Humana – Höjd ribba
Vi justerar våra prognoser för Humana och passar samtidigt på att höja riktkursen.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1826 (15 november 2020)
HUM | Mid Cap | 57,3 kr | KÖP
Sedan vi upprepade vår köprekommendation på Humana (Newsletter 1791) har aktien nått upp till riktkursen om 60 kr och följaktligen även lämnat våra Top Picks. Idag håller kursen strax under 60-kronorsnivån och vi anser att det kan finnas anledning att höja riktkursen efter bolagets Q3-rapport.
Omsorgsbolagen har haft ett tufft år och då i synnerhet de med stor tyngd mot äldrevården där corona slog till med kraft i våras. Q3 präglades liksom de föregående kvartalen av pandemin. Humana fortsatte att hantera den på ett bra sätt och kvartalet kan sammanfattas som stabilt.
Rörelseresultatet minskade visserligen med 3% och uppgick till 172 Mkr (176) med det justerade rörelseresultatet var oförändrat på 172 Mkr (172). Rörelsemarginalen var 8,9% (9,1). Försäljningen var i linje med förväntningarna med en organisk tillväxt på 2,2%. Finansiellt påverkade pandemin intäkterna negativt genom lägre beläggning. Humana har haft ökade kostnader för sjukskrivningar och skyddsutrustning, men efter statlig kompensation är påverkan på resultatet marginell.
För Humanas största affärsområde Personlig assistans kom det positiva nyheter i det gångna kvartalet. Regeringens besked om att den i budgeten med stöd av samarbetspartierna höjer schablonersättningen för personlig assistans med 3,5% nästa år var mycket välkommet efter sex år av marginalpress när schablonhöjningen understigit löneökningarna. Positivt är att därtill den föreslagna höjningen påverkar intäkterna direkt. Personlig assistans visade i Q3 på en positiv utveckling. Den organiska tillväxten uppgick till 3,9% och rörelseresultatet ökade 9%.
Affärsområde Individ & Familj visade på en stabil utveckling under kvartalet och arbetet med att styra om verksamheten ger resultat. Under perioden öppnades tre nya LSS-enheter samtidigt som Humana tidigare i år har stängt fyra enheter inom divisionen Barn och unga där bolaget har haft överkapacitet. Rörelsemarginalen för affärsområdet uppgick i Q3 till 13,4% (13,7) och för niomånadersperioden till 9,7% (8,9).
En låg exponering mot äldreomsorg bör innebära en begränsad finansiell påverkan från den pågående pandemin. Intäkterna i affärsområdet Äldreomsorg uppgick till 150 Mkr (146). Ökningen med 3% är i sin helhet organisk. Intäktsökningen förklaras i huvudsak av det nya äldreboendet i egen regi i Kungsängen, som öppnades under Q3 i fjol. Lägre beläggning till följd av covid-19-pandemin påverkade intäkterna negativt. Vidare har ett antal kommuner även hållit inne avtalade prisindexeringar i avvaktan på årets löneförhandlingsprocess, som försenats kopplat till pandemin. Rörelseresultatet för affärsområdet försämrades till 5 Mkr (8).
Humana upprepar sina finansiella målsättningar på mellanlång sikt, en årlig organisk försäljningstillväxt på 5% med ytterligare 2-3% bidrag från förvärv. Rörelsemarginalen ska nå 7%. Under föra året lyckades Humana nästintill uppnå marginalmålet. Större privata aktörer bör kunna bedriva en mer kostnadseffektiv omsorg med bättre administration och ledning.
Efter Q3-rapporten har vi justerat upp våra prognoser marginellt för 2020 och 2021. Det beror på en bättre tillväxt samt den finansiella effekten från det senaste förvärvet. På årets vinstprognos handlas Humana till P/E om 12,5 medan multipeln sjunker till 11 på nästa års vinstestimat. Det tycker vi är attraktivt. Dessutom har den politiska situationen i Sverige generellt blivit mer gynnsam vad det gäller välfärdsbolagen. En låg exponering mot äldreomsorg bör innebära en begränsad finansiell påverkan från den pågående pandemin nu när spridningen tagit fart igen.
Vi höjer riktkursen till 68 kr (60) på grund av en lägre riskpremie samt uppjusterade prognoser. Köprekommendationen upprepas därmed.