Karnell - Årets första nykomling

Många av de tidigare så populära serieförvärvarna har haft det tufft på börsen sedan centralbankerna inledde sin räntehöjningscykel i början av 2022.

Karnell Arets forsta nykomling

TECKNA | KARNELB | Mid Cap | 26-30 kr

Framför allt högt skuldsatta aktörer hamnade långt ner på placerarnas favoritlistor när vinsterna började krympa till följd av högre finansiella kostnader. En tillvaro som sakta men säkert börjar förändras. Vi har som bekant kommit en bra bit på vägen i kampen mot inflationen och förhoppningen om efterlängtade räntesänkningar har ökat den allmänna riskaptiten igen.

Det är lite av tidens tecken att årets första börsnotering i Sverige blir just en serieförvärvare. Bolaget i fråga heter Karnell och grundades år 2016 av private equity veteranerna Hans Karlander och Patrik Rignell. Därav också namnet tror vi (Kar- Nell). Affärsidén är att identifiera och investera i industriteknikbolag där man ser utvecklingspotential och därmed möjlighet till värdeutveckling. Sina förvärvsobjekt hittar Karnell bland onoterade B2B-bolag, som ska omsätta mellan 50 och 350 Mkr och ha en god lönsamhet och stabil finansiell historik.

Under de senaste åren har man byggt upp en koncern bestående av 12 direktägda bolag uppdelade på två affärsområden (Produktbolag och Nischproduktion). Tillsammans genererade de under räkenskapsåret 2023 en nettoomsättning om 1,1 miljarder kronor med ett rörelseresultat (EBITA) om 137 Mkr, motsvarande en EBITA-marginal om 12,4%. Majoriteten av de senaste årens tillväxt (CAGR 2021-2023: 62%) har kommit via förvärv och justerat för de tre förvärven under 2023 samt förvärvet i januari 2024 uppgår pro-forma omsättningen 2023 till 1,3 miljarder kr, med en EBITA-marginal om 14,0%.

Affärsområdet Produktbolag består av sju (7) bolag som baserar sin verksamhet på främst egenutvecklade produkter. Här finns det till exempel en aktör som säljer mjukvarusystem för administration och rapportering för underhåll av infrastruktur, eller en tillverkare av redskap för snöröjning och vägunderhåll. Det senaste tillskottet, finska Sähkö-Jokinn, utvecklar och tillverkar produkter för utomhusbelysning. Affärsområdet genererade drygt 41% av koncernens totala nettoomsättning ifjol, med en lönsamhet som låg något under koncernsnittet (EBITA-marginal: 11,2%).

Inom Nischproduktion låg EBITA-marginalen på 18,2%, vilket är en konsekvens av en högre grad av specialisering där bolagen tillverkar mindre produktserier ofta i nära dialog med sina kunder. Till skillnad från tillverkande produktägandebolag, som gynnas av skalfördelar och höga produktionsvolymer, fokuserar nischproducerande bolag på expertkompetens inom ett specifikt område och kan på så sätt skapa värde för slutkunden. Bland de fem (5) koncernbolagen återfinns bland annat en precisionstillverkare av komponenter med fokus på bearbetning, samt en partner till industriella företag genom produktion och utveckling inom industriellt tryck och isolering.

Den största delen av koncernbolagens försäljning genereras på den nordiska marknaden. Nästan 58% kom under räkenskapsåret 2023 från Finland och 22% från Sverige. Genom förvärvet av Platile i december skapades en första bas i Storbritannien som ledningen framöver vill utnyttja för vidare expansion utanför Norden.

Gemensamt för koncernbolagen är att de är verksamma inom industriteknik medan branschtillhörigheten och slutkunder varierar. Det innebär att efterfrågan på koncernbolagens produkter och tjänster påverkas av lite olika drivkrafter, där de tyngsta är sannolikt trender inom reshoring/nearshoring, automatisering, elektrifiering samt hållbarhet och miljö. Kortsiktigt finns det en betydande exponering mot bygg- och industrikonjunkturen, vilket förklarar fjolårets låga organiska tillväxt om 1,3%. Det talar även för en svag inledning på detta år, givet makroekonomiska förutsättningar just nu.

Ambitionen på koncernnivå är att nå en genomsnittlig årlig EBITA-tillväxt om minst 15% över en konjunkturcykel, vilket ska uppnås såväl organiskt som genom fortsatta förvärv. Dessutom ska EBITA-marginalen uppgå till minst 15% på medellång sikt. Vad gäller balansräkningen så siktar ledningen på att nettoskulden inte ska överstiga 2x rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (net debt/EBITDA, exkl. leasing). Vid slutet av december uppgick denna ratio till 1,2x. Sedan dess har man emellertid förvärvat tidigare omnämnda Sähko-Jokinen för runt 135 Mkr. Tillgången till potentiella förvärvskandidater bedöms som god; i Norden finns det drygt 2 000 bolag som uppfyller Karnells investeringskriterier. Utöver Norden har man även identifierat Storbritannien samt norra Italien som spännande marknader för den framtida expansionen.

För att kunna ta tillvara på de identifierade förvärvs- och tillväxtmöjligheter ska nu alltså en kapitalanskaffning och börsnotering genomföras. Nettolikviden förväntas uppgå till cirka 270,5 Mkr om erbjudandet fulltecknas och övertilldelningsoptionen utnyttjas till fullo. Teckningsperioden för privata investerare inleddes den 13:e mars och löper till och med onsdagen den 20:e mars. På grund av stark efterfrågan förkortades nyligen anmälningsperioden för institutionella investerare också till den 20:e mars, från tidigare 21:a mars.

Om vi utgår ifrån att noteringspriset hamnar i toppen av teckningsintervallet (30 kr per aktie) samtidigt som emissionen fulltecknas och att övertilldelningsoptionen utnyttjas, får vi fram ett initialt börsvärde kring 1,6 miljarder kr. Justerat för nettoskulden motsvarar det omkring 10x det förväntade rörelseresultatet för i år (EV/EBITA) medan P/e-talet landar runt 13. Det är betydligt lägre än jämförbara bolag såsom Bergman & Beving eller Volati, för att inte tala om de premiumvärderade serieförvärvarna Indutrade och Lagercrantz. Givetvis har Karnell en kort historik, men aktien borde kunna vara värd betydligt mer än 30 kr. Rådet blir därför att teckna.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2024-03-19 15:00:00
Ändrad 2024-11-13 11:36:00