Humana – Nytt bra läge?
Stockholmsbörsen har inte direkt inlett det nya året lysande utan stigande räntor har lagt sig som en våt filt över marknaden.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1925 (19 januari 2022)
HUM | Mid Cap | 63,2 kr | KÖP
Speciellt tillväxtaktier har utvecklats svagt. Vi noterar dock att även en rad andra sektorer har pressats. Vi ser det som ett köpläge.
Omsorgsbolagen är ett exempel på bransch som borde klara sig hyffsat även i ett surare börsklimat. Med uppdrag i hundratals kommuner, 9 000 kunder och klienter, över 16 000 medarbetare och flera hundra enheter i Sverige, Finland, Norge och Danmark är Humana en betydande aktör inom nordisk välfärd. Bolaget omsätter cirka 8 Mdr kr och har fem olika affärsområden i fyra nordiska länder.
De två största affärsområdena Individ & Familj (HVB-hem, stödboende och LSS-boende) och Personlig assistans är marknadsledande i Norden inom sina respektive nischer. Humana har omkring 60 aktiva HVB-enheter och stödboenden med plats för totalt drygt 500 klienter i Sverige. De två affärsområdena står för två tredjedelar av intäkterna men nästan 90% av rörelseresultatet och är lönsammast i koncernen.
Inom äldreomsorgen återhämtar sig efterfrågan och beläggningen successivt. Att samhället under Q3 alltmer öppnades upp bidrog till en ökad efterfrågan och beläggning över hela Norden. Dessutom innehöll perioden ytterligare en uppstart inom äldreomsorgen och ett attraktivt förvärv inom individ- och familjeomsorgen.
Efter Q3 har Humana också gått i mål med förvärvet av Balans Behandling. Helårsintäkterna uppgår till cirka 60 Mkr och bolaget har cirka 20 anställda. Och den 3 januari i år aviserades ett förvärv av det finländska individ- och familjeföretaget Kalliola Oy. Helårsintäkterna uppgår till cirka 9 Meuro och bolaget har cirka 190 anställda och består av 14 enheter. Förvärvet stärker Humanas position i huvudstadsregionen.
Koncernens intäkter i Q3 uppgick till 2 034 Mkr (1 931), en ökning med 5,3%. Den organiska tillväxten var 3,0%. Det justerade rörelseresultatet var starkt och förbättrades med 11,5% till 192 Mkr (172) i kvartalet. Samtidigt ökade rörelsemarginalen till 9,4% (6,8). Även det operativa kassaflödet var starkt till följd av resultatförbättringen, men också som en konsekvens av ett lägre rörelsekapital.
Individ- och familjetjänster och personlig assistans är båda segment som kännetecknas av ökade reglerings- och investeringskrav. Detta borde gynna Humana som en etablerad aktör, medan mindre konkurrenter sannolikt kommer att drabbas av de höga inträdesbarriärerna. Vidare anser Stockpicker att större privata aktörer bör kunna bedriva en mer kostnadseffektiv omsorg med bättre administration och ledning. Under 2022 väntas den svenska regeringen lägga fram en proposition om ökad rätt till personlig assistans med start från nästa år. Humana hade i genomsnitt 1 864 kunder inom personlig assistans under Q3 i fjol.
Det finns flera faktorer som talar för att Humana långsiktigt kan bli en bra investering. Norge väntas fortsatt visa en stark organisk tillväxt framöver medan bolagets goda kassaflöde kommer att ge stöd till ytterligare tilläggsförvärv. Verksamheten är därtill ocyklisk och förutsättningarna är goda för ytterligare lönsamhetsförbättringar. I den motsatta vågskålen finns viss politisk risk (inte minst under ett valår), men den bedömer vi inte vara i nivå med utbildningsbolagen då stat och kommuner inte skulle klara sig utan privata aktörer.
Ser man till P/E-talet och EV/EBITDA handlas Humana till en rabattvärdering jämfört med de nordiska branschkollegorna. Det gör att vi återigen rekommenderar köp med riktkursen 78 kr (82). Efter att ha lämnat våra Top Picks i början på november (uppnådd riktkurs) är det nu åter dags för come back. Förhoppningsvis blir utvecklingen lika positiv som den blev då (+18% inom loppet av tre månader).