Hanza - Spirande optimism

Hanza Spirande optimism

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2000 (30 november 2022)

HANZA | Small Cap | 47 kr | KÖP

Trots att kontraktstillverkaren Hanza i år har tappat mer än 30% på börsen har vi under året lyckats få till flera vinstaffärer i bolaget på vår Top Picks lista. Dels en köprekommendation från början av mars då det inte tog mer än 11 dagar innan vi kunde inkassera en uppgång på drygt 40%. Därefter satte vi efter en rekyl återigen köp på aktien i maj och även denna gång blev utfallet lyckat även om det tog lite längre tid. Aktien nådde dåvarande riktkurs i mitten av juli och hann då avkasta närmare 20% inklusive utdelning.

Den senaste köprekommendationen från början av september har hittills inte varit lika lyckosam. Aktien handlas för närvarande kring samma kursnivåer som vid rekommendationstillfället men har mestadels handlats något högre. Efter en riktad emission som tillförde företaget 147 Mkr i mitten av november tappade dock aktien fallit 5–10% trots att den blev kraftigt övertecknad.

Starkt bidragande till att så blev fallet var att teckningskursen i bookbuilding-förfarandet motsvarade en rabatt på cirka 9,7% och gjordes på aktiekursen 42 kr. En relativt hög rabatt, om än förmodligen ändå billigare än en regelrätt företrädesemission, och tar därtill inte i närheten så lång tid. Utspädningen från emissionen är också måttlig och cirka 8,9% på antalet aktier i Hanza. Positivt får man nog också säga är att emissionslikviden ska användas till att snabbt höja kapaciteten i befintliga tillverkningsanläggningar i Sverige, Estland och Centraleuropa, med utökad produktionsyta och maskinpark, för att möta fortsatt hög efterfrågan. Vi tar därmed ingen större notis om emissionen mer än att i princip justera våra prognoser för fler aktier.

Annons

I övrigt tycker vi att läget fortfarande ser bra ut för Hanza som rider på trenden mot komplett tillverkning nära slutmarknaden, en trend som drivs på av handelshinder, transportkostnader, leveranstider, miljöaspekter och pandemin. I år påverkar även invasionen av Ukraina och Kinas höga tonläge mot Taiwan som ger geopolitisk anledning att flytta produktion till väst.

God utveckling syntes även i Q3 som är det senast publicerade. I det normalt något svagare kvartalet (på grund av sommarsemestern) steg omsättningen med 40,3% till 838,4 Mkr (597,4), varav organisk tillväxt var 26%. Ökningen består förutom valuta och förvärv av nyförsäljning, ökade volymer hos befintliga kunder samt även ökade priser på energi och material som har förts över till kunderna. Bolagets efterfrågan sägs också vara fortsatt stark på samtliga marknader liksom även orderingången som beskrivs som mycket god. I segmentet Huvudmarknader var den organiska tillväxten 20% och i segmentet Övriga marknader var tillväxten organiskt 33%.

Rörelseresultatet före avskrivningar av immateriella anläggningstillgångar (EBITA) förbättrades samtidigt med 34% till 50,2 Mkr (37,5), motsvarande en något sämre rörelsemarginal på 6% (6,3). Marginalen påverkades då negativt av att ökade priser på energi och vissa material förs över direkt på kund utan marginalpåslag och annars skulle lönsamheten ha varit något högre.

Bland segmenten stod Övriga marknader (Baltikum, Centraleuropa och Kina) ut med ett EBITA-resultat som mer än fördubblades till 20,2 Mkr (9,5), motsvarande en marginal på 5,1% (3,4). För bolagets Huvudmarknader (främst Norden och Tyskland) ökade EBITA till 31,7 Mkr (29,8), motsvarande en marginal på 7,0% (9,3). Marginalen påverkades då i det sistnämnda segmentet negativt av ett tidigare förvärv i Tyskland som ännu inte når samma marginaler som övriga kluster i segmentet. Båda segmenten påverkas också negativt marginalmässigt av de ökade priserna på energi och material som direktfaktureras kunden utan marginalpåslag.

Med fortsatt stark efterfrågan och kunder som är diversifierade inom starka branscher som gruvindustrin, gasturbiner, försvarsindustri, returautomater och medicinteknik i kombination med nuvarande trend mot mer komplett tillverkning nära slutmarknaden som har accelererats ytterligare av kriget i Ukraina och nedstängningar i Kina, bör Hanza klara en konjunkturnedgång bättre än många andra. Kommande kvartal kommer även ett samordningsprojekt i Tyskland att avslutas vilket väntas leda till ökad lönsamhet i detta kluster. Det ser därmed riktigt bra ut för Hanza åtminstone på kort till medellång sikt.

Att det inte brister i självförtroende syns också i att bolaget i kvartalet satte upp nya finansiella mål som ska nås till 2025. Bland dessa finns att omsättningen ska överstiga 5 miljarder med en EBITA-marginal (ebita) på minst 8%. Skulle man lyckas med detta innebär detta en tillväxt kring 14% de kommande tre åren och ett rörelseresultat 2025 kring 400 Mkr, vilket skulle ge åtminstone en potentiellt dubblad aktiekurs från dagens nivå (p/e-tal kring 6).

Även på kort sikt känns dock aktien attraktivt värderad på våra prognoser med ett p/e-tal kring 10–11 för 2023 och en bit under 10 året därpå. Det är betydligt lägre än en konkurrent som exempelvis Note, även om det delvis är motiverat av Notes högre lönsamhet. Vi tycker dock fortfarande att Hanza känns som ett av börsens intressantare köp och behåller riktkursen på 60 kr.

NASDAQ Stockholm
HANZA
Sektor
Kontraktstillverkning
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
​HANZA är en svensk kontraktstillverkare som erbjuder kompletta tillverkningslösningar inom mekanik och elektronik. Företaget grundades 2008 och har verksamhet i Sverige, Tyskland, Finland, Estland, Polen, Tjeckien och Kina. HANZA är noterat på Nasdaq Stockholm under tickern HANZA. Under 2024 förvärvade bolaget finska Leden Group Oy för cirka 400 miljoner SEK, vilket stärker dess position på den nordiska marknaden. ​
Skriven av
Jan Axelsson
Analytiker
Publicerad 2022-12-02 14:00:00
Ändrad 2024-11-13 10:02:03