JM – Överutbudet minskar

Vi har inte tittat närmare på byggbolaget JM sedan i november 2017 då vi för övrigt lyfte bort vår dåvarande säljrekommendation. Ett bra beslut visar det sig idag eftersom aktien handlas kring samma kursnivå som vid senaste analystillfället. Kan det rent av råda köpläge i byggbolagets aktie efter ett par års tristare börsutveckling?

cd8f65803339a1cc279e4712b7cfb0ff

Från Stockpicker Newsletter (16 juni 2019)

JM | Large Cap | 210,7 kr 

Sedan årsskiftet har byggbolagens aktier vaknat till liv med uppgångar för JM och Skanska om ca 25 respektive 20%. Bostadsmarknaden i Stockholm påverkas fortsatt av de skärpta amorteringskraven och den försiktigare hållningen från bankerna i kreditgivningen till bostadsköpare. Efter ett prisfall under andra halvan av 2017 har bostadspriserna i Sverige varit relativt stabila i cirka 1,5 år. Vidare var omsättningshastigheten på andrahandsmarknaden under det senaste kvartalet rekordhög.

SEB:s boprisindikator har på senare tid pekat på mer optimistiska hushåll vad gäller bostadspriserna. Den optimistiska synen beror troligen på en fortsatt god arbetsmarknad samtidigt som hotet från högre räntor har avtagit under året i takt med att världens centralbanker blivit allt mer duvaktiga.

På en skakig marknad för bostadsutvecklarna går JM mot strömmen då bolaget fortsätter med byggstarter när sektorskollegor har dragit ned. Samtidigt har JM lyckats sänka sina kostnader. JM är intresserat av mark men inte av att köpa någon annan marknadsaktör eller någon annan aktörs projekt. Eventuella förvärv sker i så fall under hösten eller i början av 2020.

Utbudet av både nyproducerade lägenheter och befintliga är stort i Sverige men det finns stora lokala variationer. På JM:s hemmamarknad Stockholm ligger utbudet av begagnade bostäder bara ett par procentenheter över nivån för ett år sedan. Vidare har antalet nyproducerade lägenheter minskat med 18%. Överutbudet är därmed sakta på väg att försvinna.

Det blir allt viktigare att ha rätt projekt på nuvarande bostadsmarknad och där ser JM ut att vara rätt positionerad. Koncernen tar marknadsandelar och ökade försäljningen med 28% i Q1. Man räknar dessutom med att den gradvisa förbättringen på bostadsmarknaden i de orter som bolaget verkar på fortsätter.

Tittar vi på aktien är JM faktiskt den allra mest blankade på Stockholmsbörsen. Detta brukar i regel innebära explosiva kursrörelser i samband med rapporter om utfallen avviker från konsensusestimat (i synnerhet om de är bättre än förväntningarna). Men långt ifrån alla är negativa. Samtidigt som en rad aktörer kortar aktien har norska bostadsaktören Obos kunnat bygga upp sitt ägande i JM som nu motsvarar 22,3% av kapital och röster.

En del aktörer i branschen menar att vi nu har passerat puckeln på överutbudet. Är vi där kommer JM att gynnas av detta med sin starka position på marknaden och starka balansräkning.  Eftersom få konkurrenter till JM kommer att ha färdigställda lägenheter mellan 2020-2021 då byggstarterna under 2018-2019 har varit så få, bör det vara positivt för bolagets marginaler.

Värderingsmässigt handlas JM med en rabatt mot den historiska nivån vilket kan vara motiverad med tanke på det temporära överutbudet på bostadsmarknaden. Bolaget har ett utdelningsmål om 50% av vinsten och det indikerar en direktavkastning på cirka 6%. Vi tror att tecken på ett minskat utbud är en kurstrigger för aktien framöver. Risken på kort sikt är dock att analytikernas marginalförväntningar ligger något högt avseende den viktiga Stockholmsverksamheten.

Summerar vi våra intryck blir vår rekommendation att köpa JM på eventuellt kommande rekyler ned mot 190-195 kr. Till dess är vi fortsatt avvaktande till aktien med riktkurs 235 kr. 

Skriven av
Fredrik Larsson
Analytiker
Publicerad 2019-06-16 14:54:00
Ändrad 2024-11-13 07:47:52