H&M – en hårsmån ifrån målet 

I vår senaste uppdatering (Newsletter 1810) höjde vi rekommendationen på H&M till Köp med riktkursen 190 kr.

HM en hrsmn ifrn mlet

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1836 (20 december 2020)                                     

HM B | Large Cap | 173,8 kr | NEUTRAL

Sett med facit i hand kanske inte något dåligt råd. Aktien har faktiskt noterats i 189,40 som högst den 7/12. Men därefter har det gått utför. 

Anledningen är förstås att H&M har återigen tvingats stänga ned butiker i spåren av den andra vågen av coronaepidemin. Detta har givetvis påverkat försäljningen negativt. Det märktes redan på försäljningssiffrorna som presenterades i tisdags under den gånga veckan. Koncerns försäljning visade nämligen på en nedgång i Q4 (september – november) om 10% i lokala valutor till 52 543 Mkr (61 694).

Utfallet var förvisso i linje med vad marknaden hade estimerat men aktien tappade fart ändå.

För helåret 2020 uppgick nettoomsättningen till 187 025 Mkr (232 755). H&M inledde året starkt med en bra utveckling innan den första vågen av covid-19 slog till. Som en följd av omfattande samhällsrestriktioner med tillfälliga butiksstängningar och stora nedgångar i kundtrafiken till fysiska butiker, minskade försäljningen kraftigt, i synnerhet då i Q2. I efterföljande kvartal skedde en stark återhämtning som fortsatte under merparten av Q4. Försäljningen minskade från 1 september till 21 oktober med 3% i lokala valutor jämfört med motsvarande period föregående år. Från 22 oktober till 30 november minskade försäljningen däremot med 22% när återhämtningen övergått i en ny inbromsning som följd av pandemins andra våg.

Pandemin har helt klart tvingat H&M att snabba på omställningen till en mer onlinedriven verksamhet än vad som blivit fallet annars. Under 2020 har koncernen blivit tvungna att ta till tuffa och kraftfulla åtgärder. Detta kommer framöver att påverka lönsamhetsutvecklingen positivt även om bolaget gått igenom ett väldigt tungt år.

Krisen samt H&M:s åtgärder kan ha bidragit till att företaget har stärkt sin position då flera svagare aktörer har hamnat i problem. En stor del av kostnadsbasen kommer inte att följa med omsättningen upp igen när efterfrågan normaliseras efter att vi lagt covidkrisen bakom oss. Därmed kommer den operationella hävstången bli hög.

Efter försäljningssiffrorna för Q4 har vi justerat ned resultatprognosen för helåret 2020/2021 beroende på en svag avslutning på året och nedstängningar av butiker (ca 770 skall vara stängda i detta skede). Vi spår att inledningen av nästa år kommer att bli svag, men att efterfrågan återhämtar sig när coronavaccinet börjar att rullas ut på allvar och få en effekt på den globala smittspridningen. Därför räknar vi med marginalförbättringar under slutet av 2021.

Konkurrenten Inditex och H&M har blivit allt mer lika varandra de senaste åren. Det beror främst på att H&M gått allt mer mot onlinehandel, vilket Inditex tidigare låg före H&M som fortsatte att öppna butiker.  

Båda bolagen har kommit långt i migrationen mot omnikanal vilket har varit avgörande för H&M och Inditex att klara sig hyfsat i den pågående pandemin. Även värderingarna av de både bolagen har närmat sig varandra när man tittar på multiplarna för perioden för de kommande två åren.

H&M handlas idag till P/E-tal på ca 23 samt EV/EBIT 20x på prognoserna för det nya räkenskapsåret (2020/2021). Värderingen är i linje med den historiska nivån. Nu är dock osäkerheten större än normalt. Vi ser att det finns förutsättningar för att H&M framöver kan återuppta aktieutdelningen. Direktavkastningen borde uppgå till 5-6% vilket många kupongägare gillar.

Vi behåller vår riktkurs om 190 kronor för aktien. Uppsidan är dock inte längre tillräcklig för att bibehålla köprekommendationen intakt. Vi tror dessutom att aktien kan komma att handlas sidledes åtminstone fram till bokslutet som publiceras i slutet av januari 2021.

NASDAQ Stockholm
HM_B
Sektor
Detaljhandel
Stockpicker Newsletter
H&M: Global modejätte med stark utdelningstradition

Hennes & Mauritz AB (H&M) är en av världens ledande modeföretag, kända för att erbjuda trendiga och prisvärda kläder och accessoarer. Bolaget äger flera varumärken, inklusive COS, Monki, Weekday, & Other Stories och Arket, vilket breddar deras marknadsnärvaro. H&M är noterat på Nasdaq Stockholm under tickerkoden HM B.​ Enligt företagets bokslutskommuniké för 2024 uppgick nettoomsättningen till 223,553 miljarder SEK, en ökning med 12 % jämfört med föregående år. Styrelsen föreslår en utdelning på 6,80 SEK per aktie för 2025.
Skriven av
Fredrik Larsson
Analytiker
Publicerad 2020-12-27 00:00:00
Ändrad 2024-11-13 08:14:57