kortare sikt som 3 månader tror vi dock ändå inte att aktien har så mycket att ge och vi väljer därför att avvakta med köp av aktien som därmed får neutral rekommendationen. En vattendelare skulle kunna vara Q3-rapporten, om den överraskar positivt eller om bolaget är mer positiva i sina framtidsutsikter. Tills vidare behåller vi riktkursen på 100 kr.