Kabe - Humlan kan flyga
Trots höga räntor, geopolitisk oro, dålig konjunktur och en riktigt svag konsumentmarknad för sällanköpsvaror, har Kabe som tillverkar och säljer husvagnar, husbilar samt campingtillbehör till den europeiska marknaden klarat sig bra ekonomiskt de senaste åren om man bortser från enstaka plumpar i protokollet som Q4-rapporten i fjol.
CHANS | KABE B | Small Cap | 300 kr
En bidragande faktor till att ”humlan kan flyga” är att bolaget de senaste åren kraftigt har ökat försäljningen utanför Norden vilket har minskat exponeringen mot enskilda marknader. Inte minst har förvärvet av brittiska Coachman och en expansion i Tyskland kraftigt ökat diversifieringen och minskat risken för stora svängningar.
Länge gick också aktien bra i år och var så sent som i slutet av juni uppe kring 400 kr och hade då stigit cirka 30% från årsskiftet. Desto sämre har det gått efter det. Hela den tidigare uppgången har nu försvunnit och aktien är från årsskiftet nu istället ner några enstaka procentenheter.
Bland orsakerna kan nämnas att man redan i Q2 påtalade höga lagernivåer hos återförsäljare och någon månad senare överraskade också Dometic marknaden med en vinstvarning där man hänvisade till en trög marknad med konsumenter som håller i plånboken och fortfarande plågas av höga räntor. Dometic är visserligen underleverantör till företag som Kabe men har även ett större fokus på andra sidan Atlanten. Sammantaget kan nog nedgången i Kabe förklaras av en rädsla på aktiemarknaden för kommande kvartal (Q3 och om det är svagt även Q4).
Även om Dometics vinstvarning kanske inte bådar gott för Kabe i det korta perspektivet så kanske den inte heller ska överdrivas. Kabe-aktien har som sagt redan fallit med 100 kr, eller 25%, och mycket av eventuell svaghet i Q3 bör därmed vara diskonterat i aktiekursen just nu. Räntorna är numera också på väg ner, vilket snart kan få konsumenterna på bättre humör liksom det faktum att regeringen har aviserat att den tar bort den så kallade "malusen" för husbilar från februari 2025, vilket innebär lägre fordonsskatt för bensin- och dieseldrivna husbilar. Den skattelättnaden bedöms uppgå till cirka 20 500 kr om året för nyregistrerade husbilar, men många kör inte husbilen året runt och därför blir skatten runt 6 000–7 000 kr lägre för en bil som är ”påställd” i snitt 30% av året.
Med tanke på förutsättningarna kan man heller inte säga att årets Q2 var så tokigt, speciellt som jämförelsekvartalet var riktigt starkt och ett rekordkvartal resultatmässigt. Nettoomsättningen steg i kvartalet marginellt till 1 078 Mkr (1 071) medan rörelseresultatet minskade med 13 Mkr till 90 Mkr (103), motsvarande en rörelsemarginal på 8,3% (9,6). Hänsyn ska då tas till engångseffekter i jämförelsekvartalet på 3 Mkr i ett el-stöd och även en positiv valutaeffekt som var 11 Mkr större än i år. Justerat för detta var resultatet i princip detsamma.
Av företagets större marknader steg försäljningen i Sverige med 74% medan övriga marknader minskade i varierande storlek på grund av högre lagernivåer hos återförsäljare. Motsatsen såg vi i fjolårskvartalet då Sverige minskade och övriga marknader ökade kraftigt, däribland Tyskland som då ökade försäljningen mer än 200% från låga nivåer. Enligt branschstatistik var den svenska marknaden stark i augusti då antalet registreringar av husbilar ökade med 38,4% medan husvagnar minskade med 18,8%. I september var samma siffror svagare med en nedgång för husvagnar på 21,2% medan husbilar ökade med 3,1%. Man ska dock komma ihåg att 2023 var ett ännu svagare år med registrering av husvagnar som föll 36,4%. För husbilar var minskningen 23,9% under 2023 och hittills i år har det skett en ökning med 3,9%.
Även om inte allt är frid och fröjd och osäkerheten kring de närmaste kvartalen är betydande kan Kabe vara ett intressant val för den något mer långsiktige placeraren. Med ökad försäljning utanför Norden har stabiliteten ökat och företaget har därtill en flexibel och rörlig kostnadsstruktur samt en nettokassa på 194 Mkr. Även med en försiktig syn på resten av året är värderingen låg med ett p/e-tal i år kring 11–12 som faller mot 10 nästa år. Det ger mycket långsiktig kvalitet för pengarna.
Mycket kan komma att avgöras i samband med Q3-rapporten som presenteras 7/11. Skulle kvartalet vara ”skapligt” och inte minst om lagernivåerna har börjat minska kan nog aktien få en hygglig upprekyl. Även med ett svagt kvartal bör nedsidan vara ganska begränsad. Vi sätter därför en spekulativ initial köprekommendation med riktkursen 360 kr. Den mer försiktige avvaktar utfallet i Q3.
KABE:s verksamhet är indelad i två huvudsakliga affärsområden: Tillverkning och Försäljning. Tillverkningen sker i företagets egna fabriker i Sverige, medan återförsäljarnätverket täcker de nordiska länderna och vissa europeiska marknader. Bolaget fokuserar på hög kvalitet, innovativ teknik och hållbara lösningar för fritidsfordon.
Företaget är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet KABE B och har under de senaste åren visat stabil omsättningstillväxt, bland annat genom strategiska förvärv och investeringar i produktutveckling.