Kebni – Ljusa utsikter
Sett på nettoomsättningen motsvarande 26,3 Mkr ifjol är det svenska teknikbolaget Kebni fortfarande relativt litet. I november presenterade man emellertid, nya finansiella mål enligt vilka omsättningen ska öka till 150 – 200 Mkr år 2024 och därefter växa med 20-25% per år.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2020 (1 mars 2023)
KEBNI B | First North | 1,46 kr | CHANS
Anledningen är bland annat ett nära samarbete med försvarskoncernen SAAB som inleddes år 2019 genom ett utvecklingskontrakt avseende en ny IMU (Inertial Measurement Unit). Det försämrade geopolitiska läget har som bekant lett till stigande försvarsbudgetar, vilket indirekt även gynnar efterfrågan på Kebnis produkter och lösningar.
Dessa kretsar kring satellitkommunikation och ”Inertial Sensing”, dvs. tröghetsnavigering. Närmare bestämt utvecklar och säljer bolaget stabiliserade satellitantennplattformar och tröghetssensorsystem för rörelseavkänning. Kunder är myndigheter och militära kunder, men även privata företag verksamma inom exempelvis robotik, självkörande fordon och telekom. Produkterna används huvudsakligen i lösningar för satellitkommunikation, säkerhet, positionering, styrning och stabilisering.
Redan före Rysslands attack på Ukraina noterades positiva efterfrågeeffekter från ett allt större behov av dataöverföring på avlägsna platser. Det kräver nämligen utrustning som kan säkerställa stabil uppkoppling, såväl på land som till havs. Parallellt med detta kräver utvecklandet av förarlösa fordon mer avancerade IMU:er i stigande volymer. I och med den förändrade världsbilden syns nu även en ökad efterfrågan på försvarsmateriel.
Redan sedan juni 2020 utvecklar Kebni en IMU-komponent till nästa generation av SAAB Dynamics anti-tankvapen NLAW, som är ett styrt pansarvärnsystem som avfyras från axeln och verkar mot stridsvagnar ovanifrån. Projekt påskyndades i april 2022, vilket har ökat det interna fokus på affärsområdet Inertial Sensing, som alltså utvecklar avancerade sensorer för rörelseanalys, positionering och navigering. SAABs anti-tank-system NLAW använder en specialutvecklad sensor från Kebni och spelar en viktig roll i Ukrainas försvar. Följdriktigt fick man i oktober den första stora volymordern värd drygt 76 Mkr med leverans under 2023 och 2024. Värt att notera här är är det faktum att seriekontraktet till NLAW erhölls innan SAAB tog emot order från Storbritannien på 2,9 miljarder kr, Sverige på 900 Mkr och Finland på 400 Mkr. Rimligtvis bör dessa kunna leda till fler beställningar av IMU:er framöver.
Vd Torbjörn Saxmo, som för övrigt har ett förflutet inom just SAAB, ser dessutom flera storskaliga Inertial Sensing-projekt på horisonten. I hans långsiktiga plan ingår även en pågående utveckling av ett kontrollsystem för byggnadsställningar, bolagets senaste sensorplattform SensAItion och en strategisk beställning från ett ledande Fortune 500-bolag.
För att kunna leverera på den förväntade volymökningen har Kebni under hösten expanderat med nya produktionslokaler på cirka 1 000 kvm. För tillfället anpassas lokalen för uppskalad serieproduktion av IMU:er, vilket förväntas vara färdigt i början av Q2. Därefter ska maskiner och testutrustning installeras.
Givetvis har investeringarna tyngt resultatet för 2022 och sammanlagt uppgick rörelseförlusten (LBIT) till 63,7 Mkr. Här ingick även en nedskrivning av immateriella anläggningstillgångar om 15,1 Mkr. Dessa var relaterade till tidigare förvärv och äldre projekt som inte är kopplade till nuvarande strategi. Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -30,1 Mkr. Senast år 2024 vill vd Torbjörn Saxmo visa ett positivt kassaflöde samt en EBITDA-marginal på 5-10%.
Det innebär samtidigt att 2023 blir ytterligare ett förlustår, då bl.a. in-house-kompetensen inom systemteknik, IoT, Sensor Fusion, Radio Frequenzy och satellitkommunikation ska stärkas ytterligare genom rekryteringar och strategiska förvärv. Det interna arbetet med att bli mer effektiv pågår dock för fullt och den rekordhöga orderstocken ger värdefull planeringssäkerhet.
Balansräkningen stärktes under 2022 genom en företrädesemission som tillförde 53,5 Mkr. I början av 2023 utnyttjades dessutom 95,7% av de teckningsoptioner som emitterades i samband med företrädesemissionen, vilket tillförde ytterligare 24,4 Mkr (före kostnader). Vid slutet av december hade man likvida medel på 11,3 Mkr och inga räntebärande skulder. Mycket beror givetvis på investeringstakten och timingen av leveranserna, men det går inte att utesluta att fler kapitaltillskott kommer behövas framöver.
Infriar bolaget den egna målsättningen så motsvarar dagens börsvärde justerat för nettokassan cirka 1,8x den förväntade omsättningen 2024 (EV/Sales), samt 24x det förväntade rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (EV/EBITDA). Trots en stark kursuppgång det senaste året är det fortfarande attraktiva nivåer, givet de tilltalande tillväxtutsikterna som dessutom inte är begränsade till enbart försvarssektorn. Risken för eventuella bakslag bör dock inte underskattas varför aktien lämpar sig främst för den spekulativa placeraren.