FundedByMe – Turbulent entré

Crowdfundingbolagets börsentré blev något utöver det vanliga, inte bara för att det skedde via en direktnotering, vilket innebar att inga nya pengar togs in i samband med noteringen. I stället för en teckningskurs som fastställs i förväg, bestäms kursen vid en direktnotering fritt av marknaden när handeln väl inleds.

cd8f65803339a1cc279e4712b7cfb0ff

FBM MTF B | NGM | 16,4 kr

Säljsidan utgörs i början endast av tidigare aktieägare, som i många fall har varit med i bolaget sedan länge. Tillvägagångssättet fungerade väl för ett stort bolag som Spotify, som valde samma väg för ett år sedan, men exemplet FundedByMe visar att en direktnotering kan leda till en kaotisk handel vid inledningen.

I slutet av februari pratade grundaren och vd Daniel Daboczy om ett riktpris på 65 kr per aktie. Första avslutet i aktien gjordes dock till 44 kr, och efter en timmes handel stod kursen i 15 kr. På nuvarande kurs uppgår börsvärdet till knappt 100 Mkr, mindre än hälften än de 250 Mkr som bolaget värderades till vid den senaste emissionen på den egna crowdfundingsajten.

Det är nämligen just det som bolaget sysslar med: man driver en IT-plattform där bolag kan ta in pengar från privatpersoner. Plattformen fungerar som en mötesplats, där kundbolag som söker finansiering kan marknadsföra sin idé eller verksamhet mot potentiella investerare.

FundedByMe erbjuder aktiebaserad crowdfunding, vilket innebär att bolag tar in kapital genom en nyemission av aktier. Sedan starten år 2011 har man hjälpt mer än 470 bolag att samla in över 550 Mkr, och har byggt upp ett nätverk av mer än 250 000 registrerade investerarmedlemmar.

Förutom kapitalanskaffningen erbjuder FundedByMe kringaktiviteter såsom investerarträffar, produktion av digitala presentationer och kommunikation över plattformen. Med förvärvet av Laika Consulting för knappt ett år sedan, har man dessutom breddat erbjudandet, bland annat till tjänster inom Investor Relations. Och ambitionen är att expandera ytterligare, främst genom ett aktivt deltagande i den förväntade konsolideringen av den europeiska marknaden.

Målet är att ha fler än 350 000 investerarmedlemmar och minst fyra (4) nya joint venture företag för 2021. Joint venture strategin går ut på en franschise-modell där bolaget har ägarandelar och får licensavgifter. På det sättet är man i nuläget aktiv i Dubai, Finland, Malaysia, Polen, Nederländerna och Singapore.

Att bolaget måste skala upp visar de senaste siffrorna i bokslutskommunikén för 2018. Intäkterna uppgick till 18,9 Mkr, varav 8,8 Mkr var relaterad till Laika, som konsoliderades från och med 2:a augusti ifjol. Det ”gamla” FundedByMe ökade sin omsättning med drygt 60% till strax över 10 Mkr, fortfarande ett ganska blygsamt belopp. Antalet framgångsrika crowdfunding-rundor ökade under året med 42% till 47.

Åt fel håll gick det, emellertid, för koncernens rörelseresultat som minskade från -5,9 Mkr till -17 Mkr, belastad av tillväxtinvesteringar och extraordinära kostnader kopplade till förvärvet av Laika, samt listningsprocessen. Men även justerat för alla extraordinära poster blev resultatet på sista raden -14,7 Mkr.

Med ovan i åtanke är den onekligen lite märkligt att bolaget inte ville ta in nya pengar i samband med noteringen. Vid slutet av december uppgick de likvida medlen till 6,7 Mkr och bolaget hade inga räntebärande skulder. Det är inte dåligt, men innebär att man måste vara selektiv med sina investeringar. Styrelsens bedömning är att rörelsekapitalbehovet under de kommande 12 månaderna uppgår till cirka 9 Mkr, och att rörelsekapitalet är tillräckligt för driften av verksamheten fram till och med 2020.

 Crowdfunding har blivit mycket populärt bland svenska startups, och marknaden nådde ett värde på cirka850 Mkr år 2016. Så småningom dök det dock upp en rad negativa exempel där crowdfundade bolag gick i konkurs vilket snabbt fick diverse experter att börja varna för investeringsformen i media. Det är dock för tidigt att säga huruvida det kommer påverka investeringsviljan.

En tydligare risk som vi ser, är beroendet av det allmänna investeringsklimatet. En tilltagande riskaversion borde rimligtvis synas även inom crowdfunding.

De senaste åren omsatte Laika ganska stabilt omkring 30 Mkr per år. Räknar vi med samma summa även för i år borde koncernens nettoomsättning öka till 40 Mkr. Växer crowdfunding-delen i samma takt som ifjol, blir det snarare 46 Mkr. Vad det innebär för lönsamheten är beroende på bolagets investeringsaktiviteter. Bland annat har man sagt att man vill utveckla nya betallösningar för mindre transaktioner, samt version 2 av handelsplatslösningen. Dessutom ska de befintliga intressebolagen stödjas och utvecklas.

Dagens börsvärde justerat för nettokassan motsvarar cirka 2x den förväntade omsättningen i år (EV/Sales). Det är tämligen attraktiv värdering för en snabbväxare. Vi skulle önska oss en tydligare plan till lönsamhet, och tror att signaler i rätt riktning kommer driva aktien uppåt.

Risken är hög, men vi tycker att aktien är värd en chanspost. Det största säljtrycket i den borde vara över för den här gången. Huvudägare och styrelse har förbundit sig att behålla minst 90% av sina respektive innehav av aktier (motsvarande 23% av alla utestående) under en 12 månadersperiod. Bolagets vd har därtill köpt aktier efter bolagets turbulenta notering. Vi landar i ett spekulativt köpråd.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2019-03-13 00:00:00
Ändrad 2024-11-13 07:59:42