Infrastruktursatsningar kan lyfta denna aktie - Köp

Infrastruktursatsningar i Ryssland lär öka efterfrågan på bolagets tjänster och produkter. Samtidigt har bolagsrisken minskat vilket sammantaget ger oss orsak att sätta köpstämpel.

Infrastruktursatsningar kan lyfta denna aktie Kp

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1820 (21 oktober 2020)

FNM | Mid Cap | 157,4 kr | KÖP

Ryssland är världens tredje största producent av olja, näst största producent av naturgas och en ledande producent och exportör av naturgas och guld. Dessutom befinner sig en femtedel av världens skogar inom landets gränser, vilket förstärker naturtillgångarnas betydelse för den ryska ekonomin ytterligare.

Annons

Samtidigt finns det ett stort behov att transportera dessa naturtillgångar, vilket kan vara ett problem ibland då landets infrastruktur byggdes huvudsakligen under Sovjettiden och är följdriktigt ganska föråldrad. Ett exempel är vägnätet som är både glest och i dåligt skick och enligt en rapport från World Economic Forum 2019 befinner sig Rysslands vägkvalitet på plats 99 av 140 länder på listan.

2018 undertecknade president Vladimir Putin därför det så kallade Majdekretet, i vilket han bland annat satt nya mål gällande modernisering av Rysslands ekonomi och uppgradering av landets infrastruktur. De så kallade Nationella Projekten är ett investeringsprogram på 400 Musd, varav omkring 175 Musd avser infrastrukturinvesteringar, inklusive vägnätet. Ambitionen är ett genomföra projekten senast till år 2024, vilket rimligtvis borde utöka behovet av antalet anläggningsmaskiner i Ryssland.

Här kommer Ferronordic in i bilden, ett svenskt bolag som är återförsäljare för Volvo Construction Equipment och vissa andra varumärken i hela Ryssland och Kazakstan, eftermarknadspartner för Volvo Trucks och Renault Trucks i delar av Ryssland, samt återförsäljare för Volvo Trucks och Renault Trucks i delar av Tyskland. Bolaget erbjuder även så kallade contracting services, där man äger och opererar maskiner för att utföra arbeten för kundernas räkning.

Maskinerna används för olika typer av byggprojekt, såsom byggande av väg och annan infrastruktur, men används även operativt inom en rad olika branscher, såsom gruvindustrin, olje- och gasindustrin och skogsindustrin. Bolagets tillväxt har imponerat de senaste åren och 2019 var det tredje året i rad med omsättningsrekord. Mellan 2016 och 2019 ökade omsättningen med en genomsnittlig tillväxttakt om 31% till 3 747 Mkr, samtidigt som man har lyckats öka rörelsemarginalen successivt till 9,5% i fjol.

Förutom den konjunkturella utvecklingen beror framgången även på bolagets strategiska satsningar och initiativ. Bra exempel är den gradvisa utvecklingen av eftermarknadsaffären, men även beslutet att expandera bortom Ryssland i och med att man blev återförsäljare för Volvo CE och Mecalac i Kazakstan i januari 2019. Sedan början av året är man även aktiv i en del av Tyskland som motsvarar ungefär 20% av Europas största marknad för tunga lastvagnar.

Ledningens bedömning är att verksamheten i Tyskland kan komma utgöra en tredjedel av den totala omsättningen på sikt. Under första halvåret stod den för enbart 22%, och den tyska marknaden för nya lastbilar har fallit kraftigt till följd av Covid-19-pandemin, som dessutom även har orsakat förseningar vad gäller introduktion av nya system och andra lönsamhetsförbättringar. Man håller dock fast vid ambitionen att nå break-even i landet i slutet av 2021.

Koncernen som helhet har klarat sig anmärkningsvärt bra hittills och den totala nettoomsättningen mellan januari – juni var organiskt nästan oförändrad. Sammantaget ökade den dock tack vare Tyskland-integrationen med 27% till 2 321 Mkr. I Ryssland/CIS lyckades man även under det utmanande Q2 att öka försäljningen av nya anläggningsmaskiner trots att marknaden minskade med cirka 40%. Dessutom växte eftermarknadsförsäljningen i lokal valuta, vilket gynnade lönsamheten och hjälpte därmed dämpa den negativa effekten från den tyska verksamheten. Rörelsemarginalen föll ändå med 1,7 procentenheter, jämfört med första halvåret i fjol, till 6,7%. 

Den stabila operationella utvecklingen i kombination med en stark finansiell ställning har gett styrelsen självförtroendet att återinföra utdelningen på 4,25 kr per aktie för 2019, vilket ska klubbas genom på en extra bolagsstämma den 5/11. Osäkerheten är förvisso fortfarande stor på kort sikt, inte minst då den ryska ekonomin är beroende av oljepriset som i skrivande stund ligger runt 33% under fjolårets genomsnitt. I ett längre perspektiv talar dock framförallt de stora ryska infrastruktursatsningar för en god tillväxt samtidigt som turnaround-potentialen i Tyskland är betydande.

I oktober 2018 (Newsletter 1651) gav vi aktien en spekulativ köprekommendation med riktkurs 150 kr. Sedan dess har kursen stigit med drygt 30%. Bland annat tack vare expansionen utanför Ryssland har den bolagsspecifika risken minskat i våra ögon, och med ett P/E-tal kring 8 på nästa års förväntade vinst väljer vi att höja rekommendationen till Köp, med riktkurs 200 kr.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2020-10-23 14:49:00
Ändrad 2024-11-13 08:09:22