HAKI Safety – Den fula ankungen?
Konglomeratet Midway Holding har inte varit någon vidare bra placering över tid.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2093 (14 januari 2024)
HAKI B | Small Cap | 24,2 kr | CHANS
Bortsett från perioden mellan 2004-2007 då aktien bjöd på våldsam kursstegring har kursen mestadels hållit till strax under 20-kronorsnivån. I slutet på 2023 tog man dock beslutet att frångå konglomeratstrukturen för att istället bli en industrikoncern med fokus på säkerhetsprodukter och lösningar för säkra arbetsförhållanden på tillfälliga arbetsplatser. Som en följd av det har man även antagit ett nytt koncernnamn i form av HAKI Safety.
Marknaden ser ut att ha gillat beslutet. Dagen då beskedet gavs steg aktien 8% och tittar man på kursutvecklingen sedan dess motsvarar den nu drygt 30%. Nu har förvisso Stockholmsbörsen generellt stigit rejält under tiden men även med det i åtanke har aktien outperformat marknaden. Ett initialt gott tecken. Är vändningen varaktig?
Säker kan man förstås aldrig vara men nog finns det i alla fall förutsättningar för att så skall vara fallet. Förvisso har s.k. serieförvärvare varit synnerligen populära för några år sedan men faktum är att inte ens då lyckades Midway städa bort den tråkiga konglomeratstämpeln. Lite paradoxalt kan tyckas då åren 2021-2023 har varit överlägset bäst vad åtminstone resultatutvecklingen beträffar. Med den strategiomläggning som görs nu skall det bli ännu bättre.
Omprofileringen blev än mer tydlig när man alldeles i slutet av 2023 meddelade att man avyttrar FAS Converting Machinery som stod för ungefär hälften av affärsområdet Industrial Services och hade en årlig försäljning om cirka 86 Mkr under 2022. Köpeskillingen uppgår till 3,7 Musd vilket innebär ca 37 Mkr och kommer påverka koncernens kassaflöde och nettoskuld med motsvarande belopp. Kvar inom affärsområdet är Landqvist Mekaniska Verkstad och ett rimligt antagande är att även denna verksamhet är till salu. Skulle man lyckas få till även denna affär och få ut liknande belopp som för FAS Converting minskar skuldsättningen till ca 320 Mkr. Det är fortfarande relativt högt då det motsvarar ca 4x EBITA-resultatet för det som återstår (Safe Acess Solutions). Multipeln sjunker dock till mer hanterbara 3,2-3,3x om man justerar för effekter av IFRS 16 och på EBITDA-nivå är den ännu lägre och därmed hanterbar.
Den relativt höga skuldsättningen är sannolikt också anledningen till att man har valt att inte köpa fler verksamheter under det nyss gångna året. De två senaste förvärven adderades under 2022 då franska Novakorp och Österrikiska EKRO Baussystems införlivades i koncernen. Sedan dess består Safe Access Solutions av verksamheterna HAKI, Vertemax, Novakorp, EKRO samt Norgeodesi. Bolagets målsättning är att stärka sin marknadsposition via kompletterande förvärv. Men skall sådana bli aktuella i närtid lär det nog krävas någon form av kapitalanskaffning i samband med dem. Bolagets nettoskuld inkluderar nämligen ej tilläggsköpeskillingar från genomförda förvärv som i dagsläget uppgår till 86 Mkr.
Under Q1-Q3 ifjol omsatte affärsområdet Safe Acess Solutions som vi nu betraktar som bolagets kärnverksamhet 794 Mkr med ett EBITA-resultat om 78 Mkr. Det ger en betryggande marginal på nära 10% men då skall man komma ihåg att motsvarande nivå under Q3 var blott 4,2%. Den organiska tillväxten var dessutom negativ (-21%) som en direkt följd av svag efterfrågan i Sverige i Kanada där verksamheten inriktas främst mot nybyggnation av bostäder. Dessa verksamhetsgrenar har onekligen haft det tufft och lär heller inte få något uppsving i närtid vilket troligtvis pressar både intäktsutvecklingen och lönsamheten. Blickar man bortom de närmaste 2-3 kvartalen förväntar vi oss dock en gradvis tilltagande normalisering vilket kan bli till framtida kurstrigger givet de låga jämförelsetal som bolaget kommer att möta i slutet av nästa år och början på 2025.
Börsvärdet för HAKI Safety idag uppgår till knappt 700 Mkr. Adderar man skuldsättningen blir företagsvärdet (EV) dryga miljarden vilket ligger ungefär i linje med vad den kvarvarande verksamheten borde kunna omsätta under 2024. Antar vi att den strategiomläggning som genomförs i detta nu medför högre lönsamhet är det inte utmanande. Tittar vi exempelvis på Troax som skulle kunna ses som jämförelseobjekt för HAKI redovisar det bolaget marginaler i spannet 15-20%. Riktigt så pass hög lönsamhet känns inte realistisk men nog borde man kunna ställa siktet mot i alla fall 12-13% inom ett par, tre år. Lägg därtill att Troax värderas till ett EV/EBIT på dryga 20x och ett P/E tal på dryga 30 på årets estimat och det blir tämligen tydligt att uppvärderingspotentialen kan te sig vara stor om HAKIs ledning lyckas genomföra den tilltänka förvandlingen från en relativt ful ankunge till en fullfjädrad svan.
Vi sticker inte under stol med att risken i placeringen får förstås betraktas som hög. Slagsidan mot bostadsbyggande är knappast en investerarmagnet just nu. Dessutom har aktien stigit kraftigt på kort tid. Någon Top Pick blir den därför inte för vår del utan vi nöjer oss med att peka ut aktien som en tänkbar vinnare snarare än trolig sådan. Svajig historik, hög skuldsättning som medför emissionsrisk, omnämnd slagsida mot bostadsbyggande och lågt ägande bland ledande befattningshavare (VD äger aktier för 0,7 Mkr och CFO för blott 0,2 Mkr) gör att det finns ganska mycket som talar emot en investering i detta skede. Detta är dock också anledningen till att aktien har presterat väldigt svagt över tid.
Vi gillar den nu pågående omprofileringen då vi tror att ett fokuserat bolag utvecklas i regel bättre än ett spretigt sådant. Vi delar dessutom ledningens åsikt att strategiomläggning torde medföra ökad framtida lönsamhet. Mer om vad siktet ställs mot får vi sannolikt höra i samband med kapitalmarknadsdagen om två månader (14/3).