Halvfullt eller halvtomt glas?
Att det har varit osedvanligt dyster börs kan inte ha undgått någon aktieintresserad i år.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1954 (11 maj 2023)
Haussen från fjolåret är som bortblåst och faktum är att Stockholmsbörsen så sent som i måndags noterades på nivåer som var aktuella i samband med årsskiftet 2020/2021. Det innebär att hela fjolårets (galna?) uppgång har raderats ut inom loppet av drygt fyra månader. Scenförändringen är med andra ord total.
Att marknaden ogillar osäkerhet vet vi alla. Den brukar dessutom inte vara särskilt bra för att hantera fler än ett problem åt gången. I år har vi multipla oroshärdar som sammanfallit i tid. Inflationsuppgången med påföljande ränteoro, pandemirelaterade leveransstörningar, ett fullständigt absurt krig i Ukraina och nu även nya kinesiska lockdowns som drabbar miljontals människor där och ger svallvågor på den globala ekonomin.
Att i detta läge hitta något som skulle inge någon form av optimism är förstås inte det allra lättaste. Om inte annat så har jag själv gett utryck för det i mina tidigare krönikor då jag som bekant har blivit klart med avvaktande till börsens förutsättningar på kort sikt. Idag tänkte jag dock försöka titta närmare på den andra sidan av myntet.
För faktum är att om man vill se glaset som halvfullt istället för halvtomt så finns det faktiskt ett par saker som med lite god vilja skulle kunna tala för att börsen kan vara nära någon form av - åtminstone lokal - lågpunkt. Att jag skriver lokal beror främst på säsongsmässiga faktorer. Det är nämligen så att det inte har funnits tydliga och långsiktiga börsbottnar just i maj. De flesta sådana har av någon anledning en benägenhet att noteras antingen tidigt på våren eller hösten. Nu finns det förstås inget som säger att så måste bli fallet även i år men det är värt att ändå ha det i åtanke.
En sådan sak är den komplexa negativiteten nu. De allra flesta är tämligen övertygade om att börsen lär fortsätta utför. Fear & Greed index kan vara en indikation på det. I början på veckan sjönk nämnda index till extreme fear nivåer (20 på en skala från 0-100) vilket onekligen speglar sentimentet där ute alldeles oavsett vad man tycker om nämnda index sammansättning.
En annan faktor som torde kunna tolkas positivt är det faktum att det börjar dyka upp bud. Häromveckan fick Leo Vegas ett uppköpserbjudande och nu kan även Swedish Match vara på väg bort från börsen. I veckan lade även Pfizer ett bud på drygt 100 miljarder kronor till en premie om nära 80%. Tror man sig kunna räkna hem den här typen av affärer har värderingar onekligen kommit ned.
Andra som tror på att värderingar har blivit attraktiva är börsens insiders. Här syftar jag i synnerhet på svenska sådana eftersom jag får erkänna att jag inte har någon vidare koll på hur statistiken ser ut internationellt. Som framgick i helgens upplaga (Insiderkoll v 18) är köpivern just nu rekordhög. Ingen tidigare vecka i år har det noterats lika många transaktioner till värden överstigande 300 000 som är gränsen för att den skall tas upp i vår spalt. Tittar vi på de senaste två veckornas utveckling (som åskådliggör mönstret efter Q1-rapporterna) uppgår insynspersonernas köptransaktioner till närmare 1,5 miljarder kronor fördelat på nära 600 stycken affärer medan motsvarande för sälj är dryga 100 Mkr respektive drygt 50 stycken (Källa: Holdings).
Man kan förstås diskutera huruvida insynspersonerna har bättre tajming (aka magkänsla?) än vanliga placerare men nog bör de i alla fall ha hyfsad koll på den egna verksamheten. Med det som utgångspunkt får man väl ändå ge uttryck för att man så här långt i de svenska företagen inte ser någon Armageddon framför sig. Vore så fallet hade man med största sannolikhet avvaktat med köp. Vi vet ju sedan tidigare att det kan finnas oerhört många skäl för att sälja aktier, köp däremot görs i regel med ett enda syfte: att tjäna pengar.
Att pricka botten är få förunnat, det vet vi alla som har försökt. Hur börsen utvecklas på kort eller medellång sikt är helt enkelt smått omöjligt att förutspå. Det man däremot kan konstatera med 100% säkerhet är att värderingar idag är avsevärt mycket lägre än de var för 3-, 6- och i många fall även 12 månader sedan. Därmed torde de aktier man gillade då vara än mer attraktiva idag under förutsättning att rörelsen har levererat någorlunda i linje med ens egna förväntningar.
Har man längre tidshorisont än någon eller några månader och inget behov av pengar i närtid finns det redan idag en mängd aktier som både har attraktiva värderingar och tämligen ljusa långsiktiga utsikter. Säsongsmönstret till trots (”sell in may” ni vet). Om inte annat så tycks i alla fall börsens insiders resonera på detta sätt.