Inför årets sista rapportperiod
Ingen har antagligen kunnat missa det stora antal omvända vinstvarningar som väller in på marknaden just nu.
Att det sker från bolag i vitt skilda branscher ger sken av att det inte handlar om något specifikt område som utvecklas bättre än andra, utan att det är tal om en generellt bättre utveckling än vad som har befarats. Fast kanske ändå inte fullt ut.
Brasklappen här är nämligen att de positiva varningarna så här långt i huvudsak har hörts från medelstora eller mindre bolag där analysbevakningen i regel är lägre och ibland avgränsas till några få aktörer eller rent av enbart uppdragsanalyser. I dessa lägen blir en omvänd vinstvarning kanske mer ett PR-trick än avspegling av hårda fakta. I synnerhet för de bolag där det i huvudsak är resultatraden som avviker i den positiva riktningen medan försäljningen blir i linje med förhandsförväntningarna.
Att estimera hur mycket som bolagen lägger på resor, mässor, konferenser med mera är inte det allra lättaste. Inte blir det heller lättare att överblicka i vilken mån som man just nu tar del av statliga stöd (permitteringar, lägre arbetsgivaravgifter m. fl.) då det inte är alltid som detta specificeras i halvårsrapporterna. När extra kostnader stryps i stort sett helt och hållet blir effekten påtaglig. Sett över en längre period blir den förstås en kortsiktig ”outlier” som i en del fall faktiskt kan medföra negativa effekter på försäljningen i ett längre perspektiv. För man får väl åtminstone anta att den typen av engagemang som var vanliga pre-covid19 och som nu av förklarliga skäl har upphört, tidigare har skapat värden.
Tittar vi på större bolag som följs av åtminstone ett tiotal analytiker eller fler har de positiva avvikelserna så här långt inte varit lika omfattande. Detta till trots tyder naturligtvis det mesta på att även deras rapporter blir minst i linje med vad som förväntas eller kanske rent av bättre. Trenden med lägre kostnader bör självfallet gälla även för dem och samtidigt säger det sig själv att professionella analytiker som har för uppgift att noga följa ett visst antal bolag har klart bättre koll på hur dessa påverkar utfallen än vad vi vanliga dödliga som tittar brett har. Renodlade vinstvarningar har därtill uteblivit så här långt.
Om jag är på rätt spår eller ej återstår förstås att se när årets sista rapportperiod inleds inom kort. Att de inofficiella förväntningarna på rapporterna har stegrats råder nog knappast några tvivel kring. Det blir därför oerhört intressant att följa reaktionerna på rapporterna snarare än sifferutfallen i sig. I normalfallet går dessa lite i vågor.
Lyckas de tidigast rapporterade bolagen infria och slå förväntningarna tenderar de senare nämnda att successivt höjas för alla bolag ju längre in på rapportperioden vi kommer. Det i sig medför generellt att det blir betydligt enklare att få bra betalt för sin rapport (läs: kursuppgång för aktien) i början på perioden än under dess senare del. Detsamma gäller även omvänt förstås. Blir rapportutfallen generellt en besvikelse i början justeras de inofficiella förväntningarna ned varvid de som redovisar under rapportperiodens senare del får lättare att om inte överraska positivt så i varje fall få se sin aktiekurs att reagera positivt på rapporten (då har den dock i regel sänkts veckorna innan).
Hur det blir den här gången är förstås svårt att sia om. Min känsla är dock att det kan vara upplagt för rejäla rörelser. Såväl upp som ned. I synnerhet de senare nämnda kan visa sig vara tämligen betydande i de fall som bolagen inte förmår att nå upp till förväntansbilden som i alla fall officiellt sett fortfarande befinner sig på recessionsnivåer. Inofficiellt, det som så populärt lassas för ”whispers numbers” ligger prognoserna förstås redan högre.
Q3-siffrorna i all ära men som vi alla vet så speglar de egentligen det som har varit och inte det som komma skall. Och det är ju det senare som kommer att bli avgörande för aktiekurserna framgent. Det är också av den anledningen som man ofta (med all rätt) säger att kvartalssiffrorna beträffande försäljning och resultat är intressanta på rapportdagen medan det som har störst betydelse dagen efter och framåt är orderingången, orderstocken samt vad ledningen säger om nuläget (oktober) och den närmaste framtiden (Q4). Lägg därför mer tid på att studera detta snarare än fokusera på hur stark avvikelsen eventuellt har varit i Q3.