Imponerande rapport från Lyko. Nu sätts fokus på årets sista kvartal

Att lyfta in skönhets- och hårvårdsspecialisten Lyko bland våra Top Picks för lite drygt en månad sedan (Newsletter 1899) ser ut att ha varit ett bra beslut.

Lyko dess basta tid ar nu

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1908 (31 oktober 2021)

LYKO | First North | 285,5 kr | KÖP

Aktien har nämligen stigit drygt 10% sedan dess. Merparten av uppgången inträffade under den gångna veckan efter att bolaget publicerat sin Q3-rapport som tycks ha fallit marknaden i smaken.

Det är inte särskilt svårt att förstå marknadens entusiasm över siffrorna. Medan många andra e-handelsbolag har svårt att uppvisa tillväxt som en konsekvens av tuffa jämförelsetal från pandemiåret 2020, fortsätter Lyko att växa så det knakar. I Q3 uppgick omsättningen till 486 Mkr vilket motsvarade en tillväxttakt på drygt 28%. Tillväxten ”online” översteg 32%. Stor del i framgången kan tillskrivas etableringen i Norge som i Q3 stod för 20% av de totala intäkterna efter att ha vuxit försäljningen med 77% i det gångna kvartalet.

Var försäljningsutvecklingen bra så var faktiskt lönsamhetsutvecklingen ännu bättre. Bruttomarginalen ökade förvisso enbart marginellt till 44,9% (44,8) men EBITDA-resultatet ökade med nära 35% till 39,7 Mkr (29,5 Mkr). På rörelsenivå (EBIT) var utvecklingen ännu bättre. Här hade nämligen resultatet dubblats till 19,6 Mkr (9,8) motsvarande en EBIT-marginal om 4,0% (2,6).

Annons

I och med den fina prestationen i Q3 har årets sammanlagda rörelseresultat (nio månader, 62,7 Mkr) redan passerat hela fjolårets dito (45,7 Mkr). Och då återstår som vi alla vet den normalt sett allra mest hektiska perioden i form av Q4 med Black Week och julförsäljning. Ifjol landade omsättningen i Q4 på 537 Mkr med ett rörelseresultat på 28,9 Mkr. I år borde det bli klart bättre och det är faktiskt inte alls omöjligt att rörelseresultatet i årets slutkvartal blir i paritet med hela fjolårets motsvarighet.

Det som gör utvecklingen extra imponerande är att försäljningstillväxten till allra största delen är organisk. Bolaget har förvisso genomfört mindre kompletterande förvärv där just ”kompletterande” har varit mantrat. På årsbasis lär förvärven addera drygt 100 Mkr till intäktsbasen. Därmed skiljer man sig en del från bolag som mer eller mindre köper tillväxt men inte lyckas uppvisa någon större organisk sådan.

Ett sådant kompletterande förvärv slutfördes i oktober. Det handlar om INZO Lars Bratt AB som inkluderar varumärket Waterclouds. Det intressanta med detta förvärv är att det till skillnad från majoriteten av bolagets produkter riktar sig mot män. INZO är nämligen specialiserade på utveckling och tillverkning av skönhetsprodukter inom hårvård, hudvård, skägg och styling. Det handlar dock om förhållandevis litet bolag (15 anställda) som ifjol omsatte 39 Mkr. Köpeskillingen uppgår till 18 Mkr och alla tidigare delägare uppges fortsätta att jobba kvar i bolaget.

När vi senast tittade på aktien förväntade vi oss att man uppvisar en försäljning motsvarande ca 2,5 miljarder under nästkommande år (2022). Q3-rapporten föranleder inte något justeringsbehov utan bör väl snarare ses som ett kvitto på att vår prognos framstår som rimlig och kanske rent av låg. Så här långt i år har försäljningen nämligen uppgått till 1 452 Mkr vilket antyder att man passerar 2 miljarder när året väl summerats. Med fortsatta skalfördelar som vi förväntar oss följa med högre volymer finns det ingen anledning att frångå förväntningar om ökad lönsamhet. Därför gör vi heller inte några förändringar i våra resultatprognoser som stipulerar ett EBITDA- respektive EBIT-resultat på 225 Mkr och 135 Mkr.

Givet det faktum att bolaget är skuldfritt uppgår EV/EBITDA på rådande kursnivå till ca 19 medan EV/EBIT är 32 och EV/S motsvarar omkring 1,7x. Det är högre än senast men inte på något sätt utmanande högt. I synnerhet som vi betraktar bolaget som det kanske allra bäst positionerade e-handelsföretaget på Stockholmsbörsen. Låg returgrad (understigande 1%), välutvecklad omni-kanal, trogen målgrupp och nyetableringar i både Norge och Finland (på sikt eventuellt även andra europeiska länder) gör att vi tror att man har mycket goda förutsättningar att bli ett ledande företag inom sin nisch.

Skall man finna något tydligt negativt så handlar det nog om den stundtals mycket låga likviditeten i aktien. Detta är bl.a. en anledning till att vi inte har vågat addera den till vår Referensportfölj. Under det här året har den genomsnittliga dagsomsättningen motsvarat knappt 20 000 aktier vilket gör det ofta svårt att komma in men kanske framför allt ur till en på förhand tilltänkt kurs. För den som inte räds den typen av risker blir rekommendationen fortsatt köp. Om inte annat så torde aktien kunna drivas i närtid av successivt stegrade förhoppningar om stark försäljning under årets sista kvartal.  

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2021-11-02 09:35:00
Ändrad 2024-11-13 09:01:42