Glädjande uppdelningsbesked. Denna aktie är alldeles för lågt värderad
2020 var ett utmanade år för verkstadsbolaget som slutade med en omsättningsminskning om 19% till 158 Meuro.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1854 (10 mars 2021)
CCC | Mid Cap | 22,6 kr | KÖP
Vi anade inte att en pandemi skulle lamslå stora delar av det globala samhället när vi inkluderade aktien i vårt vinnarnummer för 2020 (Newsletter 1754), men givet omständigheterna var fjolårets uppgång om 15% ändå acceptabel. Kursen fick dessutom ytterligare bränsle när man nyligen annonserade att man planerar att avyttra affärsområdet inom Airports.
Organisationen har länge varit något spretig, både vad gäller produkterbjudandet och den interna resursfördelningen. Med en ny ledning på plats genomfördes 2018/2019 ett omfattande omstruktureringsprogram som effektiviserade strukturerna avsevärt, samtidigt som man valde att fokusera på affärer med högre lönsamhet. Effekten på marginalerna blev markant och bromsades enbart av Covid-19, men även under dessa tuffa omständigheter landade rörelsemarginalen (EBIT) på 2,2% i fjol (6,3).
Nu tar man alltså nästa steg och väljer att bli av med verksamheten som riktar sig mot flygplatser, där man erbjuder markbaserade bränsle-, vatten- och elsystem, samt en avancerad kyllösning för stora flygplan. Airports står för cirka 25% av koncernens totala omsättning och har bara begränsade synergier med de andra produkter och lösningar som riktar sig mot fartyg, hamnar och gruvindustrin.
Faktum är att Airports dessutom har haft det ganska kämpigt vad gäller efterfrågan redan före corona, och utsikterna för den internationella flygtrafiken är minst sagt oklara i dagsläget. Historiskt har en stadig ökning av flygtrafiken lett till upp- och utbyggnad av flygplatser runt om i världen, vilket har gynnat efterfrågan på bolagets produkter.
Framöver vill ledningen hellre lägga sina resurser på allt som har med elektrifiering och automatisering att göra, samlat inom affärsområden Ports & Maritime och Industry. Som vi har nämnt i våra tidigare analyser gynnas man här av regulatoriska krav som driver efterfrågan på miljövänliga lösningar inom bland annat logistik och elförsörjning. Bolagets vd Mikael Norin förväntar sig ett tilltagande intresse från de tusentals hamnar runt om i världen och även industrin i allmänhet.
Lovande är att det automatiserade förtöjningssystemet MoorMaster har varit populärt till och med under coronakrisen. Under Q4 2020 fick man 3 nya ordrar trots det svåra investeringsklimatet och nyligen lanserades dessutom den senaste generationen (NxG), med en ännu bättre prestanda i nästan alla avseenden. NxG förtöjer ett containerfartyg på enbart 30 sekunder, jämfört med upp till en timme med konventionella metoder, vilket sparar tid och bidrar till minskad bränsleförbrukning.
Vi uppskattar att MoorMaster står idag för omkring 10-15% av koncernens totala omsättning, och förutsättningar för fortsatt tillväxt är goda, då fartygen kan både spara tid, bränsle och förbättra sin produktivitet. Positivt är utsikterna även inom det som kallas för Shore Power, där man möjliggör landströmsförsörjning för fartyg som annars måste ha sina motorer igång när de är i hamn. Med Shore Power minskar utsläppen avsevärt, vilket har blivit ett krav i allt fler hamnområden runt om i världen och hela den maritima sektorn genomgår ett skifte mot hållbarhet. Cavotec bedömer att omkring 7 000 fartyg och 400 hamnar skulle kunna utrustas med Shore Power fram till år 2025 och efterfrågan förväntas växa med 22% per år framöver.
Ytterligare en intressant teknologi som man har tagit fram är de så kallade Automatic Plug-in System (APS) och Smart Plug-in System (SPS) som automatisk ansluter och laddar tex eldrivna färjor och batteridrivna truckar i hamnar. Man har redan fått beställningar från alla större operatörer av e-färjor i Norge, där det förväntas att cirka 300 kajer ska utrustas med laddningssystem före 2025. Intresse ser man även från Danmark, Finland, Sverige, USA och Kanada och bolaget tror att runt 4 000 färjor världen över kommer på sikt bli utsläppsfria.
Det kvarvarande Cavotec har alltså goda förutsättningar att återgå till tillväxt när pandemins värsta effekter är bakom oss. Den underliggande trenden mot hållbarhet stärks av allt fler regulatoriska krav och statliga subventioner för olika elektrifieringsprojekt. 2021 kommer förvisso fortfarande präglas av Covid-19 effekterna, inte minst då man går in med en orderbok på 85 Meuro som är 7% lägre än 12 månader tidigare.
Vi välkomnar beslutet att avyttra Airports, vilket ska genomföras under 2021, och tycker att det gör bolaget ännu mer intressant, inte minst ur ett ESG-perspektiv. Intresset för Airports borde vara gott då det finns ett flertal innovativa produkter som borde passa bra hos en fokuserad branschaktör. Förhoppningsvis kommer även en makroekonomisk återhämtning under andra halvåret hjälpa till.
Vi gör inga större estimatförändringar och räknar med att Cavotec kommer tjäna omkring 0,14 euro per aktie under 2021. På dagens växelkurs innebär det att aktien handlas till strax under p/e 16, vilket är alldeles för lågt mitt under en kris när återhämtningen inte ens har börjat. Även i nuvarande form (dvs inklusive Airports) är aktien värd minst 30 kr. Aktien gör därför åter entré bland våra Top Picks.
Cavotec är ett ledande cleantech-företag som utvecklar anslutnings- och elektrifieringslösningar för att möjliggöra minskade koldioxidutsläpp inom hamnar och industriella applikationer. Under tredje kvartalet 2024 rapporterade Cavotec en omsättning på 44,1 miljoner euro, motsvarande cirka 512 miljoner SEK. Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet CCC.