Garo – Värderingen avskräcker
Elproduktföretaget Garo har varit en veritabel succé sedan börsnoteringen 2016. Bolaget har på bara drygt 4 år mer än fyrdubblats i kurs och stundtals även varit nära en femdubbling.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1807 (6 september 2020)
Garo| Small Cap| 465 kr | SÄLJ
Även innevarande år har utvecklingen varit stark. Från årsskiftet har aktiekursen drygt 50% och lyckades man köpa i den värsta coronafrossan i slutet av mars har man mer än dubblat pengarna.
I första hand säljer Garo produkter för elinstallationsmarknaden, men det är inte de byggrelaterade delarna av verksamheten som har lockat aktieägarkollektivet mest. Det är istället affärsområde E-Mobility (hette tidigare Ladd) med produkter som är inriktade mot laddning och laddinfrastruktur för elbilar. Detta är också ett område som bolaget är en av de ledande aktörerna i Norden inom. Smakar det så kostar det dock också och så är definitivt fallet med Garo, som värderas mycket högt.
Utvecklingen hittills i år har samtidigt varit lite blandad. I Q1 föll omsättningen ganska kraftigt, eller med 11% samtidigt som lönsamheten försämrades tydligt med en rörelsemarginal på 7,4%. Q2-rapporten som presenterades ganska nyligen var dock klart bättre även om försäljningen fortsatt var svagare än i fjol. Nettoomsättningen i kvartalet minskade med 4% till 238,3 Mkr (247,3).
Garo Sverige utvecklades stabilt med en omsättningsökning på 4% till 166,5 (160,4) medan Garo Övriga marknader minskade med 16% till 72,2 Mkr (86,3), främst beroende på den rådande coronapandemin med nedstängda marknader i flera länder. Störst minskning kunde ses i Norge och på Irland medan övriga länder ändå visade positiv omsättningstillväxt.
För E-Mobility som står för 25% av den totala försäljningen ökade omsättningen med 31% i Garo Sverige medan den minskade med 7% på Garo Övriga marknader, vilket främst beror på den norska marknaden. Totalt gav det en ökning för E-Mobility med 17%. För Installationsprodukter, Projekt och Tillfällig el (står för 75% av försäljningen) minskade försäljningen totalt med 8,4 %.
Resultatutvecklingen var oväntat bra och rörelsemarginalen steg nästan med fem (5) procentenheter jämfört med årets Q1. Rörelseresultatet i Q2 steg med 26% till 30,3 Mkr (24,0), motsvarande en rörelsemarginal på 12,7% (9,7). Resultatet belastades då ändå av 2,3 Mkr i kostnader för det i april genomförda effektiviseringsprogrammet som resulterade i att 18 tjänster avvecklades, varav merparten var tjänstemän i Sverige och Polen. Resultatet påverkades dock även positivt av valutaeffekter på 5,9 Mkr (-1,2) då den svenska och norska kronan återhämtade sig kraftigt mot euron under perioden. Euron är en viktig inköpsvaluta.
Under kvartalet förvärvades 70% av EV Charge Partners Sweden AB, som är verksamma inom service och support för E-Mobility. Den finansiella ställningen är mycket god med en nettoskuld på bara 70,7 Mkr (110,3) vid utgången av kvartalet. Vid årsskiftet var nettoskulden 45,6 Mkr.
Det finns mycket som imponerar med Garo. Man klarar Q2 som borde vara årets klart svåraste med en måttlig nedgång i tillväxten samtidigt som rörelseresultatet och lönsamheten ökade rejält. Man har heller inte ansökt om några stöd från tillväxtverket med anledning av Covid-19. Samtidigt står snabbväxande E-Mobility ännu bara för 25% av försäljningen medan resten av verksamheten är exponerad mot en betydligt trögare byggmarknad.
Ett ännu större krux är värderingen av bolaget som är nästan snudd på astronomisk, om än inte jämfört med bolag som Apple och Tesla såklart. Likafullt värderas bolaget till P/E-tal kring 60 respektive 50 för innevarande och nästkommande år och då krävs inte mycket till besvikelser för att aktien ska störtdyka. Samtidigt känns också potentialen på kort till medellång sikt ganska begränsad.
Det är ingen tvekan om att bolaget är välskött med goda framtidsutsikter. I nuläget skulle vi dock inte kunna tänka oss att köpa aktien som är alldeles för dyr. En indikation på detta är att en styrelseledamot nyligen sålde aktier i bolaget för motsvarande nästan 19 Mkr.