Köp gymkedjan
Gymkedjorna drabbades hårt i inledningen av pandemin vilket återspeglar sig i värderingen. Här är det köpläge.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1815 (4 oktober 2020)
SATS | Norge | 18,32 nok | KÖP
När SATS noterades på börsen i fjol var teckningskursen 23,50 nok, jämfört med dagens kurs om ca 18 nok. I samband med noteringen flaggade styrelsen för att 1,50 nok per aktie skulle delas ut våren 2020, vilket skulle ha inneburit en fin direktavkastning på runt 6%. Så blev dock inte fallet när coronapandemin slog till med full kraft.
I inledningen av pandemin tillhörde gymkedjorna de mest drabbade med en total lock down under en period. Först i mitten av juni hade SATS återöppnat alla gym i Danmark, Finland, Norge och Sverige. Som en följd av det minskade bolagets omsättning med drygt 25% till 744 Mnok i Q2 jämfört med motsvarande kvartal året innan (1 003 Mnok).
Rörelseresultatet uppgick till 26 Mnok (151), vilket inkluderar 126 Mkr i statliga stöd i Norge och Danmark. Samtidigt minskade antalet medlemmar med 5% till 652 000 (687 000) jämfört med Q2 i fjol. Tappet berodde inte främst av ökande avhopp utan i form av förlorad försäljning av nya medlemskap under nedstängningsperioden. SATS klarade sig bättre än konkurrenten Actic vars medlemskap sjönk med 9,5%. SATS huvudsakliga fokus framöver är att återhämta sin medlemsbas så snart som möjligt.
I juni undertecknade SATS Danmark ett avtal om att avyttra nio klubbar i Jylland och Fyn. Klubbarna och medlemmarna ingår i Q2. De avyttrade klubbarna bidrog med 14% av intäkterna och 75% av justerad EBITDA-förlust 2019 i Danmark. Efter försäljningen behåller SATS 29 klubbar i Danmark, vilka är koncentrerade till Köpenhamn.
Frågan vi ställer oss i nuläget är förstås hur lång tid det tar innan bolaget kan komma tillbaka till en normal beläggning och lönsamhet. Pandemin borde leda till högre kostnader framöver för att driva gym och liknande anläggningar. Detta bl.a. till följd av mer material till städning samt desinfektion. Vidare bör antalet deltagare i gruppträningen minska för att hålla distans i cornonatider, vilket troligen leder till fler arbetstimmar.
Det har länge funnits en underliggande tillväxt när det gäller hälsa och träning. Mellan åren 2016 till 2019 visade SATS en tillväxt på 6% per år drivet av en ökad intäkt per medlem. Det berodde bl.a. på fler sålda timmar av PT vilket också har en högre marginal.
Vi tror inte att pandemin medför att människor tappar intresset för träning och hälsa. Tvärtom borde fokus på dessa öka då många har fått arbeta hemifrån och därmed blivit mer stillasittande. Detta återspeglas även i det faktum att antalet gymbesökare uppges enligt SATS ha ökat efter sommaren. Med stora anläggningar i främst storstäder tror vi att bolaget har goda möjligheter att anpassa sig till nu rådande förutsättningar.
Vi räknar med att omsättningen minskar i år med cirka 10% (jämfört med 2019) och att SATS visar på tillväxt från och med 2022. För innevarande år kommer en förlust att rapporteras medan vi för 2021 spår en vinst per aktie om 1,20 nok, vilket innebär ett P/E om ca 15. Från 2022 bör omsättning och lönsamhet ha återhämtat sig till fjolårets mer normala nivåer. Vi räknar nämligen med att SATS relativt starka position bör innebära att bolaget kan utnyttja svackan och stärka sin ställning. Och på längre sikt bör SATS erbjuda en bra direktavkastning.
Något som skulle kunna tänkas påverka negativt är en andra virusvåg på de nordiska marknaderna. Vi tror dock inte att några av våra grannländer stänger ned som i våras eftersom det är för kostsamt och tycks enbart skjuta fram problematiken. En positiv signal är att SATS styrelseordförande Hugo Maurstad i början av september köpte aktier för cirka 10,8 Mnok.
Vi inleder bevakning med en köprekommendation och riktkurs 23 nok.