Intrum – spår ökad kostnadseffektivitet
Intrums Q2-rapport bjöd på bland läsning då bolaget redovisade en lägre omsättning men ett bättre resultat än förväntat. Koncernens nettoomsättning under kvartalet ökade med 4% till 3 784 Mkr (3 630). Organisk tillväxt uppgick till –14 %, förvärv 16 %, och valutaeffekter 2 %. Omsättningstillväxten var dock 11 % i kvartalet om en större kompensationsbetalning i Q2 föregående år räknas bort. Att den organiska tillväxten var negativ även justerat för detta kan hänföras till Spanien och Italien.
INTRUM | Large Cap | 240,6 kr
Rörelseresultatet blev 1 475 Mkr (1 240) med en rörelsemarginal om 39% (34,2). Marginalen inom CMS landade på 29% och var rejält högre än väntat och visar att bolaget hanterar nödvändiga marginalförbättringar som ju är en väsentlig drivare i den förutsedda resultattillväxten. Resultat per aktie hamnade på 6,26 kr (5,33).
En av kvartalets höjdpunkter var överenskommelsen om att inleda ett långsiktigt strategiskt partnerskap med Piraeus Bank i Grekland där Intrum förvärvar 80% av den grekiska bankens serviceplattform för hantering av förfallna fordringar. Affären väntas stängas i oktober.
Kvartalets portföljinvesteringar uppgick till 1 436 Mkr (2 385). Avkastningen på portföljinvesteringar blev 15% i kvartalet (14). I takt med att Intrum har vuxit i södra Europa kombinerat med en större andel säkerställda portföljtillgångar, väntar sig ledningen en ökad säsongsvariation i sina resultat. Q3 spås vara säsongsmässigt svagare än Q2.
Med en stärkt position på alla nyckelmarknader i Europa normaliserar Intrum nu sin investeringstakt med fokus på att skapa värde från det stora antalet investeringar som företaget genomfört de senaste två åren. I dagsläget har man i stort sett slutfört synergierna från sammanslagningen mellan Intrum Justitia och Lindorff.
I samband med halvårsrapporten meddelade företaget att de har initierat ett besparingsprogram som ska spara 60 Meuro på rörelseresultatnivå. Programmet kommer att adressera kostnader och kommer utöver 680 Mkr i synergier från samgåendet mellan Intrum och Lindorff. En tredjedel av besparingen på 60 Meuro kommer från den spanska verksamheten som har sett negativ organisk tillväxt under det senaste året. En tredjedel kommer från mer effektiva projekt och IT-drift. Den sista tredjedelen kommer från övriga affärsområden och regioner. Kostnaden för att genomföra åtgärderna motsvarar ungefär resultatförbättringen för ett år. Programmet ska bidra till vinstmålet på 35 kr per aktie för nästa år. Ökad kostnadseffektivitet är en viktig komponent i den resultattillväxt som vi förväntar oss för Intrum de närmaste åren. Skulle Intrum lyckas med sin målsättning att nästa år redovisa en vinst per aktie motsvarande 35 kr uppgår p/e-talet till låga 7. På innevarande års estimat handlas Intrum till ungefär 10x vinsten.
Värt att notera är att Intrums skuldsättning har ökat rejält i spåren av genomförda förvärv. Koncernen har dock väldigt låga finansieringskostnader så skuldsättningen är inget större problem givet dagens ränteläge. Och vi räknar med att räntorna kommer att ligga på en låg nivå under en lång period. Hög skuldsättning tillsammans med marknadens misstro till att ledningen lyckas leverera på nästa års vinstmål utgör sannolikt de främsta anledningarna till dagens njugga värdering. Men faktum är att även om Intrum skulle booma målsättningen tämligen grovt (ca 15%) ser vi aktien som attraktivt värderad. Vidare erbjuder den en direktavkastning på cirka 5%.
Vi upprepar köprekommendationen och rundar samtidigt av riktkursen till jämna 300 kr (302).
Intrum AB är ett svenskt företag specialiserat på kredithantering och finansiella tjänster, med verksamhet i 24 länder. Företaget erbjuder tjänster inom inkasso, kredithantering och finansiella lösningar för att hjälpa företag att förbättra sina kassaflöden och minska kreditrisker. Intrum är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet INTRUM.
Under 2023 hjälpte Intrum 5,1 miljoner individer att bli skuldfria och inkasserade 105 miljarder kronor till sina uppdragsgivare. Styrelsen föreslog att ingen utdelning skulle betalas ut för 2024, som en del av företagets strategi att stärka sin finansiella ställning.