Humble Group – Det går bra nu
Det går onekligen bra för den svenska foodtech- och FMCG-koncernen (Fast Moving Consumer Goods). För andra gången på fyra månader höjde ledningen i början av december sina finansiella mål och meddelade samtidigt att man har inlett processen för att byta marknadsplats till Nasdaqs huvudlista.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1917 (5 december 2021)
HUMBLE | First North | 25,7 kr | KÖP
Tidigare i år byte koncernen namnet från Bayn, efter ett flertal förvärv som har skapat en företagsgrupp bestående av över 20 separata men samarbetande enheter verksamma inom snabbväxande segment såsom sockerreduktion, funktionell mat samt hållbar skönhet och hälsa. Bolagen växer genom organisk tillväxt, förvärv och utnyttjande av synergier i de olika verksamhetsenheterna, tex vad gäller distribution, tillverkning och ingredienser.
På grund av en fortsatt stark trend under andra halvåret i år, en högre förvärvstakt än tidigare planerat, samt ett positivt mottagande från marknaden för nya produkter och varumärken, har man kommit fram till beslutet att höja sitt finansiella tillväxtmål till en nettoomsättning om 16 miljarder kr. Utöver det höjdes lönsamhetsmålet om ett fast justerat EBITDA-mål från 1,5 miljarder kr till ett fast justerat EBITA-mål om 1,9 miljarder kr. Målen gäller på ”medellång sikt”, eller mer konkret: år 2025.
Tittar man på omsättningen under de första nio månaderna i år så ser man att ledningens ambitioner är ganska aggressiva. Mellan januari och september omsatte koncernen nämligen endast 656 Mkr, och även proforma (dvs under antaganden att alla förvärva skulle ha konsoliderats från och med januari) uppgick siffran vid slutet av september till inte mer än 3 350 Mkr rullande 12 månader. Det justerade rörelseresultatet (EBITA) under samma period låg proforma på 311 Mkr.
Ledningen kring vd Simon Petrén ser dock en kraftig tillväxt framför sig, dels genom förvärv men även med i snitt minst 15% organiskt per år. Uppmuntrande är att det verkar finnas en ökande efterfråga på koncernens produkter och under Q3 växte man organiskt med 24%.
Koncernens erbjudande omfattar till exempel munvårdsprodukter som säljs via dotterbolaget The Humblo Co, där ett bambutandborste står för merparten av försäljningen i dagsläget. Det hittills största förvärvet, Solent Group, har bland annat fokus på hälsosamma snacks och är en leverantör till konsumentproduktsektorn i Storbritannien såväl som flera internationella marknader.
Andra exempel som säljs inom koncernen är miljövänliga baby- och feminina hygienprodukter, hälsosammare sportnutrition, hälsofrämjande produkter till livsmedelsindustrin, ekologisk tofu, sockerreducerat godis och miljömärkta ljus. Det gemensamma är att man riktar sig mot den globala FMCG-marknaden, som enligt experter omsätter över 100 000 miljarder kr. Digitaliseringen och demografin med ”Millennials” och ”Generation Z” pådriver dessutom en snabb förändring av konsumtionsbeteendet, vilket öppnar för nya varumärken med stort fokus på hållbarhet.
Under de första nio månaderna 2021 har Humble ingått avtal om förvärv av totalt 20 bolag och tanken bakom ledningens företagsbygge verkar vara att skapa synergieffekter både inom organisationen, tillverkningen och leveranskedjan. Genom förvärvet av Solento öppnas tex dörrar till många nya marknader och butiker, tack vare den globala strukturen som ska kunna utnyttjas av andra dotterbolag framöver. Även i Sverige har man tagit ett strukturellt kliv under året genom förvärvet av Swedish Food Group som har en betydande närvaro inom svensk dagligvaruhandel.
Uppmuntrande är även att kassaflödet från den löpande verksamheten var positivt (+9 Mkr) under det senaste kvartalet, trots att flera av de mest lönsamma förvärven ännu inte var konsoliderade. Det öppnar för större finansiellt utrymme, liksom det nya samarbetsavtalet med SEB som husbank gör. Enligt ledningen har man en fortsatt stark pipeline med intressanta bolag och genom att ha nått upp till en viss storlek har man enligt vd Petrén blivit ännu mer intressant för mindre, snabbväxande FMCG-bolag.
Vid slutet av september fanns likvida medel på drygt 1 miljard kr och en nästan obefintlig nettoskuld på balansräkningen. Sedan dess har man förvisso gjort ytterligare förvärv, men de finansiella musklerna tillåter utan tvekan en fortsatt hög M&A-takt.
Det återstår förstås att se om man lyckas att integrera alla dessa bolag och huruvida de planerade synergier kommer materialiseras. Efterfrågan verkar det i alla fall inte vara något fel på och ett flertal av dotterbolagen har nått all-time-high försäljning under september och oktober månad. Utan bidraget av nya förvärv bör koncernen kunna nå en omsättning kring 3,8 miljarder kr nästa år.
Nuvarande börsvärde justerat för nettoskulden motsvarar mindre än 2x denna siffra (EV/Sales), trots en hög tillväxttakt och det faktum att man bör kunna visa ett positivt EBITA-resultat år 2022. Det lockar till köp, men risken får anses vara högre än vanligt. Tills dess att bolagets ledning bevisat att man klarar att förvalta alla förvärv enligt plan, är aktien endast lämpad för den spekulativa placeraren.