JM – vi avvaktar trots lågt pris
När vi uppdaterade JM senast (Newsletter 1709) blev slutklämman av analysen följande: ”(…)Summerar vi våra intryck blir vår rekommendation att köpa JM på eventuellt kommande rekyler ned mot 190-195 kr. Till dess är vi fortsatt avvaktande till aktien med riktkurs 235 kr”
Från Stockpicker Newsletter 1772 (18 mars 2020)
JM | Large Cap | 171,4 kr | AVVAKTA
Sedan dess har aktien kommit ned till cirka 170 kr. Ska man se det som ett ännu bättre köpläge?
Trots den enormt utbredda oron kring coronavirusets spridning står sig bostadsbyggaren JM starkt. Bostadsmarknaden i Stockholm påverkas fortsatt av de skärpta amorteringskraven och den försiktigare hållningen från bankerna i kreditgivningen till bostadsköpare. I denna trögrörliga marknad är JM en av vinnarna eftersom bolaget har en stark balansräkning. Det innebär att JM jämfört med många mindre aktörer kan börja bygga lägenheter utan att först behöva ha sålt dessa på ritning. Det blir allt viktigare att ha rätt projekt på nuvarande bostadsmarknad och där ser JM ut att vara rätt positionerat.
JM avslutade 2019 starkt med ett rörelseresultat om 559 Mkr (443) för Q4, jämfört med marknadens förväntningar på 515 Mkr. Försäljningen överträffade konsensus med cirka 12%. En stor del av avvikelsen berodde på större marköverföringar till projekt. Ledningen skriver i bokslutet att JM hade haft en positiv utveckling av bostadsaffären i både Sverige och Norge samt Finland under fjolåret.
Försäljningen var stark och produktionsnivån hög på samtliga koncernens marknader. Under 2019 minskade utbudet av nyproducerade bostäder i Stockholm och övriga Sverige. Transaktionsvolymen på totala bostadsmarknaden i Sverige ökade betydligt under fjolåret. Inte minst har JM märkt av en god efterfrågan för de ägarlägenheter bolaget har i pågående produktion.
I Q4 produktionsstartades ytterligare två projekt med ägarlägenheter i Stockholm. I framtiden kommer byggande av ägarlägenheter i Sverige vara viktigt, vilket är en mer utbredd bostadsform i Finland och Norge. Andelen sålda och bokade bostäder i förhållande till pågående produktion uppgick vid utgången av Q4 till 65 % (57 %), där spannet om 60-65 % bedöms som en normal nivå. Antalet bostäder i pågående produktion uppgår till 7 813 (7 835).
Guidningen för byggstarter under 2020 är 3 300 bostäder, vid sidan om hyreslägenheter. Ambitionen på sikt är cirka 4 000 produktionsstarter per år. Under 2015-2018 då många nya och mindre bostadsutvecklare spenderade stora summor på att växa så höll JM igen. Samtidigt passade man på att sänka sina kostnader och bygga på kassan för att vara redo när marknaden vänder. Det gjorde den under fjolåret.
Värderingsmässigt handlas JM till en premie jämfört med sina konkurrenter. Det är inte så konstigt eftersom JM har funnits länge på marknaden och har historiskt varit väldigt duktiga på att hantera bostadsmarknadens cykler. Samtidigt har JM en väldigt mycket bättre finansiell ställning än branschkollegorna. På vår vinstprognos för i år handlas aktien till ett P/E-tal om drygt 10, vilket är under det historiska snittet (P/E-tal 12).
Trots att värderingen är under det historiska snittet finns det en del faktorer som troligen kommer att hålla tillbaka aktien. Det finns tex förnyad kortsiktig risk att Finansinspektionen kommer att kräva att JM implementerar en ny redovisningsstandard. Det innebär i korthet att vinster enbart ska redovisas när bostaden är färdigställd och inte som nu under konstruktionsperioden. Vidare kan det komma en svacka på bostadsmarknaden nu när allt fokus ligger på coronapandemin och många anställda blir permitterade. Detta är också främsta anledningen till att vi väljer att avvakta med JM trots att vi anser värderingen vara attraktiv på nuvarande nivåer.