Hanza Holding - Potential på lite sikt
Börsens kontraktstillverkare brukar beskrivas som extremt konjunkturkänsliga och Hanza som numera är nordens tredje största, är inget undantag.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1806 (2 September 2020)
Hanza | Small Cap | 15,05 kr | AVVAKTA
Covid-19 pandemin tycks dock inte fungera riktigt som en vanlig konjunkturnedgång och hittills har bolagen klarat sig ganska skapligt. Kontraktstillverkaren Note har till och med ökat både omsättning och resultat i krisen och för det fått en 75% uppgång som belöning på börsen.
Även Hanza klarar sig skapligt justerat för kostnader för ett åtgärdsprogram. Utvecklingen för aktien på börsen har dock varit betydligt sämre med en nedgång i storleksordningen 5–10%. Aktien har ändå potential på sikt, inte minst med strategin med lokala kluster och komplett tillverkning när problemen med globala leverantörskedjor har visat sig i pandemin. En trend är också att många företag med kinesisk tillverkning nu vill ha tillbaka produktionen till USA och Europa.
I Q2 som bör ha varit det mest utmanande kvartalet i år och kanske på länge, klarade sig Hanza ändå ganska skapligt och bättre än befarat. Nettoomsättningen steg med 10% till 559 Mkr (506,6), främst förklarat av förvärvet av tyska Ritter under fjolåret. Den organiska nedgången i befintlig kundbas var omkring 10% men med stora variationer mellan olika sektorer.
En sektor som stod ut var den medicintekniska där försäljningen var rekordhög, vilket kanske inte var så konstigt då Hanza tillverkar delar av Getinges ventilatorer. Sämre gick det för sektorer som maskiner för textilsektorn, gruvindustrin och maskiner för materialhantering. Bidragande till svaghet var även marknader som under perioden hade en ”lockdown”. För Sverige, Finland och Tyskland steg omsättningen med 14%, medan ”övriga marknader” steg med 6%.
Till följd av det åtgärdsprogram som sjösattes i april blev resultatet som väntat svagt. Rörelseresultatet blev -16,1 Mkr (17,1) men påverkades som sagt då av åtgärdsprogrammet som belastade resultatet med 27,5 Mkr. Justerat för detta skulle rörelseresultatet ha varit 11,4 Mkr, motsvarande en marginal på 2,0%. I åtgärdsprogrammet ingår varsel av samtlig personal i Åtvidaberg då enheten slås ihop med elektronikfabriken i Årjäng. Vidare har 60 personer varslats i Estland och personalneddragningar gjorts i Tyskland. Effekt från åtgärdsprogrammet väntas från och med Q4.
Även om botten förmodligen är passerad när det gäller covid-19 effekten på ekonomin i och med Q2 finns risk för att även Q3 blir svagt och bolaget är i sina kommentarer om framtiden ännu tämligen försiktiga i sin optimism. På lite längre sikt ser vi dock positivt på bolaget som innan pandemin var på väg att successivt öka sin lönsamhet. Pandemin har också förstärkt trenden med ”backsourcing” från Kina (produktionen flyttar tillbaka till hemmamarknaden) och har även påvisat problemen och sårbarheten med globala leverantörskedjor. Framöver kommer kunderna troligen att prioritera mer regional och komplett tillverkning i ökad utsträckning, vilket kommer att gynna Hanzas klusterstrategi. Bolaget säger sig redan ha märkt av omvandlingen genom en snabbt ökad mängd kunddialoger.
Vi väljer ändå tillsvidare att låta rekommendationen stå kvar på Avvakta/Behåll då resten av året knappast kommer att vara odelat positivt. Risken ökar också av att bolaget har en tämligen hög nettoskuld på närmare en halv miljard. Den låga vinsten i år alternativt en mindre förlust gör innevarande år till ett förlorat år. Redan nästa år kan dock vinsten per aktie hamna uppåt 1,40 kr, vilket i så fall skulle ge ett P/E-tal kring 10-11. Med tanke på osäkerheten väljer vi ändå att invänta ytterligare något/några kvartal innan vi eventuellt sätter köp på aktien. En rimlig riktkurs i dagsläget ser vi intervallet 14–18 kr. Lyckas man höja lönsamheten kommande år finns dock god potential då P/S-talet inte är högre än cirka 0,2-0,25.