Guld som tillgångsklass
Fråga Stockpicker: "Om man ändå skall investera i guld, vad skulle du föredragit?" - Marin
Jag får erkänna att det nu har gått ett tag sedan ovanstående fråga damp ned i min inkorg. Att jag väljer att ta upp den nu (prenumeranten har fått svar tidigare) beror primärt på tajming. Så väl FED som Riksbanken har nämligen nyligen uppdaterat sina så kallade räntebanor som båda indikerar att räntan förblir noll fram till slutet av 2023. I FED:s fall uppger man därtill att man inte ens kommer att tänka på att höja räntan förrän inflationsnivån överstiger 2%. I mina öron låter det nästintill som en reklamfilm för guldinvesteringar.
Guldets roll som tillgångsklass har diskuterats länge. På senare tid har diskussionerna blossat upp på nytt. Det började egentligen i spåren av finanskrisen då centralbankerna tvingades till enorma räddningsaktioner som innebar sänkta räntor och kraftiga stimulanser. Detta ledde i sin tur till att guldpriset sköt i höjden och toppade 2011 på drygt 1900 dollar. Väl därefter har både intresset och priset sjunkit. En naturlig följd av att det finansiella läget hade stabiliserats då FED till och med inledde en normaliseringsprocess där man lyckades höja räntan till 2%. Där tog det dock stopp och det var också då som guldpriset åter vaknade till liv för att i början på augusti nå och till och med passera den forna toppnivån.
Som nybliven gold bug (2018) uppmärksammade jag förstås guldets framfart i Stockpicker Newsletter. Det var också då som Marin skickade in sin fråga. Att jag tar upp den först nu beror på att den då rådande guldfebern inte kändes som rätt tillfälle att ”marknadsföra guldet” som ett tillgångsslag värt att investera i. Trots min fundamentala övertygelse om att guldet har minst ett antal goda år framför sig (2022-2023?) antog jag helt enkelt att bättre lägen skulle komma. Av erfarenhet vet jag nämligen att i stigande trender gör man alltid bäst att ”köpa dippen” snarare än jaga uppgång. Så här långt ser det ut att ha varit rätt strategi. Efter att ha toppat på ca 2 035 usd som högst har guldet rekylerat nära 10%.
Är det köpläge här och nu? Den som ändå det visste. Jag gör det förstås inte. Det jag däremot kan konstatera är två saker. Dels är priset lägre vilket gör ett eventuellt köp mer intressant för den som gärna vill ha exponering mot guld. Dels har FED bekräftat sin duvaktiga hållning och som om inte det var tillräckligt positivt för guldpriset så har man också påpekat behovet av ytterligare stimulanser. Att man därtill vidhåller att räntan inte kommer att höjas förrän inflationen stiger över 2% innebär i praktiken att man flaggar för negativa realräntor under överskådlig framtid.
Men åter till frågan. Hur skall man gå till väga för att erhålla guldexponering?
Helt enkelt är det förstås inte idag sedan nytt regelverk har medfört att ett stort antal nordamerikanska ETF:er blivit otillgängliga för oss att investera i. Att köpa sådana som var uppbackade av fysiskt guld var givetvis det allra enklaste och därmed bästa sättet tidigare. Tids nog blir det sannolikt möjligt igen. Men bara det faktum att regelverken ser ut att kunna ändras över en natt är förstås oroväckande.
Med ovan sagt finns det idag europeiska certifikat/ETF som backas upp av fysiskt guld. Några exempel på sådana är i Tyskland noterade 4GLD, VZLD eller GZUR som kan handlas via Avanza/Nordnet. Samtliga prissätts i euro vilket man förstås bör känna till. Valutaexponering är dock överlag något som man inte kommer ifrån om man inte väljer att handla via särskilda valutakonton. Att köpa flera olika kan vara att föredra om man vill allokera mycket kapital till guld (ett gammalt stalltips har ofta varit att ha 5-10% i guld i portföljen). Detta i syfte att sprida motpartsriskerna. Förvisso är sannolikheten för att banker/emittenter ska gå omkull ganska låg men den finns ju där trots allt.
Ett alternativ till ovanstående är förstås guldfonder. Här är Black Rocks dito de kanske allra mest populära men faktum är att det sedan en tid även finns en svensk fond som heter Au/Ag Silverbullet och som drivs och förvaltas av Erik Strand. Fördelen med den är förstås att den prissätts i kronor. Nackdelen (för den som söker guldexponering) är möjligtvis att den i huvudsak är exponerad mot silver (via gruvor). Båda ädelmetaller rör sig dock i regel likartat även om relationen mellan guld och silver har ökat till guldets favör på senare år.
Är man inte särskilt intresserad av guld i sig utan snarare vill profitera på dess förmodade värdestegring erbjuder guldbolag bästa exponering (med inbyggd hävstång). Det är troligtvis detta som är anledningen till Warren Buffetts uppmärksammade köp av aktier i Barrick Gold. Väljer man det här alternativet får man vara noga med att välja bra bolag. Med bra menar jag förstås sådana som har dels starka balansräkningar, dels stora reserver. Allra helst skall de dessutom befinna sig i politiskt stabila områden (Barricks finns i Nevada, USA).
En del läsare kanske minns att vi under 2018 och 2019 pushade för kanadensiska Semafo (uppköpta av Endavour nu) med gruvor i Västafrika. Guldpriset steg och aktien utvecklades riktigt bra (guldaktier stiger i regel 2-3x så snabbt som guldpriset) ända fram tills bolagets konvoj drabbades av ett terrorattentat som resulterade i att många anställda miste livet och en av två gruvanläggningar stängdes. Kursen halverades på nolltid trots att guldpriset förblev stabilt stigande. Köper man enskilda aktier följer bolagsspecifika risker med.
Sist men inte minst finns även fysiskt guld som ett alternativ för den som har riktigt dystopisk syn på det finansiella systemets framtid. Även här finns det dock en rad nackdelar. Prispåslagen är höga, guldet blir svårsålt och måste förvaras säkert osv.
Lycka till!