KebNi - Viktig milstolpe uppnådd
Äntligen som Gert Fylking hade sagt! För första gången någonsin visade teknikbolaget rapport (Q1) ett positivt rörelseresultat. Det är ytterligare en viktig milstolpe i den imponerande utvecklingen som sensortillverkaren KebNi har genomgått de senaste åren.
CHANS | KEBNI B |First North | 1,46 kr
Den skräddarsydda IMUn, som man har utvecklat till Saabs pansarvärnssystem NLAW, produceras och levereras numera kontinuerligt. IMU står för ”Inertial Measurement Units” och betecknar KebNis teknologi för rörelseavkänning som har specialutvecklats till Saab. Deras NLAW används mot stridsvagnar ovanifrån och har blivit alltmer efterfrågad de senaste två åren. På så sätt rider KebNi indirekt med på den vågen av stigande försvarsutgifter och bolaget har fått ett flertal volymordrar från Saab.
Sedan produktionsstarten i somras har produktionstakten ökat snabbt. Slutverifieringen från Saabs sida gjordes i november och inför 2024 uppgick orderboken från Saab till cirka 180 Mkr. Föga förvånande ökade nettoomsättningen i Q1 kraftigt med 185%, jämfört med samma period ifjol, till 31 Mkr. Efter en period av tunga investeringar i produktutveckling och kapacitet har man nu gått in i fasen med serieleveranser och tillsammans med Saab jobbar man på kontinuerliga produktförbättringar och finjustering av produktionsprocessen och leveransschemat. Enligt vd Torbjörn Saxmo förbereder man sig för potentiella framtida produktionsökningar, vilket dock förväntas uppnås inom den nuvarande kapaciteten.
Tack vare positiva volymeffekter och genomförda kostnadsbesparingar förbättrades rörelseresultatet (EBIT) till 2,1 Mkr (-10,1 Mkr), vilket förvisso inte är en hög nivå i absoluta tal. Trenden pekar dock åt rätt håll och med fortsatt stigande leveranser och effektivitetsförbättringar ser vi goda möjligheter för högre lönsamhet framöver. Redan i Q4 flyttades dessutom produktionen av KebNi Gimbal, bolagets maritima antenn för stabil satellitkommunikation, inhouse vilket ger en del operativa fördelar. Dessutom har man börjat implementera viktiga digitala verktyg, såsom CAD-verktyg, PDM- verktyg och CRM-system, i hela organisationen.
Rött lyste däremot fortfarande raden avseende kassaflödet från den löpande verksamheten, vilket förklaras främst av en markant minskning av leverantörsskulderna under kvartalet. Före förändringar av rörelseresultatet ökade kassaflödet till 2,7 Mkr (-7,6 Mkr). Vid slutet av mars visade balansräkningen likvida medel på 11,6 Mkr, men även nästan 18 Mkr i kundfordringar. Vår bedömning är därför att den finansiella ställningen är för tillfället stabil och vi ser ingen nyemissionsrisk i närtid, om inte ett större förvärv eller något annat oväntat skulle dyka upp.
Kebni är inriktat på att bli en ledande leverantör av tillförlitlig teknik, produkter och lösningar för stabilisering, positionering, navigering och säkerhet. Kebnis produkter och lösningar riktar sig till statliga, militära och kommersiella kunder. Företaget verkar på en global marknad, direkt och genom ett nätverk av återförsäljare.
Med framgångarna av Saab-projektet i ryggen arbetar ledningen nu aktivt med att hitta nya samarbetsprojekt med både befintliga och nya kunder. Här gynnas man bland annat av Sveriges NATO-medlemskap, som ger tillgång till en bredare marknad av försvars- och säkerhetskunder i Europa. Även i Asien är bolaget aktiva och involverade i flera diskussioner med potentiella kunder. I början av året bildades till exempel ett nytt partnerskap i Indien för att utforska affärsmöjligheter för KebNi Gimbal.
På utvecklingssidan har man gjort intressanta framsteg med joint venturen ”ScaffSense” och produkten har visat sig att vara redo för pilottestning. Från och med maj kommer ScaffSense, ett unikt sensorbaserat stabilitetslarm för byggställningar, användas av en ledande aktör på den svenska ställningsmarknaden.
KebNi har alltså flera järn i elden, men kortsiktigt mest frestande är onekligen den militära exponeringen. Så sent som den 26:e april föreslog den svenska försvarsberedningen att det militära försvaret ska få tillskott på sammanlagt 52,8 miljarder kr fram till år 2030. Sveriges försvarsutgifter skulle då motsvara 2,6% av BNP, jämfört med 2,2% idag. Sedan tidigare har beslut fattats om en ökning av försvarsutgifterna till 2,4% av BNP. Experterna är eniga att detta kommer gynna Saab och det bör inte vara alltför långsökt att det kommer beställas även en hel del NLAW med KebNi-teknologi inuti.
Aktien var som en del kanske minns ett av våra vinnarbets för 2024 (Newsletter 2093) och har så här långt stigit med drygt 20% sedan vår senaste analys i mitten av januari. Det är onekligen glädjande, men jämfört med renodlade försvarsaktier (främst större sådana inriktade på ammunition) trots allt ganska blekt. Vi ser den första kvartalsvinsten som en viktig pusselbit i KebNi-caset, vilket dessutom ger ännu större trovärdighet på ledningens ambitioner. Som tidigare kommunicerat siktar vd Saxmo på en omsättning mellan 150 – 200 Mkr, vilket till stor del täcks av Saab-samarbetet. Sakta men säkert bör även de andra produkter bidra på allvar, vilket tillsammans med potentiella IMU-kontrakt skapar en attraktiv tillväxtfantasi för de kommande åren.
Dagens börsvärde justerat för nettokassan motsvarar cirka 1,8x den aviserade omsättningen för i år (EV/Sales) och 25x det förväntade rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (EV/EBITDA). Givet att vinsten förväntas öka snabbt från en låg nivå ser vi fortfarande en attraktiv uppsida upp emot 2,5 kr per aktie och upprepar därför vår spekulativa köprekommendation.
Källa: Infront