INTRUM – Överdriven oro för skuldsättningen

Sett till kursutvecklingen har 2018 inte varit något bra år för aktieägarna i inkassobolaget Intrum. Cirka 25% av börsvärdet har hittills i år gått upp i rök. Intrum är dessutom den näst mest blankade aktien på Stockholmsbörsen efter byggbolaget JM.

cd8f65803339a1cc279e4712b7cfb0ff

INTRUM | Large Cap | 228,6 kr

Allting har dock inte varit negativt. Finska Sampo gick tidigare i år in och köpte på sig en rejäl post och är numera näst största ägare med 5,2% av kapital och röster. Det är en kvalitetsstämpel att Sampo går in i kredithanteringsbolaget. I våras köpte Sampo och Intrums största ägare Nordic Capital tillsammans ut nischbanken Nordax från börsen. Kanske de har en gemensam agenda även för Intrum?

Annons

Intrums skuldsida har skenat efter flera förvärv. Efter köpet av Lindorff och affären med den italienska banken Intesa Sanpaolo kommer nettoskulden att öka till mellan 4,1 och 4,3 gånger av så kallat cash-ebitda vid årsskiftet då affären ger upphov till skulder på omkring 5 Mdr kr men utan att portföljen ger något bidrag till detta årets resultat. Ambitionen är att lånerelationen i slutet av 2020 ska komma ned i spannet 2,5-3,5 gånger. Storaffären med Intesa Sanpaolo kommer dock att vara starkt bidragande till att Intrum ska nå målen för 2020. Enligt vd Mikael Ericson har affären med Intesa redan triggat fler liknande samtal med banker i södra Europa.

Fram till och med Q3 hade Intrum uppnått synergivinster från förvärvet av Lindorff om 450 Mkr och den fullständiga synergivinsten om 680 Mkr ska uppnås i tid. Intrums Q3-rapport bekräftar att bolaget håller uppe momentum och justerat rörelseresultat växte med 10% i kvartalet. Koncernen har vissa utmaningar i Spanien men det vägs upp av en bra utveckling på andra håll.

Omsättningen i Q3 uppgick till 3 180 Mkr (2 986), vilket var i nivå med marknadens estimat. Rörelseresultatet blev 838 Mkr (977) och var cirka 250 Mkr svagare än väntat. Periodens rörelseresultat inkluderar dock engångsposter om 257 Mkr (61). Kredithanteringen fortsätter att visa framfötterna. Den justerade verksamhetsmarginalen sjönk till 27% (28) men innebär en fortsatt återhämtning av tappet från början av innevarande år.

Under Q3 uppgick portföljinvesteringarna till 927 Mkr, något lägre än 1 177 Mkr för motsvarande period föregående år. Som vi skrivit i tidigare uppdateringar kan dessa investeringar skilja sig mellan olika kvartal. Det råder dock ingen brist på möjligheter då flera stora transaktioner avspeglar det stora utbudet av portföljer.

Koncernen siktar på att höja vinsten per aktie till cirka 35 kr för helåret 2020. Under fjolåret var vinsten per aktie (proforma) knappt 15 kr. Efter Q3-rapporten har analytikerna i snitt sänkt sina vinstprognoser med 3% för 2019 varvid aktien handlas till ett p/e om 10-11 på nästa års vinstprognos. Det är inte dyrt med tanke på verksamhetens utveckling samt en fortsatt stor potential inom köpta fodringar.

Man ska förstås inte sticka under stol med att prognoserna för 2019 är något osäkra beroende på nivån på synergivinster. Svårprognostiserade engångsposter som har en tendens att dyka upp från tid till annan är ett annat ”aber”. Vi anser dock att marknaden fokuserar för mycket på skuldsättningen och inte de intressanta framtidsmöjligheterna inom Intrums affärsområden. Intrum är geografiskt väl diversifierat med lika delar för norra, centrala, östliga samt sydliga länder i Europa. Vi ser aktien som prisvärd och upprepar vår köprekomendation med oförändrad riktkurs om 285 kr.

NASDAQ Stockholm
INTRUM
Sektor
Finansiella tjänster
Stockpicker Newsletter
Intrum AB: Ledande inom kredithantering och finansiella tjänster

Intrum AB är ett svenskt företag specialiserat på kredithantering och finansiella tjänster, med verksamhet i 24 länder. Företaget erbjuder tjänster inom inkasso, kredithantering och finansiella lösningar för att hjälpa företag att förbättra sina kassaflöden och minska kreditrisker. Intrum är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet INTRUM.
Under 2023 hjälpte Intrum 5,1 miljoner individer att bli skuldfria och inkasserade 105 miljarder kronor till sina uppdragsgivare. Styrelsen föreslog att ingen utdelning skulle betalas ut för 2024, som en del av företagets strategi att stärka sin finansiella ställning.
Skriven av
Fredrik Larsson
Analytiker
Publicerad 2018-11-25 00:00:00
Ändrad 2024-11-13 08:01:45