H&M – Marginalpress väntas
H&M:s aktie har utvecklats klart sämre än index sedan vår senaste uppdatering i mitten av februari. Huvudanledningen är förstås Rysslands invasion av Ukraina, vilket kommer att påverka H&M både direkt och indirekt.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1943 (27 mars 2022)
H&M | Large Cap | 140,88 kr | KÖP
Den 2 mars pausade bolaget sin verksamhet i Ryssland och stängde ned sina 168 butiker i landet. Under fjolåret stod den ryska försäljningen för cirka 4% av koncernens totala, vilket är en större andel än de flesta bolagen på Stockholmsbörsen. En uppskattning är att den ryska verksamheten i fjol genererade ett rörelseresultat på cirka 600 Mkr. Ryssland är inte en av de viktigaste marknaderna men tillhör de snabbast växande under senare år. Därför riskerar nedstängningen att sänka bolagets tillväxt i lokala valutor jämfört med 2021.
Den kraftigt stigande inflationen runt om i världen är inte heller bra och om krigssituationen blir utdragen, kommer inköp- och transportkostnader att öka. Vidare kommer kundernas köpkraft att minska med stigande priser på allt från mat till drivmedel. Priset på bomull som är en väldigt viktig råvara för H&M har blivit cirka 30% dyrare jämfört med 2021. Kombinerar man detta med stigande energipriser, starkare dollar och höga transportpriser, kommer det på något kvartals sikt leda till högre inköpskostnader.
Stockpicker anser dock att prisvärda modekläder är mindre exponerade mot en eventuell konjunkturavmattning än många andra konsumentprodukter. På kort sikt är kollektioner och väder av större betydelse på de flesta marknader.
H&M rapporterade för en tid sedan försäljningen för tremånadersperioden december-februari. Under perioden ökade försäljningen med 18% i lokal valuta till 49 Mdr kr. Inräknat de senaste månadernas kronförsvagning uppgick försäljningsförbättringen till 23%. Ökningstakten under perioden var den högsta sedan Q2 i fjol. Försäljningen är dock fortfarande lägre än före pandemin. Under Q1 2020 uppgick H&M:s försäljning till 55 Mdr kr och under Q1 2019 till 51 Mdr kr.
Kriget i Ukraina ökar osäkerheten i närtid och sänker lönsamheten. För 2022 har vi därför justerat ned vår vinstprognos med 7%. Det betyder en vinst per aktie om 8,50 kr, vilket innebär att värderingen motsvarar ett P/E-tal på cirka 16. Det är klart lägre än den historiska nivån men osäkerheten i prognoserna är samtidigt också högre än normalt.
Även beaktat högre prognosrisk ser vi H&M som ännu mer köpvärd på dessa nivåer. Detta inte minst som bolagets värdering idag är lägre än konkurrenternas trots en bättre resultatutveckling. Verksamheten är mer slimmad och effektiv efter genomförda rationaliseringar under pandemin. Helena Helmersson (bilden) fick inte direkt någon enkel start (pandemin) då hon tog över VD-posten men har verkligen gjort ett bra jobb hittills. Vi bedömer nämligen att koncernens position inom e-handel, hållbarhet och dataanalys är starkare idag än innan pandemin.
Som vi ser det finns det idag en rad faktorer som talar till aktiens fördel. Efter bolagsstämman i maj kommer H&M att inleda sitt första återköpsprogram av aktier någonsin, till ett värde av 3 miljarder kronor. Utöver det kommer man även dela ut 6,50 kr (uppdelat halvårsvis) vilket innebär en direktavkastning på 4,7%. Tittar vi på dagens aktiekurs ligger den nästan på samma nivåer som under pandemin då cirka 80% av bolagets nästan 5 000 butiker var stängda. Idag är de allra flesta förutom i Ryssland, Belarus och Ukraina återigen öppna.
Vi sänker riktkursen till 200 kr (215) men upprepar vår långsiktiga köprekommendation.
Innehavsredovisning: Fredrik Larsson
Hennes & Mauritz AB (H&M) är en av världens ledande modeföretag, kända för att erbjuda trendiga och prisvärda kläder och accessoarer. Bolaget äger flera varumärken, inklusive COS, Monki, Weekday, & Other Stories och Arket, vilket breddar deras marknadsnärvaro. H&M är noterat på Nasdaq Stockholm under tickerkoden HM B. Enligt företagets bokslutskommuniké för 2024 uppgick nettoomsättningen till 223,553 miljarder SEK, en ökning med 12 % jämfört med föregående år. Styrelsen föreslår en utdelning på 6,80 SEK per aktie för 2025.