Het börs i behov av nedkylning?

Den gångna veckan utmålades av många som något ut av en ”ödesvecka” för börsmarknaden.

Het bors i behov av nedkylning

Anledningen var förstås att vi under onsdagen väntade in den amerikanska inflationsstatistiken som kunde avgöra kommande räntesänkningars vara eller icke vara. Men som så många gånger förr blev siffrorna lite av en antiklimax som inte på något sätt gjorde någon direkt klokare.

Inflationen i april steg nämligen med 0,3% jämfört med månaden innan vilket var precis den takt som de allra flesta marknadsbedömare hade förväntat sig. I årstakt steg KPI med 3,4% vilket är en något lägre takt än i mars då samma mått landade på 3,5%. Kärninflationen, siffran som korrigerar för prisförändringar för energi och livsmedel, uppmättes samtidigt till 3,6%. Även det var faktiskt relativt väntat och på den positiva sidan kan nämnas att det var det lägsta utfallet på närmare tre år (i mars var siffran 3,8%).

Att inflationen sjunker är förstås glädjande för de allra flesta. Men nivåerna ovan är knappast något som får FED att sänka räntan i samband med kommande möte i juni. Huruvida de sedan vågar sänka i slutet av juli återstår förstås att se. Jag skulle tro (för vad det nu är värt) att så inte blir fallet då det förefaller relativt osannolikt att inflationsnivån fram till dess skulle sjunka så pass mycket som sannolikt krävs för att lätta på penningpolitiken (under 3%?).

Det bör dock samtidigt påpekas att vi fram till dess får inflationsrapporter avseende maj och juni samt givetvis även jobbstatistik för båda dessa månader. Är det någon av datapunkterna som skulle föranleda en sänkning så är det nog jobbsiffran skulle jag tro. I synnerhet om arbetslösheten skulle börja ta fart upp och över 4%.

Ännu är vi dock inte där och som jag tidigare nämnt inom ramen för de här spalterna misstänker jag att räntesänkningsfönstret för FED stänger i samband med julimötet. Väl därefter kommer det sannolikt krävas något riktigt stort i statistikväg (eller annat som föranleder behovet av plötsliga lättnader) för att FED skall våga riskera sitt oberoende. Är det något som centralbanken sannolikt inte vill beskyllas för så är det att gynna någon av presidentkandidaterna inför höstens val.

Tittar man på marknadens förväntningar idag tycks det förvisso ligga en septembersänkning i korten men det återstår förstås att se hur realistisk en sådan visar sig bli. Vi skall inte glömma bort att inför det här året trodde marknaden på sex sänkningar och som läget ser ut idag kan det möjligtvis bli en eller på sin höjd två.

Tittar vi till börserna kan man därtill ställa sig frågan huruvida en sänkning verkligen är motiverad? Det är fullt möjligt att börserna har gått starkt på förväntningar om kommande lättnader men med samtliga tre index på nya All Time High, och med pånyttfödd ”meme-stock mania” (syftar på nya groteska kursrallyn för GameStop och AMC) får åtminstone undertecknad en känsla av att det snarare är någon form av avkylning som skulle behövas än tvärtom.   

Kursrekord leder till nya kursrekord sägs och sett mot bakgrund av det finns det just nu inte så värst mycket att oroa sig för. Tittar vi till Stockholmsbörsen är börsyran inte lika påtaglig och bred som den är på andra håll i världen. OMXS30 som består av Sveriges största bolag har förvisso handlats på nya rekordnivåer i några månaders tid men tittar vi till bredare OMXSPI så återstår det en hel del till forna kursrekord. Anledningen till att så är fallet kan möjligtvis bero på att detta index inte inkluderar utdelningar. Justerar man för dessa hade index sannolikt passerat tidigare kursrekord från 4:e januari 2022 (1051). Avståendet dit är nämligen 5–6% i och med att den psykologiska 1000-nivån testades under den nu gånga veckan.

OMXSPI kronika

Just 1000-nivån är intressant i sig. Dessutom sammanfaller den med 10-procentsnivån från årsskiftet sett. Normalt sett bildar den typen av nivåer psykologiska hinder för marknaden. Om så sedan blir fallet vet förstås varken jag eller någon annan. Trenden är tveklöst uppåtriktad och så länge som så är fallet finns det väl ingen anledning att spekulera i en förestående topp. Tvärtom, eftersom luften på sina håll börjar kännas lite tunn kan en rekyl visa sig vara en välbehövlig kraftsamling inför nya uppgångar längre fram. Jag antar nämligen att även OMXSPI torde söka upp nya ATH-nivåer innan den här uppgångsfasen har nått kulmen. Det om något borde båda gott för svenska småbolag vars svaghet delvis är förklaringen till varför detta index inte har utvecklats lika starkt som storbolagsdito såsom OMXS30 gjort.

Utöver psykologiska faktorer ovan finns det även andra aspekter som stärker ett eventuellt rekylscenario i närtid. Dels handlar det givetvis som säsongsskäl (”sell in may” ni vet). Dels har vi även den mer ”tekniska” aspekten. Tittar man på grafen ovan syns det en tydlig divergens mellan kursutvecklingen och de matematiska indikatorerna (i detta fall MACD). Sådant kan förstås pågå ett bra tag men jag noterar att nuvarande topp är den andra som tycks vara svagare än föregångaren har varit. Det kan antyda att ”distribution av aktier” pågår om man nu skall använda tekniska analytikers språkbruk. En slags toppbildning eller just antydan till en rekylrörelse som eventuellt blir större än ett par dagar eller någon vecka. Innan du säljer allt kom dock även ihåg Peter Lynch bevingade citat:

”Far more money has been lost by investors trying to time corrections than in all corrections combined”

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2024-05-20 06:00:00
Ändrad 2025-01-24 08:14:03