GHP Specialty Care – Många möjligheter i Sverige

Förra året i april gav vi en köprekommendation till sjukvårdskoncernen GHP:s aktie (Newsletter 1861). Tre månader senare nådde aktien vår riktkurs på 30 kr.

GHP Specialty Care Manga mojligheter i Sverige

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1928 (30 januari 2022) 

GHP | Small Cap | 23,55 kr | KÖP

Stämningen försämrades dock avsevärt under hösten efter att uppdragsgivaren i Förenade Arabemiraten (UAE) meddelade att det gemensamma avtalet kommer att avslutas från och med början av 2022. Senaste tidens tuffa börsklimat har givetvis satt ytterligare spår på kursen, som numera har nått attraktiva ingångsnivåer igen.

Utan tvekan var beskedet från Mellanöstern inget vi eller bolaget hade önskat. GHP har sedan 2016 drivit fyra sjukhus i Ajman genom ett managementkontrakt, med goda resultat i form av ökade patientvolymer och goda kvalitetsutfall. Uppsägning av avtalet har därför inget med GHP:s prestationer att göra, men skedde då uppdragsgivaren har kommit fram till att man vill konsolidera driften av alla sjukhusen i de norra delstaterna.

Även om det förstås är beklagligt så är det viktigt att komma ihåg att segmentet International genererade inte mer än 6,5% av koncernens totala försäljningsintäkter på 1 067 Mkr under de första nio månaderna av 2021. Hela intäktsdelen är dessutom inte borta eftersom det finns ett separat managementavtal angående driften av Kuwait Hospital som gäller åtminstone fram till 2024.

Ledningen är därtill fortsatt fokuserad på sitt diabetsprojekt i Saudiarabien, men som en konsekvens av det avslutade kontraktet i UAE har man nu hittat en partner och kompletterande ägare till projektet för att över tid kunna dekonsolidera sitt ägande. I det nya upplägget äger GHP 49% av ett nystartat bolag men avtalet innehåller en mekanism som innebär att man kommer kunna tillgodoräkna sig cirka 75 – 85% av det totala bolagsvärdet vid en eventuell framtida försäljning.

Genom nämnda förändring ligger allt framtida fokus på möjligheterna i Sverige, där man har fler än 20 kliniker inom olika specialistområden. Efterfrågan på högkvalitativ specialistsjukvård är stor och ambitionen är att successivt bygga ut nätverket, samtidigt som man inom Vårdsamverkan utvecklar nya, moderna samarbetsformer för försäkringsbolagsmarknaden och företagshälsovården.

Mellan januari och september 2021 visade segmentet Norden (85% av försäljningsintäkter) en organisk tillväxt på 16%, jämfört med samma period året innan, då coronapandemin har fört med sig en stor vårdskuld. GHP:s kliniker har förberett sig för detta genom att successivt öka kapaciteten i verksamheterna, och den ökande efterfrågan har skapat goda förutsättningar att påverka prissättningen av tjänsterna man erbjuder.

Lönsamheten har påverkats i viss mån av kapacitetsuppbyggnaden och diverse expansionsåtgärder, så att rörelsemarginalen i Norden har minskat med 0,8 procentenheter till 7%. Till exempel har man expanderat dentalverksamheten i Nacka, som är Sveriges största privata enhet för specialisttandvård, samtidigt som verksamheten i Danmark har haft en viss överkapacitet i Q3. Mot slutet har man dock sett en tydlig ökning av patientinflöden vilket, tillsammans med ett infört åtgärdsprogram, förväntas förbättra lönsamheten.

Även segmentet Vårdsamverkan är inne i en spännande fas, tack vare sin unika position för att hjälpa försäkringsbolagen förbättra sina erbjudanden. I stället för att ersättas för exempelvis läkarbesök eller per utförd åtgärd, ersätts GHP inom ramen för Vårdsamverkan i förhållande till de hälsoutfall som man uppnår i en viss patientgrupp. Det ger bolaget incitament att optimera vårdkedjorna genom att utbilda patienterna och implementera nya tekniska lösningar. Sedan flera år har man samarbetat med både Skandia och Trygg-Hansa, och nästa steg blir etablering inom företagshälsovård tillsammans med Avonova och Qurant.

Det mesta tyder alltså på goda tillväxtutsikter för bolaget och ledningen upprepade på kapitalmarknadsdagen i november att man håller fast vid sina finansiella mål, även efter bortfallet av UAE-avtalet. Det innebär att man oförändrat siktar på en organisk tillväxt på 15% per år, samt en EBIT-marginal på minst 7%. För att nå dit satsar man bland annat på uppstarter av nya kliniker och expansion av befintliga. Bland pågående projekt finns det en ny operationsverksamhet i Malmö som över tid förväntas bidra med cirka 100 Mkr i nya intäkter. Nyligen annonserades dessutom uppstarten av en ny urologisk klinik i Göteborg.

Utan UAE-intäkter kommer 2022 bli något av ett mellanår vad gäller omsättningen. Icke desto mindre bör en omsättning kring 1 650 Mkr vara möjligt att uppvisa, vilket fortfarande skulle motsvara en tillväxt om drygt 9%. Vad gäller värderingen tycker vi att det är mest relevant att titta på 2023, då vi räknar med en utveckling i linje med bolagets målsättning. Antaget dessa estimat värderas bolaget just nu till en EV/EBIT-multipel på ca 13x, vilket vi ser som tillräckligt intressant för att återigen ge aktien en köprekommendation med riktkurs om 30 kr.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2022-02-02 06:57:00
Ändrad 2024-11-13 09:14:31