Hoist Finance – Attraktivt värderad
I slutet av fjolåret stormade det kring kredithanteringsföretaget Hoist efter nyheten om att Finansinspektionen gjorde samma tolkning som europeiska bankmyndigheten (EBA), när det gäller riskvikter på förfallna fordringar utan säkerhet. Det innebar att riskvikterna för denna typ av tillgångar ökade omedelbart från 100 till 50%, en manöver som fick Hoists kärnprimärkapitalrelation att minska kraftigt. Bakgrunden till nämnda tolkning är att EBA vill att europeiska banker minskar risken i balansräkningarna genom att sälja problemlån.
HOFI | Mid Cap | 53,35 kr
För att förbättra kärnprimärkapitalrelation slopade Hoist utdelningen för 2018 och 2019. Styrelsen har dessutom sänkt målintervallet avseende kärnprimärkapital med 0,75 procentenheter. Det motsvarar ett nytt intervall på 1,75-3,75 procentenheter över det regulatoriska kravet. Vid utgången av Q2 uppgick kärnprimärkapitalrelation till 9,91% (9,66).
Ledningen skriver i Q2-rapporten att man är nöjd med arbetet att standardisera och harmonisera arbetsmodellen och utvecklingen går bra på alla företagets marknader. De totala intäkterna i kvartalet uppgick till 797 Mkr (648), vilket var i linje med estimaten. Rörelseresultatet om 226 Mkr (119) kom in något över marknadens förväntningar. Resultatet per aktie ökade till 1,83 kr (1,12). Avkastning på eget kapital uppgick till 16%, vilket kan jämföras med 12% för motsvarande period i fjol.
Hoist fortsätter att bli mer effektivt och digitaliserat. Företaget har en stark inkassering (104%) och förhållandet mellan kostnader och intäkter fortsätter att förbättras (K/I-tal 0,71). Bolaget investerade under första halvåret i förfallna skuldportföljer för omkring 2,3 Mdr kr. Under Q2 förvärvades skuldhanteringsbolaget Getback och därmed har Hoist etablerat sig som den näst största aktören på den polska marknaden.
Den stora nyheten i rapporten var annars att bolaget har överfört en italiensk portfölj med 225 Meuro av osäkra förfallna fordringar till ett nybildat italienskt värdepapperiseringsbolag (SPV). Transaktionen förväntas resultera i en CET1-kapitallättnad på cirka 60 punkter, vilket motsvarar en ökad investeringskapacitet på minst 100 Meuro.
Innan nyheten i fjol om högre kapitalkrav tillkännagavs hade Hoist fastställt nya finansiella mål. Planen var att öka vinsten per aktie med 50% till år 2021, motsvarande 15% per år, samt att på medellång sikt ha en avkastning på eget kapital om 20%. Efter de nya kapitalkraven har målsättningen justerats ned till en vinsttillväxt om 10% och avkastning på eget kapital om 15%. Hoist har sedan i våras en väldigt kompetent styrelse med bl.a. Intrums tidigare VD Lars Wollung. Fastighetsmagnaten Erik Selin har därtill ökat på sitt innehav och är nu fjärde största ägare i Hoist. Detta är positivt då Erik brukar vara en garant för långsiktighet.
Idag handlas Hoist till ca 6-7x kommande 12 månaders förväntade vinst, jämfört med femårssnittet om 11x. Skälet till den lägre värderingen är dels en generell misstro gentemot finansiella nischaktörer dels en förtroenderabatt. Båda tror vi lär minska med tiden i takt som marknaden bl.a. får mer information om hur värdepapperiseringen utvecklas. Det brukar dock ta längre tid att bygga upp ett förtroende på marknaden än att rasera dito. Därför måste man vara villig att sitta med aktien en längre tid.
Vi sänkte rekommendationen för Hoist strax innan jul 2018 till Avvakta/Behåll beroende på att det var omöjligt att bedöma utsikterna för den närmaste framtiden som följd av de förändrade riskvikterna. Nu känns det som situationen är mer under kontroll. Vi höjer därför åter rekommendationen till Köp med riktkurs 65 kr.