Getinge - På väg mot högre lönsamhet
Under pandemiåren tillhörde Getinge vinnarna på Stockholmsbörsen eftersom efterfrågan på bolagets medicinteknikprodukter, såsom ventilatorer och hjärtlungmaskiner, ökade kraftigt.
KÖP | GETI B | Large Cap | 196 kr
Därefter följde en lönsamhetssvacka som berodde bl.a. på kvalitetsproblem för nyckelprodukterna Cardiosave och Cardiohelp. Dessutom påverkade leveransproblem och kostnadsinflation koncernen negativt.
För inte så länge sedan noterades aktien nästintill i nivå med vår målkurs om 235 kr men vände faktiskt ned någon enstaka krona under nämnda nivå. Den utlösande faktorn för kursnedgången den här gången blev nya besked om (övergående) kvalitetsbrister på vissa av bolagets produkter. I detta fall handlade det dock om enklare sådana som förväntas bli åtgärdade innan årsskiftet. Q3-rapporten som presenterades häromveckan bjöd inte heller på särskilt upplyftande läsning.
Bolaget redovisade en organisk tillväxt i orderingången på 7% och överträffade därmed konsensusprognosen med tre (3) procentenheter. Det skall dock påpekas att jämförelsebasen inte var särskilt krävande. Utvecklingen var positiv i samtliga regioner med särskilt stark tillväxt för förbrukningsvaror inom Cardiopulmonary, ventilatorer inom Critical Care och Infection Control.
Även inom Bio-Processing var utvecklingen god med en tvåsiffrig tillväxt i den organiska orderingången i såväl USA som Kina. Dessutom ser Getinge en välkommen förbättring inom bioprocesser. Där har man haft det tufft under ett par års tid på grund av lageravvecklingen i branschen och ett sämre investeringsklimat. När man nu ser tillväxt i både Kina och USA är sannolikheten hög att man förmodligen passerat botten.
Nettoomsättningen ökade med 3,5% till 7 870 Mkr (7 607), varav den organiska ökningen var 0,2%. Det justerade rörelseresultatet kom dock in 13% sämre än väntat och den justerade rörelsemarginalen på 11,5% var 1,3 procentenheter lägre än väntat. Resultatförsämringen berodde på en ogynnsam mix, högre kostnader för att åtgärda kvalitetsproblem och en tillfällig produktionsstörning. Getinge hade inför rapporten aviserat att leveransproblem skulle tynga resultat och omsättning för det gångna kvartalet.
Ledningen uttalade sig försiktigt om lönsamheten för nästa år i samband med rapportkonferensen vilket ledde till negativ kursreaktion. Vi tror dock att man i det här skedet är medvetet försiktiga för att inte riskera fler besvikelser. Sådana har nämligen varit lite av ett kännetecken för Getingen under de senaste åren. För vår del räknar vi fortsatt med marginalförbättringar för Getinge under nästa år, kanske redan från Q4 2024.
Trots en oförändrad organisk försäljning i kvartalet upprepar Getinge en prognos om 2-5 % organisk tillväxt för helåret 2024. Enligt VD Mattias Perjos har man varit lyckosamma med att höja sina priser. Samtidigt har de organiska kostnaderna inte ökat jämfört med förra året trots en fortsatt löneinflation.
Efter rapporten har vi sänkt våra prognoser något. Aktien värderas till ett P/E-tal om drygt 18 baserat på våra prognoser för nästa år, vilket historiskt har varit en attraktiv nivå. Det svagare rapportutfallet i Q3 var främst relaterad till leveransproblem men dessa bör ha lösts redan nu i Q4, vilket delvis ger en ketchupeffekt under innevarande kvartal.
Efter rapporten har det varit ovanligt mycket insiderköp i Getinge och det som sticker ut mest är att huvudägaren Carl Bennet köpt aktier för ca 91 Mkr. Även om det är en liten ökning av innehavet är det ändå ett positivt tecken eftersom Bennet inte köpt några aktier sedan 2018. Också VD och styrelseordförande har ökat sina innehav och så även flertalet andra insynsklassade personer.
Den höga aktiviteten bland insiders stärker oss i uppfattningen att aktien framstår som attraktiv på rådande kursnivåer. Det tillsammans med förväntningar om stärkt lönsamhet nästa år gör att vi upprepar vår tidigare köprekommendation med riktkurs 235 kr.