Kan ny VD lyfta MedTech-bolaget?

Kortsiktigt ser vi ett tydligt tapp av momentum i orderboken men en ny och erfaren VD kan på sikt ge ett lyft.

Kan ny VD lyfta MedTech bolaget

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1813 (27 september 2020)

SDOS | First North | 3,06 kr | AVVAKTA

Sedan vår senaste analys av ScandiDos i början av juni, har bolaget dels hunnit avlämna bokslut för 2019/2020, dels hunnit presentera Q1-rapporten för 2020/2021, vilken kom så sent som i fredags. Många nya siffror att sätta tänderna i således.

Det brutna räkenskapsåret 1 maj 2019 – 30 april 2020, för vilket bokslutet kom tre veckor efter föregående analys, avslutades åt det svagare hållet. Det var inte överraskande med tanke på den oro vi sist uttryckte vad gällde orderingången. Såväl omsättning, resultat och kassaflöde visade försämringar. Helåret summerades trots det till ett tydligt fall framåt jämfört med räkenskapsåret innan. I fredagens Q1-rapport för det brutna räkenskapsåret 1 maj 2020 – 30 april 2021 fanns det samtidigt vissa ljusglimtar i pandemimörkret.

Annons

Nettoomsättningen för Q1 (maj-juli) minskade förvisso till 12,1 Mkr (12,9). Bruttoresultatet steg däremot till 12,1 Mkr (10,7), innebärande en ökad bruttomarginal om 79% (75). Rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA) förbättrades till 0,8 Mkr (-2,5). Resultatet före och efter skatt blev -1,3 Mkr (-3,7). Kassaflödet från den löpande verksamheten förbättrades till 7,4 Mkr (-0,1). Borträknat förändringar i rörelsekapital var detta kassaflöde -0,2 Mkr (-2,6). Likvida medel utöver checkräkningskredit om 8,0 Mkr (8,0) uppgick till 13,2 Mkr (17,1), att jämföra med 6,9 Mkr vid utgången av föregående räkenskapsår. Soliditeten var 61% (68), att jämföra med 65% vid utgången av föregående räkenskapsår.

Såväl resultatet som kassaflödet fortsatte således på den väg som de slog in på föregående räkenskapsår med stadiga förbättringar trots viruspandemin. En faktor som hjälpte till var det faktum att bolaget i maj beviljades bidrag från Tillväxtverket för införande av korttidsarbete för drygt 70 % av de anställda som kunde omfattas. I fredagens delårsrapport meddelade ScandiDos dock att bolagets bedömning är att marknaden har påbörjat en tillbakagång mot det normala, varför de har beslutat att hela personalen ska återgå till normal arbetstid från 1 september och därmed avsluta fyra månaders korttidsarbete.

I föregående analys betonade vi att det varit relativt tyst på orderfronten ett bra tag, samt att pandemin i sig på kort till medellång sikt riskerar att leda till att ScandiDos produktkategori blir mindre prioriterad i spåren av skyhöga pandemirelaterade kostnader för världens länder. Summa summarum såg vi en risk att den goda utvecklingen under föregående räkenskapsårs tre första kvartal kunde komma att tappa momentum tills ordningen är återställd och en ny VD kommit på plats och blivit varm i kläderna. Dessvärre har det varit fortsatt sparsmakat med ordernyheter sedan junianalysen och vi bedömer att de kommande kvartalen kan komma att tyngas av utvecklingen. För tillfället har bolaget en viss motståndskraft, men om inte orderingången tar fart framöver ökar risken för att nyemissionsbehov kan komma att uppstå.

Blickar vi några år framåt ser det mer positivt ut. En permanent VD har nu kommit på plats och tidigare VD kan fullt ut fokusera på teknologi och produktutveckling, där flera viktiga produkter är under utveckling. Ett större fokus än tidigare på arbetet med att marknadsföra en på sikt dessutom allt bredare produktportfölj tillsammans med ambitionen att söka fler strategiska samarbeten med andra aktörer, borgar för att bolaget går mot en ljusnande framtid när de negativa effekterna av viruspandemin klingat av. Väntan kan dock bli ytterligare utdragen för de redan luttrade aktieägarna. Sammanfattningsvis kvarstår vi vid vår neutrala rekommendation och riktkursen på 3,25 kr.

Vi ser samtidigt mycket positivt på valet av Gustaf Piehl som ny VD och kommer att hålla utkik efter eventuella signaler om att orderingången kan vara på väg att ta fart. Piehl, som tillträdde den 7 september har mångårig erfarenhet av strålterapibranschen efter att ha innehaft ett antal olika roller inom Elekta-koncernen under de senaste 17 åren. Senast var han ansvarig för Elektas förvärvsaktiviteter men har tidigare haft operativa roller inom bland annat Elektas marknadsbolag i Indien samt varit VD för Global Medical Investments, GMI AB.

Skriven av
Per Bernhult
Analytiker
Publicerad 2020-09-28 10:00:00
Ändrad 2024-11-13 08:05:43