HMS Networks – Rimlig värdering
HMS Networks som levererar kommunikationsteknologi för industriell automation och industriell datakommunikation, har sedan börsnoteringen 2007 varit lite av en favoritaktie hos Stockpicker bland börsens teknikaktier. Bland orsakerna till detta finns företagets snabba tillväxt såväl organiskt som via förvärv på senare år, liksom bolagets mycket fina lönsamhet och starka balansräkning.
HMS | Small Cap | 121,6 kr
Trots det har aktien relativt sällan (åtminstone på senare år) hamnat på vår Top Picks-lista med köpvärda aktier. Främsta anledningen till det är att bolaget nästan alltid värderats högt eller mycket högt. Så är dessvärre fallet även nu trots att aktien de senaste tre månaderna är ner 20% och faktiskt så mycket som cirka 30% från toppnivåerna från juni i fjol. Lite intressantare än vanligt är dock läget, men då främst för den långsiktige. En ännu större sättning i kursen skulle dock kunna göra aktien köpvärd.
Högt värderad eller inte kan man dock knappast klaga på bolagets utveckling. Q3-rapporten visade på både en rekordomsättning och rekordvinst. Nettoomsättningen steg i kvartalet med 16% till 353 Mkr (305), vilket var något bättre än för hela fjolårets första nio månader då omsättningen steg 14% till 1003 Mkr (882).
Skrapar man lite på ytan är dock inte tillväxten fullt lika imponerande utan beror delvis även på relativt nyförvärvade tyska bolaget Beck IPC som i kvartalet bidrog med 10 Mkr, samt även positiva valutaeffekter. Ser man till den underliggande organiska tillväxten i lokala valutor var ökningen av omsättningen i kvartalet mer modesta 4% och 8% under niomånadersperioden.
Var tillväxten inte superimponerande så var ändå resultatutvecklingen gedigen. Q3 är normalt ett av årets starkaste kvartal på grund av säsongsmässigt lägre kostnader och så var fallet även denna gång då rörelseresultatet steg med 14% till 74 Mkr (65), motsvarande en rörelsemarginal på 20,9% (21,2). Det var bolagets högsta kvartalsresultat någonsin.
För hela niomånadersperioden blev motsvarande resultat 199 Mkr (181), efter en ökning med 10% och med en marginal på 19,9% (20,6). Därmed hamnade lönsamheten i linje med bolagets mål om en rörelsemarginal om 20%. Förvärvet av Beck IPC sägs ha haft en marginell påverkan på resultatet och här handlar det främst om att bolaget ska integreras och att teknikplattformarna ska samordnas.
Ska man ha invändningar även på resultatet så är det främst att även det var positivt påverkat av valutaeffekter. Dessa effekter påverkade resultatet positivt med 11 Mkr i Q3 jämfört med motsvarande kvartal ett år tidigare, och skulle annars ha varit aningen sämre än året innan. För niomånadersperioden var motsvarande positiva effekt 16 Mkr vilket innebär att det justerade resultatet bara har ökat med en dryg procentenhet.
Framtiden ser ändå tämligen ljus ut för HMS. Orderingången steg i senaste kvartalet med 24% till 360 Mkr (289), vilket var en organisk ökning med 8% och över niomånadersperioden var ökningen 14% till 1046 Mkr (916) respektive 7% organiskt. Företagets marknader förefaller också vara stabila till följd av fortsatt god konjunktur och industriföretagens ökande benägenhet att investera i automationslösningar.
Som vi antytt tidigare så syns dock också de goda framtidsutsikterna i bolagets värdering som är hög även om den har kommit ner en bit sedan i somras. På vår prognos så handlas aktien till ett p/e-tal kring 36 för 2018 (Q4 år ännu inte presenterat) och ungefär 28 i år för att falla ner mot 24-25 nästa år. Som jämförelse kan det konstateras att p/e-talen sedan börsnoteringen 2007 i genomsnitt har varit cirka 28 vid respektive årsskifte.
Med tanke på att det finns en hel del osäkerhet i konjunkturutsikterna och även en del geopolitiska moln på himlen framöver har vi därför svårt att se aktien som köpvärd. Till skillnad från tidigare framstår dock inte aktien heller som direkt övervärderad. En rimlig riktkurs bör ligga någonstans mellan 120-130 kr och det räcker i dagsläget inte till annat än en neutral rekommendation.