H&M – Lägsta lönsamheten på 20 år

H&M levererade en bättre rapport än väntat för Q1 i räkenskapsåret 2019/2020 vilket skapade ett mäktigt kursrally på rapportdagen. Dock ska man se reaktionen i ljuset av att förväntningarna successivt har kommit ned efter några minst sagt tuffa år då både försäljningen och lönsamheten klappat ihop.

cd8f65803339a1cc279e4712b7cfb0ff

H&M B | Large Cap | 159 kr

 

Det redovisade rörelseresultatet på 1005 Mkr (1208) var förvisso 48% högre än förväntat men knappast imponerande i ett historiskt perspektiv. Rörelsemarginalen kom nämligen in på 2% (mot väntade 1,3 %). Utfallet var svagare än de 2,6% som bolaget levererade för samma period föregående år, som då var det överlägset sämsta Q1 på minst 20 år.

Resultatet tyngdes av kostnader om cirka 250 Mkr kopplade främst till onlineplattformsbytet i Tyskland samt fortsatta kostnader relaterade till genomförda och kommande transitioner av nya logistiksystem. Detta har kortsiktigt en negativ marginalpåverkan men kommer att ha en positiv påverkan på längre sikt då det kommer att medföra ett snabbare, flexiblare och mer effektivt produktflöde.

Annons

Försäljningen i kvartalet ökade med 10% i kronor och 4% organiskt. Prisnedsättningarna i relation till omsättningen minskade med cirka 1,5 procentenheter i Q1 jämfört med motsvarande kvartal 2018. H&M:s pågående förändringsarbete har bidragit till starkare kollektioner med ökad fullprisförsäljning, lägre prisnedsättningar och ökade marknadsandelar.

H&M har hanterat priserna överraskande bra trots de mycket höga lagernivåerna. Problemen med höga lager består, lagernivån ökade återigen med mer än försäljningen. Räknat i lokal valuta växte lagren med 5% jämfört med 4% för intäkterna. Varulagret uppgick vid utgången av rapportperioden till 39 968 Mkr (34 959). H&M bedömer att lagersammansättningen är av god kvalitet och räknar med att kunna minska lagerbindningen efterhand mot målnivån på 12-14%. 

Arbetet med butiksportföljen fortsätter och bolaget flaggar för att 50 butiker i Europa ska stängas. Klädkedjan planerar dock samtidigt för ett nettotillskott om 175 nya butiker. Merparten av nya H&M-butiker kommer att öppnas på tillväxtmarknader. Under innevarande år tillkommer Mexiko samt även Egypten som öppnar via franchise. Att fortsätta öppna så pass många nya butiker netto känns inte optimalt med tanke på övergången till alltmer onlinehandel.

I Q1 ökade försäljningen online med 18% jämfört med samma period i fjol. Justerat för Tyskland där man som nämnts ovan bytte plattform, ökade koncernens onlineförsäljning med 34% i kronor och med 27% i lokala valutor.

Försäljningen i mars (fram till rapportdagen) hade ökat med 7% i lokal valuta, vilket är den bästa tillväxttakten på länge och första gången på mycket länge som omsättningen ökar mer än antalet butiker. Dock ska man ha i åtanke att jämförelsetalen är mycket lätta samt att vädereffekten förmodligen är mer positiv än under föregående år.

På våra prognoser för innevarande år handlas aktien till 18x rörelseresultatet, vilket är den högsta nivån de senaste 10 åren. Värderingen är dessutom rejält högre än sektorsnittet något som vi känner är omotiverat. I alla fall just nu. Att resultatet i Q1 kom in bättre än väntat är förstås positivt men beror enligt oss enbart på nedjusterade förväntningar och lätta jämförelsetal mot föregående år.

Så kan det även bli framöver men för att trycka på köpknappen vill vi gärna se tecken på att verksamheten verkligen förbättras snarare än lyckas prestera bättre än rejält nedjusterade förväntningar. Tills detta inträffar ser vi ingen anledning till att aktien skall handlas högre än vad den gör idag. Därför upprepar vi vår avvaktande hållning och så även riktkursen om 160 kr som förblir intakt.

 

NASDAQ Stockholm
HM_B
Sektor
Detaljhandel
Stockpicker Newsletter
H&M: Global modejätte med stark utdelningstradition

Hennes & Mauritz AB (H&M) är en av världens ledande modeföretag, kända för att erbjuda trendiga och prisvärda kläder och accessoarer. Bolaget äger flera varumärken, inklusive COS, Monki, Weekday, & Other Stories och Arket, vilket breddar deras marknadsnärvaro. H&M är noterat på Nasdaq Stockholm under tickerkoden HM B.​ Enligt företagets bokslutskommuniké för 2024 uppgick nettoomsättningen till 223,553 miljarder SEK, en ökning med 12 % jämfört med föregående år. Styrelsen föreslår en utdelning på 6,80 SEK per aktie för 2025.
Skriven av
Fredrik Larsson
Analytiker
Publicerad 2019-04-03 00:00:00
Ändrad 2024-11-13 07:59:22