Invisio – Kortsiktig motvind ger köpläge
Det har gått stadigt uppåt för kommunikationsutrustningsbolagets aktie sedan vår senaste analys (april, Newsletter 1779).
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1845 (3 februari 2021)
IVSO | Mid Cap | 201 kr | KÖP
Hjälpt av en stark orderingång och en stabil försäljningsutveckling även under coronakrisen, klättrade kursen med som mest 145% till strax under 260 kr i början av januari. Ett litet bakslag för några veckor sedan har dock lett till en andningspaus och kan ha öppnat ett välkommet ingångsläge för den långsiktiga placeraren.
Förvisso var det inte önskvärt att amerikanska Marinkåren har indikerat att man på kort sikt mest kommer upphandla enklare hörselskydd utan radiokommunikationsförmåga, istället för Invisios avancerade utrustning. Å andra sidan har det aldrig funnits ett ramavtal mellan de båda parterna och den hittills enda ordern uppgick till 43 Mkr, vilket motsvarar omkring 8% av orderboken över rullande 12-månader. Kanske viktigast i sammanhanget är att beslutet med största sannolikhet var en budgetfråga och inte ett resultat av missnöje eller hårdare konkurrens.
Att aktien har tappat drygt 15% sedan beskedet kan därför tyckas lite väl överdrivet, inte minst eftersom man bara några dagar senare fick en ny kund i form av en elitstyrka inom det amerikanska försvarsdepartementet. Dessutom annonserade man strax före jul förvärvet av brittiska Racal Acoustics, som levererar kommunikations- och hörselskyddssystem med en årlig försäljning om cirka 130 Mkr (cirka 25% av Invisios förväntade omsättning 2020). Även Racal har nyligen fått en order från det danska försvaret till ett värde på 47 Mkr.
Förvärvet är spännande då båda parter är marknadsledande i sina respektive områden och kompletterar varandra väl. Racal är aktiva inom kommunikation och hörselskydd för miljöer med konstant höga ljudnivåer, tex i militära fordon. Invisio har hittills främst fokuserat på användare som rör sig på fältet. Tillsammans har man nu alltså ett brett utbud för kunderna inom försvar, räddningstjänst och flygsektorn.
Vi ser särskilt lovande tillväxtmöjligheter för Invisios nya Intercom-system som är avsett för användning i fordon, båtar och helikoptrar, där man nu alltså får tillgång till Racals kundlista. Det initiala mottagandet av systemet har varit positivt och efter flera år av utveckling har man under hösten fått en viktig referensorder från ett specialförband av den amerikanska armén, samt flera mindre beställningar från Europa.
Givet den starka finansiella ställningen var det inget problem för Invisio att betala en köpeskilling på cirka 170 Mkr för Racal. Vid slutet av september hade man en nettokassa på 124 Mkr och kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick under de första nio månaderna av 2020 till 35 Mkr. Därmed är det fritt fram för fortsatta satsningar på innovation och expansion, samtidigt som man betalar en utdelning till ägarna.
Som tidigare nämnt har den operationella utvecklingen inte påverkats i allt för stor utsträckning av Covid19-pandemin, förutom att flera större kundprojekt har blivit något försenade. Orderingången av mindre order fortsatte dock att öka och under Q3 noterades till och med den näst högsta orderingången för ett enskilt kvartal med 212 Mkr.
Omsättningen ökade mellan januari och september 2020 med 15%, jämfört med samma period året innan, till 359 Mkr, samtidigt som rörelseresultatet backade med 6% till 55 Mkr. Det är dock i linje med ledningens strategi och ett direkt resultat av expansionssatsningar i form av en större organisation och ökade aktiviteter inom försäljning och marknadsföring, bland annat för att rulla ut Intercom-systemet i stor skala. Mycket fokus läggs dessutom på produktutveckling och under hösten lanserades ett nytt over-the-ear headset med förbättrad prestanda vad gäller vattentäthet, robusthet, flexibilitet och komfort.
Vi imponeras av bolagets starka ställning i en nischmarknad där efterfrågan drivs av ett växande fokus på soldaternas hälsa bland försvarsmakterna, samtidigt som andelen radioanvändare ökar inom försvars- men även inom säkerhetsindustrin. Bolaget uppskattar att det årliga värdet av den totala adresserbara marknaden för den personliga utrustningen och Intercom-systemet uppgår till cirka 13 miljarder kr. Som ambition har man att öka försäljningen med i genomsnitt 20% per år, vilket man har lyckats med under den senaste femårsperioden.
Kortsiktigt kommer lönsamheten fortsatt tyngas av de olika satsningarna, och även orderingången under Q4 2020 riskerar att ha varit åt det svagare hållet. Det har i alla fall varit ont om annonseringar av större order. Förutom förseningar till följd av pandemin har rimligtvis även maktbytet i USA bidragit till vissa förskjutningar.
Den förväntade tillväxttakten för 2021 och framåt är emellertid hög, med omkring 80% i år och minst 50% nästa år. Aktien handlas för tillfället till P/E-tal om ca 60 på årets förväntade vinst, respektive 40 på nästa års estimat. Det är visserligen höga tal, som dock försvaras av den förväntat starka tillväxttakten och bolagets imponerande historik. Vi tror framgångarna fortsätter och skissar på kurser omkring 240 kr inom loppet av kommande 12 månader. Därför blir rekommendationen också Köp.