H&M – Krossade resultatestimaten
I vår senaste analysuppdatering av klädjätten H&M i slutet på mars (Newsletter 1774) valde vi att höja rekommendationen till Spekulativt Köp (Avvakta).
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1810 (16 september 2020)
H&M | Large Cap | 160,55 kr | KÖP
Mot bakgrund av att den då kostade 134 kr tycks beslutet ha varit korrekt. Sedan dess har aktiekursen nämligen stigit med nära 20%.
En stark bakomliggande anledning till den positiva utvecklingen publicerades den här veckan. Så sent som igår redovisade bolaget nämligen försäljningssiffrorna för Q3 (juni – augusti) som lyckades infria förväntningarna. Försäljningen uppgick till 50 870 Mkr (62 572), en nedgång om 16 % i lokala valutor jämfört med samma kvartal föregående år.
Det som däremot stack ut var att H&M räknar (preliminärt) med att resultatet före skatt landar omkring 2 Mdr kr i det brutna räkenskapsårets Q3. Det är klart över konsensus snittestimat på cirka 250 Mkr, vilket också avspeglades i en kraftig kursrusning på tisdagen (+ 11%) och flertalet höjda riktkurser dagen efter. Att osäkerheten var stor märktes inte minst på att spridningen i förväntningarna var stor bland analytikerna, med en lägsta prognos på -527 Mkr och högsta på +1 185 Mkr. Utfallet för Q3 var dock en stor försämring jämfört med vinsten på 5 Mdr kr föregående års jämförelseperiod, men visar på en betydligt snabbare resultatmässig återhämtning än väntat.
Den främsta anledningen till den positiva överraskningen uppgavs vara ökad fullprisförsäljning samt en fortsatt god kostnadskontroll. H&M hade inför kvartalet guidat för att prisnedsättningar skulle tynga bruttomarginalen med 2-3 procentenheter och att rörelsekostnaderna skulle kunna kapas med 10 %. Nu har H&M troligen lyckats överträffa sina egna prognoser vad det gäller båda punkterna.
Att H&M tvingats rea mindre beror på en kombination av flera saker. Dels handlar det om starka kollektioner som uppenbarligen uppskattas av kunderna. Dels att man numera arbetar på ett något annorlunda sätt än förr. De sista årens ökade investeringar i e-handel och datadrivet beslutsfattande innebär att H&M har blivit betydligt snabbare på att ställa om till en kortsiktigt förändrad efterfrågan. Detta drar man nu nytta av varvid klädkedjan kan återhämta sig snabbare än vad man annars hade gjort.
I Q2 var det främst nedstängningar som skapade osäkerhet i prognoserna. Och för det efterföljande kvartalet var det osäkerhet kring hur länder skulle lätta på restriktioner. Successivt har H&M kunnat återöppna butiker och kunderna har kommit tillbaka. I början av Q3 var cirka 900 av koncernens drygt 5 000 butiker tillfälligt stängda. I dagsläget handlar det om 142 butiker. H&M uppger inte hur olika marknader utvecklas utan hänvisar till Q3-rapporten vilken publiceras den 1 oktober.
Pandemins framfart är inte enbart negativt för H&M. Den har nämligen lett till att ledningen äntligen valt att dra ned på butiksexpansionen vilket vi är positiva till. För trots att allt fler konsumenter shoppar kläder online, oavsett prisnivå, så fortsatte man tidigare att nettoöppna nya butiker vilket både vi och många andra marknadsaktörer hade svårt att förstå. Nu har man dock dragit i handbromsen vilket lär innebära att man kommer att fokusera på de allra bästa lägen snarare än antalet.
Vi tror att H&M med sin storlek kan bli framgångsrika vad det gäller onlinehandel och ta marknadsandelar även där. Det faktum att bolaget har god likviditet och en solid balansräkning (och därtill starka ägare) gör att man kommer att överleva coronakrisen för att efteråt vara med att dela på de marknadsandelar som utslagna konkurrenter kan förväntas tappa.
På prognosen för 2021 handlas aktien till P/E omkring 21-22, vilket inte är billigt för ett bolag med H&M:s tillväxt eller marginalutveckling. Vi anser dock att aktien inte bör värderas baserat på vinstprognosen för nästa år utan att investerarna snarare får blicka framåt mot mer normala omständigheter.
Trots veckans kursrusning handlas aktien drygt 15% lägre än vid årsskiftet. E-handelsbolaget Zalando har under samma period fått se sitt värde öka med nära 70% och därmed också blivit lika stora sett till värde trots att man försäljningsmässigt ligger en bra bit efter den svenska klädjätten. Vi finner det något orättvist.
Den starka kursreaktionen till trots är vi fortsatt positiva till H&M på lång sikt där vi bedömer aktiens chanser att överträffa index de närmaste åren som goda. Därför höjer vi nu rekommendationen ytterligare ett snäpp till Köp och åsätter den en riktkurs på 190 kr. Vi tror att kursutvecklingen kommer att vara fortsatt volatil framöver så det bästa är att plocka in aktien på eventuell svaghet, alltså under nedgångsdagar.
Hennes & Mauritz AB (H&M) är en av världens ledande modeföretag, kända för att erbjuda trendiga och prisvärda kläder och accessoarer. Bolaget äger flera varumärken, inklusive COS, Monki, Weekday, & Other Stories och Arket, vilket breddar deras marknadsnärvaro. H&M är noterat på Nasdaq Stockholm under tickerkoden HM B. Enligt företagets bokslutskommuniké för 2024 uppgick nettoomsättningen till 223,553 miljarder SEK, en ökning med 12 % jämfört med föregående år. Styrelsen föreslår en utdelning på 6,80 SEK per aktie för 2025.