JM – Köp när det ser som värst ut

Bolag med verksamhet kopplad till den svenska bostadsmarknaden har mött en kraftig motvind de senaste åren.

JM Kop nar det ser som varst ut

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2135 (3 november 2024)

CHANS | JM | Large Cap | 182,9 kr

JM:s aktie har mer än halverats sedan toppen i slutet av 2021. Föga överraskande levererade bostadsutvecklaren en sjunkande omsättning och vinst i Q3, men även ett ökat antal sålda bostäder och produktionsstarter. Samtidigt har en fortsatt trög bostadsmarknad fått styrelsen att skrota planerna på en extrautdelning under Q4.

I Sverige har sjunkande räntor och stabiliserade bostadspriser medfört att utbudet på andrahandsmarknaden nått rekordnivåer samtidigt som marknaden för nyproduktion har varit fortsatt avvaktande. I Finland noteras en viss ljusning på bostadsmarknaden och priserna har ökat något.

Koncernens intäkter under Q3 uppgick till 2 515 Mkr (2 846) där minskningen beror på färre bostäder i produktion jämfört med motsvarande period föregående år. Rörelseresultatet blev 95 Mkr (146), med en rörelsemarginal på 3,8% (5,1). Resultat per aktie uppgick till 0,60 kr (1,20). Antalet sålda bostäder steg till 649 (286) och produktionsstarterna ökade till 647 (201) i kvartalet. Samtidigt uppgick antalet bostäder i pågående produktion till 4 978 (6 188).

På den viktiga Stockholmsmarknaden, som normalt är den region med högst lönsamhet, minskade rörelseresultatet till -0,2 Mkr (2,5). Resultatförsämringen beror på fortsatta prisjusteringar (sänkningar) i utvalda projekt, höga finansieringskostnader samt en sämre projektmix. Resultatet var extra svagt med tanke på att en försäljning av en fastighet i Frihamnen ingick i Q3-siffrorna med ett positivt resultat om ca 17 Mkr.

Annons

Vi räknar med att högre volymer kommer förbättra lönsamheten även i Stockholm men den lönsamhetsmässiga återhämtningen kommer att ta lång tid eftersom bostadsbyggande är en affär som tar flera år. En utmaning är att JM har haft en kraftig kostnadsnivåutveckling de senaste åren. Något som hela branschen brottas och som kommer att pressa marginalerna under en längre tid tillsammans med en begränsad köpkraft hos kunderna och därmed pressade priser.

Koncernens kassaflöde i den löpande verksamheten uppgick till 418 Mkr (-101). Förbättringen beror på att nettoinvesteringarna i exploateringsfastigheter minskade och medförde ett positivt kassaflöde på 252 Mkr (-170). Den kraftigt minskade produktionsvolymen i pågående projekt medförde att JM tvingades varsla ca 150 medarbetare i Sverige om uppsägning i det gånga kvartalet.  

VD Mikael Åslund konstaterar att det kommer att ta lägre tid att nå det som kan betraktas som en normaliserad bostadsmarknad. Med större finansiell flexibilitet kan JM stärka sin operationella verksamhet ytterligare samt i högre grad tillvarata de affärsmöjligheter som löpande uppstår. Bedömningen är att ytterligare räntesänkningar krävs för att fler konsumenter ska kunna köpa en nyproducerad bostad.

Bolaget kommer inte att vänta på att marknaden återvänder till tidigare nivåer utan JM intensifierar sitt arbete med att förkorta ledtider och sänka kostnadsnivån i projekten.JM har tagit sig igenom flera kriser och kommer att vara redo när marknadsklimatet blir bättre. Det faktum att cyklerna inom byggproduktion är väldigt långa gör att en bostadsutvecklare inte kan sitta på händerna tills vändningen kommer. Där och då skall man ha något klart att erbjuda vilket ställer krav på starka finanser för att kunna dra igång projekt även i tuffare tider. Det är något som kännetecknar JM och därför framstår aktien som vårt förstahandsval i sektorn.

Risken är förstås hög och det är av den anledningen som köprekommendationen är fortsatt av den mer spekulativa sorten. En placering i JM innebär att man kanske bör ha en mer långsiktig vy än normalt.

Innehavsredovisning: Fredrik Larsson 

NASDAQ Stockholm
JM
Sektor
Bostadsutveckling
Stockpicker Newsletter
JM utvecklar och bygger bostäder och bostadsområden i Norden.
Skriven av
Fredrik Larsson
Analytiker
Publicerad 2024-11-08 06:00:00
Ändrad 2024-11-13 12:22:00