HOIST FINANCE – Stor osäkerhet på kort sikt
Aktieägarna i Hoist har inte haft en munter vecka då börsvärdet rasat ihop. Det som utlöste kursslakten var tisdagens nyhet om att Finansinspektionen gör samma tolkning som europeiska bankmyndigheten (EBA), när det gäller riskvikter på förfallna fordringar utan säkerhet. Riskvikterna för denna typ av tillgångar ökar omedelbart från 100 till 150 %, vilket gör att Hoists kärnprimärkapitalrelation minskar 3,7 procentenheter till 9,4 %. Det är lägre än målet på 10,3–12,3 %, men fortfarande 1,6 procentenheter över myndighetskravet.
HOFI | Mid Cap | 42 kr
Bakgrunden till denna tolkningen är att EBA vill att europeiska banker minskar risken i balansräkningarna genom att sälja problemlån. Därför höjer de riskvikterna för alla förfallna lån utan säkerhet som inte har skrivits ner med minst 20%. När sedan en portfölj säljs vidare till andra banker gäller samma regler.
Att det ställer till problem för Hoist men ej för exempelvis Intrum beror på att cirka 70% av det förstnämnda bolagets finansiering består av inlåning från privatpersoner vilket gör att man omfattas av dessa regler. Nu tvingas man därför att göra en egen nedskrivning med minst 20 % för att behålla nuvarande riskvikt på 100%. Hoist har tidigare kunnat låna in pengar från konsumenter för omkring 1,2% för att finansiera tillgångar som bör avkasta uppåt 10%.
Bolagets ledning utvärderar nu ett antal alternativ för att reducera de negativa effekterna. Förutom en nyemission, som det troligen inte blir tal om, finns det många åtgärder att överväga. Tex kan bolaget byta till en intern beräkningsmodell för riskvikterna i portföljen. Detta måste dock godkännas av Finansinspektionen, vilket kan dra ut på tiden. Ett annat alternativ är att Hoist minskar andelen förfallna fordringar utan säkerhet till förmån för de med säkerhet (tex bolån).
På torsdagen meddelade Hoist att man vidtar tillväxtrelaterade åtgärder, som en följd av Finansinspektionens nya tolkning av riskvikter för förvärvade förfallna fordringar. Styrelsen avser föreslå till nästa årsstämma att man slopar utdelningen för detta år och nästa. I våras delade Hoist ut 1,90 kr per aktie. De uteblivna utdelningarna kommer att ha en positiv påverkan på kärnprimärkapitalrelationen med ungefär 0,6 procentenheter per den 31 december 2018 och stödja fortsatt tillväxt under nästa år.
Vidare har styrelsen beslutat att sänka målintervallet avseende kärnprimärkapital med 0,75 procentenheter. Det motsvarar ett nytt intervall på 1,75-3,75 procentenheter över det regulatoriska kravet. Hoist påskyndar samtidigt processen att implementera en IRK-modell som speglar risken i portföljerna. I samband med bokslutet den 12 februari ska Hoist presentera sin åtgärdsplan.
Som vi ser det nu lär osäkerheten kring Hoist vara väldigt stor fram tills åtgärdsplanen har publicerats. Detta inte minst då det blir nästintill omöjligt att skissa på prognoser för de kommande åren. De senaste åren har koncernen visat på en snabb tillväxt vilket också var den främsta anledningen till att vi betraktade aktien som attraktivt värderad.
I höstas tog koncernen in 600 Mkr i nytt kapital för att växa. Finansinspektionens tolkning av riskviktsreglerna gör dock att framtidsförutsättningarna ändras tämligen radikalt. Helt klart kommer bolaget behöva dra ned på tillväxten framöver på grund av en tunnare kapitaltäckning. Allt fokus och energi lär troligtvis gå åt att tackla den hastigt uppkomna problematiken.
Som följd av det osäkra läget plockar vi bort Hoist från Top Picks då det är omöjligt att bedöma utsikterna för den närmaste framtiden. Vi slopar således både tidigare köprekommendation som riktkursen för aktien.