Hoist – Allt bättre utsikter
Hoist Finance har det senaste året fokuserat på att stärka sitt kärnprimärkapital samt lagt mycket energi på regulatoriska förändringar.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1856 (17 mars 2021)
HOFI | Mid Cap | 40,8 kr | KÖP
När vi senast uppdaterade Hoist i augusti ifjol (Newsletter 1799) ställde vi oss neutrala till bolagets aktie trots att vi såg den vara attraktivt värderad kring 32 kr.
Där och då såg vi dock ingen nära förestående kurstrigger vilket i efterhand visade sig vara fel då aktien nu handlas nära 30% högre. Men faktum är att vår neutrala hållning såg ganska korrekt ut ända fram till februari då flera insiders valde att köpa aktier efter svagt mottagande av bolagets bokslut. Den transaktionen som stack ut mest var styrelseledamoten Lars Wollungs köp till ett värde av nästan 10 Mkr.
Efter en utmanande tid för inkassobranschen verkar saker förbättras för många aktörer. Hoist affärsmodell är fortsatt stabil i kristider även om pandemin påverkat verksamheten i viss utsträckning. Inkasseringen på 1 747 Mkr var i linje med Q1 2020, trots låga investeringsvolymer för helåret. Rörelseresultat landade på 56 Mkr (117), vilket var sämre än marknadens förväntningar om 64 Mkr. Hoist gjorde i samband med bokslutet även en nedskrivning på 49 Mkr relaterad till osäkerhetsfaktorer kring pandemin covid-19. Under kvartalet har ett antal portföljer prisjusterats till följd av garantiåtaganden från säljande bank i Storbritannien, Grekland och Frankrike. Dessa garantiåtaganden har föranlett en resultateffekt inom nedskrivningsvinster/-förluster om 175 Mkr.
Hoist kostnadsbesparingsprogram levererar enligt plan och bolagets digitala utveckling fortsätter. Kostnadsnivån har förbättrats under året och självbetjäningsnivån är nu 20%. Användandet av digitala lösningar ökar i takt med att Hoist lanserar nya funktioner på nya marknader. Hanteringen av rättsprocesser och exekutiva auktioner i Spanien och Italien, där inkassering via rättssystemet är vanlig, är fortsatt försenad.
I slutet av februari höll Hoist en kapitalmarknadsdag där bolaget upprepade sina finansiella mål samt presenterade den strategiska inriktningen. Avkastningen på eget kapital ska överstiga 15% och k/i-talet ska vara under 65% år 2023. Den årliga tillväxttakten för resultatet per aktie ska vara 15% mellan 2019 och 2023, exklusive jämförelsestörande poster. Kärnprimärkapitalrelationen ska uppgå till 1,75-3,75 procentenheter över det regulatoriska kravet och utdelningen 25-30% av nettoresultatet per år. Innevarande år kommer troligen att vara början på en intressant tid för inkassoindustrin.
Covid-19 har minskat inkasseringen, men också marknaden för köp av kreditstockar. Fjolårets volymer vara bara en tredjedel jämfört med toppnivån 2015. En normalisering till de senaste årens nivå och inkassering från lägre volymer 2020 kan flerdubbla volymerna som kommer ut på marknaden i år. Vi räknar dock med att portföljinköpen inte tar fart förrän under andra halvåret 2021.
Myndigheterna i EU vill att banker och kreditinvesteringsbolag ska hjälpa till att städa upp banksektorns problemkrediter. Det är ett problem som bedöms ha tilltagit rejält under coronakrisen. Uppgifter har cirkulerat en tid om att EU vill införa nya gynnsamma regelverk för branschen för att få fart på investeringar i kreditportföljer genom att sänka riskvikterna. Det skulle för Hoist del kunna frigöra 650-700 Mkr i överskottskapital. Skulle fallet bli så kommer Hoist förutsättningar att förbättras kraftigt när det gäller att expandera.
På 2021 och 2022 års prognoser handlas Hoist till P/E 15 respektive strax under 10. Trots att aktien har stigit en hel del sedan vår senaste uppdatering höjer vi rekommendationen till Köp eftersom marknaden har förbättrats samt regelverken för branschen troligen blir mer förmånliga. Riktkursen justeras samtidigt upp till 50 kr (36). Den höjda riktkursen beror på en lägre riskpremie samt flyttat fokus på uppjusterade estimat för 2022.